*Nettavisen* Sport.

I Edvalds fotspor

Foto: Erlend Standish (procycling.no)

Christer Rake (23) ble første norske vinner av Ringerike Grand Prix siden Edvald Boasson Hagen i 2007.

31.05.11 10:23

Hønefoss (procycling.no): Christer Rake vant Ringerike Grand Prix foran Sergey Firsanov etter en steinhard avslutning av på den femte og siste etappen.

Riperbakken ble forsert fem ganger på slutten av etappen og feltet ble mindre og mindre hver gang. Et farlig angrep fra dansken Lasse Bøchmann skapte spenning om hvem som skulle få trekke den gule trøya over hodet etter etappen, men selv om Rake var ensom Joker i avslutningen holdt han unna for den tidligere CSC-syklisten.

Rett etter målgang var det en meget glad Stavangergutt som snakket med procycling.no.

– Dette er helt fantastisk. Laget jobbet for meg hele dagen og det er herlig å ta sammenlagten hjem.

Joker-Bianchi fikk god hjelp av Lillehammer Cykle Klubb på de ti første milene av etappen. Deretter måtte de selv ta jobben. Christer Rake var påpasselig med å rose sine lagkamerater.

– Vi fikk kjøre med laget de første fem rundene. Jeg hadde to hjelpetrryttere igjen i de første rundene av Riperbakken, og på de to siste rundene måtte jeg klare meg selv, men det skulle bare mangle, avslutter en lykkelig vinner overfor procycling.no

Rake ble fjerdemann sammenlagt i fjorårets ritt, da vant russeren Sergey Firsanov som i år endte på andreplass sammenlagt. Ett fattig sekund bak Rake.

Christoph Pfingsten vant den siste etappen.Tyskeren kom sammen med tre andre inn på oppløpet, og vant spurten fire sekunder foran Rakes gruppe.

- Alle må kjøre opp bakken
Sportsdirektør i Joker Bianchi Gino van Oudenhove var storfornøyd etter søndagens mange turer opp Riperbakken.

- Vi vet har vi har det inne, og fikk bevise det med denne sammenlagtseieren, forklarte belgieren etter målgang.

Joker Bianchi har hatt mye motgang denne sesongen med mye stang ut. Oudenhove var trygg på at Rake skulle forvare trøyen søndag, men var litt usikker på Lasse Bøchman (Glud&Marstrands).

- Det er lite kommunikasjon mellom meg og ryttere. Jeg var litt usikker da Bøchman fikk mange sekunder, men vi gjorde en fantastisk jobb i gruppen bak.

Riperbakken var like tung som alltid. Rake holdt bra unna opp bakkene, og fikk god hjelp av sine lagkamerater fra toppen og ned.

- Rake var med i hver runde opp bakken. Det ble mye støting, men det tok litt tid før vi fikk opp Stian og Sondre etter hver bakke.

Belgieren var vel vitende om at Riperbakken var så bratt at det handlet om å komme seg opp fortest mulig i sitt eget tempo.

- Alle må kjøre opp bakken for egen maskin, avsluttet en storfornøyd van Oudenhove.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Standish (procycling.no)

Slik utartet det seg:
Nok en gang satt strålende vær en perfekt ramme rundt Ringerike Grand Prix. Foran dagens etappe er det et sekund mellom Christer Rake fra Joker Bianchi og russeren Sergey Firsanov fra Designa Køkken.

Dagens etappe er 160 kilometer og avsluttes med fem runder i den legendariske riperbakken. Riperbakken, som skal forseres fem ganger, er 200–300 meter lang og stiger på det aller verste 20 %.

En åttemannsgruppe etablerte seg tidlig på dagens etappe. Svensken Niklas Gustavsson. Som kjører i den grønne trøyen, er en av åtte. Øystein Stake Leangen og Jahn Fredrik Grue er de norske innslagene i bruddet.

Joker Bianchi og Lillehammer CK tauet hovedfeltet og ga aldri bruddet mer enn omtrent fire minutter.

Bruddet ble etter hvert kjørt inn og når riperbakken skulle kjøres første gang ledet Joker Bianchi et hovedfelt på omtrent femti ryttere.

Feltet ble tynnere for hver runde og Christer Rake ble sittende ganske alene på slutten. Sondre Sørtveit var nærmest, men slet veldig hver gang feltet skulle opp riperbakken.

Den tidligere Team CSC-syklisten Lasse Bøchmann støtet seg fra feltet og hadde en luke 30 sekunder. Etter nest siste passering av riper’n fikk fire ryttere en luke og prøvde å kjøre seg opp til Bøchmann. Lederen i rittet Rake var alene fra Joker Bianchi og måtte selv taue feltet.

Ut på siste runde hadde Bøchmann fått selskap av to andre ryttere. Siste gang inn i riperbakken hadde de tretti sekunder på hovedfeltet.

Rake og Firsanov satt fortsatt samlet, Firsanov trenger ett sekund på Rake for å ta over sammenlagtledelse.

Inn i avslutningen satt Christer Rake i en åttemannsgruppe sammen med blant annet Michael Matthews. Denne gruppen hadde 100 meter opp til en gruppe på fem mann.

Med en kilometer igjen går en Rabobank-rytter på trynet.

Christoph Pfingsten vinner dagens etappe. Christer Rake vinner sammenlagt.

Resultater:
1 Christoph Pfingsten (VanVliet) 3.55.15
2 Lasse Bøchmann (Glud&Marstrands) samme tid
3 Johan Landstrøm (Cykelcity) st.
4 Tobias Ludvigsson (Sverige) st.
5 Johan Lindgren (Cykelcity) +4
6 Michaet Matthews (Jayco-Skins) st.
7 Dale Appelby (Team Raleigh st.
8 Christer Rake (Joker-Bianchi) st.
9 Tomas Okrouhlicky (Sparta Praha) st.
10 Harald Totscnig (Tyrol) st.

Sammenlagt:
1 Christer Rake (Joker Bianchi) 20.16,51
2 Sergey Firsanov (Designa Køkken) +1
3 Cristoph Pfingsten (VanVliet) +51
4 Lasse Bøchman (Glud&Marstrands) st.
5 Wilco Kelderman (Rabobank) st.
6 Johan Landstrøm (Cykelcity) st.
7 Michael Matthews (Jayco-Skins) +55
8 Johan Lindgren Cykelcity) st.
9 Dale Appelby (Team Raleigh) st.
10 Rohan Denis (Jayco-Skins) st.

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag