RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I fotsporene til den «svarte edderkopp»

Foto: Getty/All Over Press
Sist oppdatert:
I 2012 kan en ny generasjon helter bli skapt.

«Du er ikke en ekte keeper om du ikke plages av målene du slipper inn. En keeper som ikke plages av dette har ingen framtid, uansett hva han har utrettet i fortiden».

Sitatet tilhører en av tidens beste fotballspillere. Mannen som ifølge legenden kunne snu seg i lufta. Det er selvfølgelig snakk om russiske Lev Jasjin, keeper i perioden 1950 til 1970.

I løpet av disse 20 årene spilte han kun for én klubb, Dynamo Moskva. Totalt ble det 812 kamper på 20 år. Han fikk med seg 78 landskamper for det tidligere Sovjetunionen.

- Bare to keepere
Mannen som fikk kallenavnet den «svarte edderkopp» var blant annet ekspert på å redde straffer. Det sies at han i løpet av den lange karrieren reddet mer enn 150 straffer.

- Hemmeligheten for å redde en straffe er enkel. Først tar du en røyk for å roe nervene, deretter tar du deg en drink for å myke opp musklene, har Jasjin avslørt.

Synes du det er imponerende, bør du også notere deg disse tallene. I løpet av sine 78 landskamper slapp han kun inn 70 mål. For Dynamo Moskva skal han ha holdt nullen 270 ganger.

- Gjennom tidene har det bare vært to keepere i verdensklasse. Den ene er Lev Jasjin, den andre er han tyske gutten som spiller i Manchester (Bert Trautmann), har Jasjin uttalt.

I løpet av klubbkarrieren ble det fem ligamesterskap og tre cuptriumfer i Sovjet. Med landslaget var Jasjin med å vinne det aller første EM-sluttspillet, tilbake 1960.

Keeperen fikk også med seg 12 VM-kamper og sto i mål da Sovjet ble nummer fire i turneringen i 1966. To år tidligere ble det nok en EM-finale, men denne gangen tap for Spania.

Hadde åtte armer
En av de kampene russeren kanskje huskes best for var et veldedighetskamp på Wembley stadion i London, der han spilte på et sammensatt lag kalt «resten av verden».

Der leverte burvokteren en rekke utrolige redninger, og levde virkelig opp til kallenavnet den «svarte edderkopp». Det kunne nemlig virke som om Jasjin hadde åtte armer.

Jasjin er den eneste målvakten som noen gang har vunnet prisen for årets spiller i Europa. Han har også vunnet hedersprisen «Ballon d'Or», og i 2000 ble kalt tidenes keeper av FIFA.

Hans siste kamp ble spilt i 1971, en testimonialkamp i regi av FIFA. 100.000 hadde møtt opp, og stjerner som Pelé og Franz Beckenbauer var blant de som deltok i oppgjøret.

I 1990 døde Lev Jasjin, 60 år gammel. På grunn av en kneskade han pådro seg i 1986, måtte han amputere begge beina, og det var komplikasjoner fra dette som førte til hans død.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Legenden om den «svarte edderkopp» lever likevel i beste velgående. Utenfor Dynamo Stadium i Moskva er det reist en bronsestatue av den sagnomsuste keeperen.

Han har blitt stemt inn på FIFAs verdenslag for det 20. århundre, og World Soccer Magazine ga ham en 11.-plass i sin kåring over de 100 største fotballspillerne i det 20. århundre.

Jasjin var en foregangsfigur når det gjaldt keeperplassen og utviklet rollen under sin tid som spiller. Det er ikke uten grunn av den beste keeperen i hvert VM, får «Lev Jasjin»-prisen.

Under kan du få se litt av Jasjin:

Fra Dasajev til Akinfeev
Både under tiden som Sovjetunionen og under tiden som Russland har den gigantiske nasjonen hatt stolte keepertradisjoner.

Etter at Jasjins tid som nummer én var over, kom Rinat Dasajev. Han spilte 91 landskamper for Sovjet, og en haug med kamper for klubbene Spartak Moskva og spanske Sevilla.

Dasajevs karriere strakte seg fra 1976 til 1991 og også han dro med seg en rekke titler. Blant annet ble han kåret til verdens beste målvakt i 1988.

Da Dasajev la hanskene på hylla tidlig på 1990-tallet, ble det imidlertid en periode litt stille fra de russiske keeperne. De nye som kom opp holdt ikke samme klasse som Jasjin & Co.

Dimitri Kharine gjorde seg bemerket i England, mens Stanislav Chersjesov også var en stabil fyr i den russiske ligaen. Senere kom en kar som Segej Ovsjinnikov uten å ta helt av.

Tidlig på 2000-tallet dukket imidlertid en ny keeperkjempe opp i Russland. I løpet av kort tid etablerte Igor Akinfeev seg som landets soleklare førstevalg. I EM 2012 vokter han trolig russernes bur.

Debuterte som 17-åring
Akinfeev har spilt for CSKA Moskva siden han fikk sin debut som 17-åring i 2003. Siden han fikk gjennombruddet har den nå 26 år gamle keeperen vært fast sisteskanse for CSKA.

26-åringen har flere ganger blitt koblet med store klubber som Chelsea, Arsenal og Manchester United, men lojaliteten til moderklubben har vært stor.

Med bakgrunn i dette, og hans prestasjoner mellom stengene har Akinfeev av mange blitt sammenlignet med selveste Jasjin. Merittmessig er ikke Akinfeev så langt unna.

Keeperen har vært med å vinne den russiske ligaen tre ganger, supercupen fire ganger, den russiske cupen fem ganger og den tidligere UEFA-cupen ved ett tilfelle.

Akinfeev voktet også buret da Russland leverte et strålende EM-sluttspill i 2008 under Guus Hiddinks ledelse. Den gang ble det stopp i semifinalen for sjarmerende russere.

(saken fortsetter under bildet)

Det er ikke like store forventninger til nasjonen under sommerens sluttspill i Polen og Ukraina, men med et lag spekket av kvalitetsspillere, bli ikke Russland et lett lag å stoppe.

Landet vant sin kvalikgruppe med 23 poeng fra 10 kamper. Det ble sju seiere, to uavgjorte og kun ett tap. Målforskjellen var på solide 17-4.

Russland har ikke vunnet et stort mesterskap i fotball siden Lev Jasjins velmaktsdager, men kanskje blir 2012 året da Igor Akinfeev kan lede det stolte landet til nye triumfer.

PS. Igor Akinfeev har den siste tiden slitt mye med skade, og gått glipp av flere landskamper. Det var lenge usikkert om han ville bli klar til EM. I hans skadefravær har Zenit-keeper Vyacheslav Malafeev voktet det russiske buret. Akinfeev var imidlertid tilbake mellom stengene da Russland nylig møtte Litauen til vennskapskamp.

Russlands EM-tropp:

Keepere:
Igor Akinfeev (CSKA Moskva),
Vyacheslav Malafeyev (Zenit St Petersburg)
Anton Shunin (Dynamo Moskva)

Forsvar:
Alexander Anyukov (Zenit St Petersburg)
Alexei Berezutsky (CSKA Moskva)
Sergei Ignashevich (CSKA Moskva)
Roman Sharonov (Rubin Kazan)
Vladimir Granat (Dynamo Moskva)
Kirill Nababkin (CSKA Moskva)

Midtbane:
Igor Denisov (Zenit St Petersburg)
Roman Shirokov (Zenit St Petersburg)
Konstantin Zyryanov (Zenit St Petersburg)
Yuri Zhirkov (Anzji Makhachkala)
Alan Dzagoyev (CSKA Moskva)
Igor Semshov (Dynamo Moskva)
Denis Glushakov (Lokomotiv Moskva)
Marat Izmailov (Sporting)
Dmitry Kombarov (Spartak Moskva)
Andrej Arsjavin (Arsenal)

Angrep
Alexander Kerzhakov (Zenit St Petersburg)
Roman Pavlyuchenko (Lokomotiv Moskva)
Alexander Kokorin (Dynamo Moskva)
Pavel Pogrebnyak (Fulham)

Russland spiller i gruppe A sammen med Hellas, Polen og Tsjekkia. De spiller sin første kamp mot Tsjekkia 8. juni.

Kilder: Wikipedia, UEFA.com, russiateam.ru, BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere