*Nettavisen* Sport.

I kveld braker det løs i Championship

Foto: Jon Super/AP

Vi har tatt en kikk på åpningsrunden i Championship for å finne noen godbiter til oddstipsene.

06.08.10 13:03

Sjekk oddstipset til fredagens premierekamp mellom Norwich og Watford

Fredag går første kamp i årets Championship, nest høyeste nivå i England, av stabelen. Lørdag og søndag spilles resten av runden. Det er naturligvis Premier League som får mest oppmerksomhet i England, men vi vet at divisjonen under er like spennende sett med odds- og tippeøyne.

Omtale av alle lagene: Sportspill tipper Premier League

Det skal spilles 552 kamper i The npower Championship, som det heter i år, mellom 6. august og 8. mai 2011. Alle kampene kommer til å være på langoddsen, og mange vil figurere på tippekupongene. I første omgang ser vi litt nærmere på åpningsrunden og noen faktorer oddsspillere bør være oppmerksom på. Finnes det noen fellestrekk for åpningsrundene i The Championship de siste årene?

Bli nettspiller hos Norsk Tipping i dag.

Dette er åpningsrunden:
Fredag 20:45 Norwich - Watford
Lørdag 16:00 Bristol City - Millwall
Lørdag 16:00 Reading - Scunthorpe
Lørdag 16:00 Burnley - Nottingham F.
Lørdag 16:00 Coventry - Portsmouth
Lørdag 16:00 Crystal Palace - Leicester
Lørdag 16:00 Hull - Swansea
Lørdag 16:00 Middlesbrough - Ipswich
Lørdag 16:00 Preston - Doncaster
Lørdag 16:00 Queens P.R. - Barnsley
Lørdag 16:00 Leeds - Derby
Søndag 13:35 Cardiff - Sheffield U.

Lever spill og sjekk resultatene på mobilen!

Hva kjennetegner en åpningsrunde?
En tilnærmelsesmåte man lærte på universitetet i gamle dager var å komme med noen påstander, fremsette noen hypoteser, og så se om man klarte å bevise eller motbevise disse. Vi prøver oss med noen påstander og ser om vi kan finne svar ved å se på de tre siste sesongene.

- Det spilles påfallende mye uavgjort i åpningsrunden, siden spillerne har ekstra nerver i åpningsrunden og det er viktigere å unngå tap enn å vinne. Påfallende mye uavgjort er når mer enn hver tredje kamp ender uavgjort.
- De nyopprykkede lagene taper alltid åpningskampene sine.
- Lagene som rykket ned fra Premier League sesongen før er fortsatt så gode at de alltid vinner åpningskampene sine.
- Lagene som var gode på hjemmebane sesongen før, og har åpningskamp på hjemmebane, vinner denne.
- Lagene som var svake på bortebane forrige sesong taper når de sesongåpner på bortebane.

Få scoringsvarsel på SMS!

Første runden 2009
Middlesbrough - Sheffield U. 0-0
Queens P.R. - Blackpool 1-1
Derby - Peterborough 2-1
Watford - Doncaster 1-1
Sheffield W. - Barnsley 2-2
Reading - Nottingham F. 0-0
Preston - Bristol City 2-2
Leicester - Swansea 2-1
Crystal Palace - Plymouth 1-1
Cardiff - Scunthorpe 4-0
West Bromwich - Newcastle 1-1
Coventry - Ipswich 2-1

Hjemmeseire: 4
Uavgjort: 8
Borteseire: 0

Nyopprykkede Leicester vant hjemme, Peterborough tapte borte og Scunthorpe tapte borte. Av nedrykkerne fra Premier League spilte West Bromwich og Newcastle uavgjort, de møttes i første runde, og Middlesbrough spilte også uavgjort.

De beste hjemmelagene fra sesongen før, som ikke rykket opp, var Preston, Cardiff og QPR. Bare Cardiff vant åpningskampen av disse. De svakeste bortelagene sesongen før, som ikke rykket ned, var QPR, Watford og Derby. Alle disse sesongåpnet hjemme.

Første runden 2008
Birmingham - Sheffield U. 1-0
Coventry - Norwich 2-0
Derby - Doncaster 0-1
Sheffield W. - Burnley 4-1
Charlton - Swansea 2-0
Ipswich - Preston 1-2
Queens P.R. - Barnsley 2-1
Crystal Palace - Watford 0-0
Plymouth - Wolverhampton 2-2
Blackpool - Bristol City 0-1
Cardiff - Southampton 2-1
Nottingham F. - Reading 0-0

Hjemmeseire: 6
Uavgjort: 3
Borteseire: 3

Nyopprykkede Swansea tapte borte, Nottingham Forest spilte uavgjort og Doncaster vant borte. Nedrykkerne fra Premier League dette året var Derby, Birmingham og Reading. Disse klarte 1-1-1 i åpningsrunden. Derby tapte hjemme mot Doncaster, det skilte tre divisjoner mellom disse sesongen før.

Blant de beste hjemmelagene året før var Ipswich, Bristol City og Cardiff. Cardiff vant på hjemmebane i åpningskampen, men Ipswich tapte. Bristol City hadde bortekamp, som de vant. Barnsley var det svakeste bortelaget sesongen før, og de tapte også åpningskampen 1 2008 på bortebane. Preston derimot, de vant åpningskampen på bortebane, mot laget som var best på hjemmebane sesongen før.

Første runden 2007
Barnsley - Coventry 1-4
Sheffield U. - Colchester 2-2
Preston - Norwich 0-0
Hull - Plymouth 2-3
Ipswich - Sheffield W. 4-1
Cardiff - Stoke 0-1
Charlton - Scunthorpe 1-1
Bristol City - Queens P.R. 2-2
Burnley - West Bromwich 2-1
Southampton - Crystal Palace 1-4
Leicester - Blackpool 0-1
Wolverhampton - Watford 1-2

Hjemmeseire: 2
Uavgjort: 4
Borteseire: 6

Nyopprykkerne Blackpool vant åpningskampen på bortebane, Scunthorpe spilte uavgjort på bortebane og Bristol City spilte uavgjort på hjemmebane. De som kom ned fra Premier League, Sheffield United, Charlton og Watford, klarte en borteseier og to uavgjorte resultater.

Sterke hjemmelag sesongen før, som ikke rykket opp, var Colchester, som klarte U på bortebane i åpningskampen, Preston, som bare klarte 0-0 på hjemmebane, og West Bromwich, som tapte borte, og Southampton, som tapte åpningskampen på hjemmebane. De svakeste bortelagene som unngikk nedrykk sesongen før, var Barnsley, Coventry og QPR. Disse gjorde det ganske bra denne åpningsrunden, da Coventry vant borte og QPR klarte uavgjort.

Konklusjoner
Ideelt sett skulle vi sett på minst de 20 siste sesongene, men på ganske tynt grunnlag kan vi konkludere med at det spilles en del uavgjort, men ikke mer eller mindre uavgjort i åpningsrundene enn i andre runder. Det ser ut til å være helt tilfeldig.

De nyopprykkede lagene vinner noen ganger åpningskampene sine, også på bortebane. Lagene som kommer ned fra Premier League spiller ofte uavgjort i sine åpningskamper, både hjemme og borte, men ikke alltid. De taper sjelden.

Lagene som var sterke på hjemmebane sesongen før, er ikke selvsagte vinnere i åpningskampen påfølgende sesong, ikke engang på hjemmebane. Tvert i mot kan det se ut som det kan lønne seg å spille på at de ikke vinner, hvis de er gjort til store oddsfavoritter basert på tidligere prestasjoner.

Lagene som var svake på bortebane sesongen før, kan fort ta poeng på bortebane i sine åpningskamper. Dårlig bortelag i fjor er ikke lik dårlig bortelag i år.

Mulige spillobjekter i årets åpningsrunde
Utfra det lille vi har funnet, kombinert med litt magefølelse, skal vi sjekke oddsen på følgende spill:

Hull - Swansea U og UB
Hull kommer ned fra Premier League og man kan kanskje tro at de slår Swansea på hjemmebane. Et spill på ren U eller Swansea+1 kan fort være en bedre idé, hvis betalingen er så god som vi håper. Swansea på bortebane hadde totalt 7-8-8 sist og 5-11-7 sesongen før. Før det var de i League One.

Leeds - Derby H
En opprykker på hjemmebane kan godt vinne, og Derby har vært skrantne på bortebane flere sesonger på rad. De hadde 3-8-12 totalt i fjor, 5-5-13 året før og i Premier League var de en katastrofe både borte og hjemme. Som vi selv nettopp har sagt, er det ikke alltid et lag som var svake borte i fjor er det i år, men Derby har vist at de er konsekvent svake borte siden de rykket opp i Premier League i 2007.

Burnley - Nottingham Forest U
Burnley startet utrolig bra på hjemmebane i Premier League i fjor, og taper trolig ikke mot Forest heller. Burnley har riktignok mistet et par spillere fra i fjor. Forest på bortebane i fjor var 4-11-8 totalt. Ikke sikkert det blir like mye U for Forest denne gangen, og kanskje havner de lenger ned på tabellen siden de visstnok ikke har styrket laget før denne sesongen. Her sjekker vi oddsen på U når den foreligger.

Queens P.R. - Barnsley H og H-1
Disse to stayerne i The Championship har møttes i åpningsrunde før, og da ble det 2-1 til QPR. London-laget er gjerne tippet i toppen før hver sesong, og gjør det brukbart i begynnelsen for så å falle av. Barnsley er sjelden gode på bortebane. De fikk 6-5-12 totalt etter en liten sluttspurt i fjor, 5-6-12 året før er påfallende likt, 3-6-14 året før er direkte dårlig, og i 2006-07 sesongen hadde de 6-1-16 borte totalt og 56 baklengsmål, klart flest i ligaen. Her sjekker vi oddsen på hjemmeseier og hjemmeseier med to mål eller mer.

The Bookmakers' League
Championship har i flere sesonger hatt rykte på seg for å være full av uforutsigbare resultater, en liga der alle slår alle og bookmakerne tjener seg rike. Derav kallenavnet "The Bookmakers' League". Vi har ikke samme erfaringen, vi ser at Championship er full av lag som ofte har lange seiersrekker, uavgjortrekker og tapsrekker. Ser man tendensen i tide kan man tjene litt på det.

Så hvem rykker opp? Vanskelig å si, men de lagene som nevnes hyppigst er Middlesbrough, Nottingham Forest, Burnley, QPR, Reading og Leicester. Flere av disse kommer sikkert til å vinne bortimot alt på hjemmebane. Undertegnede har mest tro på Middlesbrough, Reading og Leicester, minst tro på Forest og QPR. Andre lag som kan bli å se i toppen er Cardiff, Bristol City og Sheffield United. Portsmouth blir en joker, som kan rykke både opp og ned. Det bør også være gode sjanser for at Leicester og Swansea blir leverandører av kamper med under 2,5 mål enda en sesong.

Det eneste som er sikkert er at The Championship alltid har et overraskelseslag eller to. Blackpool rykket opp i fjor, etter at de fleste hadde tippet dem ned i League One. Vi gleder oss til The Championship starter i kveld, og til mange spennende tippekuponger utover høsten.

HTML EMBED
FB.init("33dc7e7f85ce7bb47c2a5026d2aa2b7c");
Sportspill.no on Facebook

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.