(Steinkjer-Avisa): Natt til søndag like etter klokken 01 i Norge, ble Espen Uhlen Jørstad verdensmester i poker da han vant World Series of Poker (WSOP) main event i Las Vegas. Med tittelen vant han 10 millioner dollar, et armbånd og anerkjennelse fra et samlet pokermiljø.

– Du er verdensmester, Espen!

– Akkurat det er jævlig kult, sier han til Steinkjer-Avisa.

34-åringen fra Steinvika i Steinkjer er rolig, tittel og penger til tross.

– Det har ikke sunket helt inn enda. Samtidig er jeg ikke glad i å legge vekt på én turnering. Jeg var heldig i denne turneringen. Jeg spilte bra og hadde kontroll, men man må også være heldig, sier Uhlen Jørstad – drøye to døgn etter seieren var et faktum.

Da hadde han spilt i turneringen i ni dager og slått ut over 8.660 andre pokerspillere.

– Jeg var helt «drained» etter seieren og trengte å koble av. Etter det har jeg vært omringet av folk hele tiden, og det har vært mye feiring, middag og hele greia. Nå trenger jeg litt tid for meg selv.

Slik har han feiret

Steinkjermannens heiagjeng ved siden av finalebordet hadde T-skjorter med «Do you even meditate?» skrevet på sammen med Espens ansikt. Det er det en god grunn til. Uhlen Jørstad bruker nemlig mye tid på å bli den beste pokerspilleren han kan bli, og da er både trening, kosthold og meditasjon en del av pakken.

– Å bli god i poker har egentlig vært det eneste fokuset mitt de siste årene.

Festene han har hatt på suiten i Las Vegas og ute på byen etter seieren, er de første på flere uker.

– Jeg har vært sju uker i Las Vegas og dette var den første festingen jeg er med på. Nå skal jeg være her i et par dager til, så vet jeg ikke hvor jeg vil dra.

Rørt da han ringte mamma

Få minutter etter seieren var et faktum ringte Espen moren sin. Da hadde han enda ikke kommet ut av «sonen».

– Men da jeg ringte mamma og hun gråt, kom tårene for min del også.

– Hva betyr mest: Pengene, anerkjennelsen eller å gjøre mamma stolt?

– Jeg må si pengene. Jeg har hatt et mål om å ha muligheten til å skaffe nok midler til å kunne pensjonere meg uten å tenke på penger. Den muligheten får jeg nå. Det er godt å vite at jeg kan hjelpe mamma om hun trenger noe, eller om hun vil gå av pensjon.

Om moren vil pensjonere seg, vites ikke, men selv vil ikke Espen «gå av med pensjon» helt enda.

– Men nå kan jeg velge hva jeg vil gjøre, og ikke gjøre noe fordi jeg må ha pengene.

Tapte over ti millioner kroner

Steinkjer-Avisa hadde et portrett med Espen Uhlen Jørstad i april. Da fortalte han at han var god for et tosifret antall millioner som følge av poker og investeringer i kryptovaluta. I mai krasjet kryptomarkedet.

– Jeg tapte over en million dollar, forteller Uhlen Jørstad.

Da gjør det godt å få «påfyll» i form av seierspengene. I pokermiljøet er det vanlig å kjøpe seg inn på andres turneringsdeltakelser. Det er også gjort i Uhlen Jørstads tilfelle, og hele pengepremien blir derfor ikke hans.

– Jeg har rundt femti prosent i meg selv, så jeg får rundt halvparten av pengene.

Espen fra Steinkjer er en av verdens beste pokerspillere: – Desto mindre jeg eier, jo bedre

Starstruck av gratulasjoner

Hele pokernorge, halve Steinkjer, ordfører og mange andre har gratulert den ferske verdensmesteren. På telefonen er det flere tusen ubesvarte meldinger.

– De skal jeg gå gjennom nå. Det er utrolig mange som gratulerer meg, og det setter jeg pris på.

Han innrømmer at noen av meldingene skiller seg ut fra andre.

– Jeg blir starstruck når jeg ser alle meldingene fra folk jeg selv ser opp til, både i pokermiljøet og i andre sammenhenger – som Magnus Carlsen, forteller Uhlen Jørstad ydmykt.

Uhlen Jørstad har de siste årene hatt base i både London og Asia. Han vet ikke hvor han er eller hva han gjør den neste tiden, men han tror han vil ri bølgen etter seieren.

– Jeg tror jeg bør benytte anledning til å reise rundt og være en god pokerambassadør. Spille turneringer som jeg blir invitert til, og være med i podkaster og andre ting.

LES OGSÅ: – Det største Steinkjer har kommet med siden Edgar Stakset og Arne Kotte

Vil ha endring på norsk pokerlov

Han tror også at han til slutt lander i London. Der kan han spille poker på lovlig vis, i motsetning til i Norge.

– Jeg vil gjerne bo i Norge, men slik det er med norsk lov kan jeg ikke det. Du har ikke lov til å verken sette inn penger eller ta dem ut av pokerspill, men om du på «mystisk» vis klarer å ta ut penger – må du skatte av dem.

Det er ikke skatten som er problemet, men måten det gjøres på, ifølge Uhlen Jørstad.

– I andre europeiske land er poker lovlig og regulert, og det er pokersidene som tar seg av skatt og alt det der. Slik burde det også vært i Norge.

Han tror likevel at han lander i Norge helt til slutt.

– Om det blir Steinkjer vet jeg ikke, men trolig Trondheim.

Armbånd verd fem millioner

Pengene han har vunnet skal brukes til investeringer. Armbåndet, som har juveler over hele seg, er også verd 500.000 dollar.

– Jeg tenkte på at jeg ikke helt aner hva jeg skal gjøre med det! Først tenkte jeg at jeg bare kunne kjøpe en safe å ha det i, men det er en sikkerhetsrisiko, så jeg må vel finne et bankhvelv eller noe.

Takker alle

Til alle i Steinkjer og andre steder som har gratulert den ferske verdensmesteren, vil han si takk:

– Jeg må bare si takk. Takk for alle meldingene og den positive oppmerksomheten. Jeg skal bruke noen timer i dag og gå gjennom meldingene, og det gleder jeg meg til!

Anne Berit Lein: – Hele Steinkjer gratulerer