*Nettavisen* Sport.

I Rosenborgs tjeneste

Foto: (foto: thomas enger)

Bengt Eriksen registrerer at Rosenborg er presset. «For journaliststreik til tross er verden proppfull av eksperter som vet best om hvilke grep RBK bør ta. Og nei, jeg er ikke en av dem», skriver Bengt i sin spalte her.

19.05.04 13:13

Ola By Rise og hans kjære Rosenborg er presset om dagen. For journaliststreik til tross er verden proppfull av eksperter som vet best om hvilke grep RBK bør ta. Og nei, jeg er ikke en av dem.

Søndag 16. mai deltok jeg i TV 2s FotballXtra-sending. Rette etter kampstart postulerte jeg at RBK kom til å rulle over Molde på Lerkendal. Utsagnet var ikke utelukkende basert på at RBK bare har spilt to uavgjorte og vunnet åtte kamper med to mål eller mer de siste ti årene denne datoen, for jeg har ingen overdreven tro på den type statistikker brukt om fremtiden. Det var mer et utslag av at jeg mente, og fortsatt mener, at RBK besitter det beste laget i Norge og at de var kapable til å reise kjerringa etter det forsmedelige nederlaget mot Tromsø noen dager i forveien.

Under kampens og sendingens gang, følte TV 2-reporter Håvard Johnsen (til stede på Lerkendal 16.5.) behov for å be én av ekspertene i studio revurdere sin oppfatning av RBK. Håvard hadde helt rett. Heller ikke den kvelden lignet RBK på seg selv. Fra å ha ruset ut av garasjen var det bare for meg å rygge inn bilen igjen. 2–0-tapet for Molde forsterket inntrykket om at RBK ikke er som det var.

Både før og etter 16.5. er jeg mer enn én gang minnet om ”feilslutningene” i min artikkel i TV 2 Nettavisen 7.5. (Skinkesteik hos Eggen). Jeg hevdet da at ”ekspertene” var for tidlig ute med å definere måltørken etter tredje serierunde som et problem (1,75 mål i snitt). Jeg skjønte heller ikke den voldsomme kritikken mot RBK, for de pleier å være dårlige på våren for så å komme som en kule senere på året.

Klikk på bildet for å forstørre.


Nå er det spilt seks serierunder. Målsnittet er nå 2,48, hvilket er en økning på 41,5 prosent fra tredje runde. Var måltørke noen gang et problem? Er det fortsatt et problem? Spør dem som definerte det som sådan etter tredje runde. Spør du meg, vil jeg fortsatt svare: Det var for tidlig å si noe kvalifisert etter så få runder.

Sportsjournalistene vil helst formidle noen skråsikre utsagn i dag om forhold det ikke er mulig å si noe kvalifisert om før i morgen. Slik er det bare. Men utsagnene blir ikke bedre av den grunn. Nå er det RBKs fremtid det spås om.

Det er et par ting jeg ikke skjønner vedrørende opphaussingen av ”problemene” med RBK. For det første snakkes det som om hele klubben har hoppet fra en skyskraper og der spillere, trenere og ledere sier ”det går fortsatt bra” for hver etasje som passeres. For det andre: Hvis ”alle” godter seg over RBKs problemer, hvorfor gir vi dem rikelig med påminnelser om at og hvordan de må skjerpe seg i Tabloid(e programmer)?

Er du god nok så er du gammel nok, liker vi å si om fotballspillere. Det burde vært gyldig både for 17-åringen og 35-åringen, men er det åpenbart ikke. Sistnevnte er, som Mini påpekte i går, for gammel når han er dårlig og rutinert når han er god.

Jeg tror også vi skal skille snørr og barter: Én ting er hva RBK bør gjøre i dag for å sikre seg seier nummer 13 på rad. En annen ting er hva de bør gjøre i dag for å befeste posisjonen sin i fremtiden. Det er ikke nødvendigvis det samme.

Nå vet vi hvordan det ender med dem som hopper fra en skyskraper, uansett hvor fint de måtte ha det for hver etasje som passeres. Men enten vi liker det eller ikke: RBK har ikke hoppet fra slike høyder. Dessverre og heldigvis. Slår de Vålerenga i dag og vinner mot Odd Grenland til helgen, stilner ståheien like fort som den om måltørken. Og hva galt gjør det med norsk fotball dersom sluttabellen eventuelt får en kraftig korreksjon etter 12 år med trønderhegemoni?

BENGT ERIKSEN

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.