*Nettavisen* Sport.

I rullestol for sju måneder siden

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Veien tilbake har vært tøff. Søndag staket Eirik Brandsdal (24) inn til sin første verdenscupseier.

24.01.11 10:41

- Dette har jeg jobbet for sykt lenge. Det er en veldig god følelse, sier Eirik Brandsdal til Nettavisen.

Søndag gikk 24-åringen fra Kjelsås til topps i et verdenscuprenn for første gang, da han vant den klassiske sprinten i Otepää.

Og ja, han har jobbet lenge. Han debuterte i verdenscupen i mars 2007, og var i flere sesonger kjent som en strålende prologløper som mest sannsynlig kom til å slukne i god tid før finalen.

På senvinteren i fjor ble han likevel – endelig – funnet verdig en plass på det norske sprintlandslaget.

Like etterpå, nærmere bestemt 14. april, røk et kors bånd tvers av i en løpsduell på fotballbanen.

17. juni: I rullestol
Noen nøkkeldatoer etter ulykken:

31. mai: Brandsdal blir operert på Rosenborg-klinikken i Trondheim.

10. juni: Etter en periode der Brandsdal kun har klart å tråkke fram og tilbake på ergometersykkelen, klarer han endelig å tråkke helt rundt.

17. juni: Brandsdal gjennomfører en stakeøkt rundt Sognsvann – sittende i rullestol!

15. juli: Han gjennomfører sin første rulleskiøkt. Han får kun lov til å stake. Beina skal kun brukes til å stå på.

24. oktober: Brandsdal kan endelig være med på de samme aktivitetene som resten av laget under samlingen på Mallorca.

- Hadde aldri trodd det
Hele tiden har Brandsdal holdt motet oppe – og trodd på at han kunne vinne skirenn allerede i vinter. Han har også holdt liv i drømmen om å få delta i VM på hjemmebane i Holmenkollen.

At den første seieren skulle komme nettopp i Otepää, var likevel overraskende. Staking har normalt vært Brandsdals eneste store svakhet. Søndag staket han hele løypa, uten festesmurning, da han parkerte sprintkongen Ola Vigen Hattestad og alle utlendingene på oppløpet.

- At han skulle vinne her, det hadde jeg aldri trodd. Han viste i Liberec forrige helg at han er sterk for tiden, men så sent som da vi hadde samling i Orsa for noen uker siden, ble han fragått av de andre i staking, sier sprintsjefen Ulf Morten Aune.

- Dette er første gang jeg har staket et helt heat. Det er diagonal i bakkene som har vært min forse. Derfor var det utrolig kult at jeg skulle klare dette, sier Brandsdal.

(Les videre under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erik Johansen

Mer skjerpet av skaden
Både treneren og eleven tror skaden faktisk er en viktig del av årsaken til at Brandsdal nå endelig kunne bestige toppen av seierspallen.

- Jeg tror nok det har bidratt positivt, i hvert fall til at jeg har blitt bedre i staking. Ettersom jeg ikke kunne bruke beina, trente jeg mye basisstyrke. Jeg padlet og svømte mye. Og da jeg kunne begynne å gå på rulleski, var det staking i starten, poengterer Brandsdal.

Ulf Morten Aune tror skaden, eller rettere sagt opptreningen etterpå, har styrket Brandsdal på alle måter.

- Det handler mye om at når du blir skadet, så optimaliserer du alt rundt for å få maksimalt ut av hver økt. Man skulle tro at alle toppidrettsutøvere gjorde det hele tiden, men det viser seg at når du kommer ut for noe sånt, så blir du ekstra skjerpet, poengterer Aune.

Kamp om VM-plassen
Fortsatt er ikke VM-plassen sikret for Eirik Brandsdal. Han har ikke overbevist i de hittil viktigste uttaksrennene.

Men det er det heller ikke så mange andre som har gjort. Ola Vigen Hattestad har friplass. Øystein Pettersen, Johan Kjølstad, Anders Gløersen, John Kristian Dahl og nettopp Eirik Brandsdal kjemper om de tre siste plassene.

Les også: - De kjemper om tre plasser

Fredag er det NM-sprint i Steinkjer. Den kan faktisk avgjøre hele VM-uttaket.

Og Eirik Brandsdal må nå finne seg i å være blant NM-favorittene, til tross for at han aldri før har vært i en NM-finale. Ikke bare vant han den klassiske sprinten i Otepää. Fredag vant han også fristilsprinten under KM i Oslo – som gikk i løypa som skal brukes under VM-sprinten 24. februar.

- Kan bli avgjørende
- Jeg hadde en veldig god opplevelse i VM-løypa. Og det var veldig godt å vinne i Otepää. Det gir selvtillit og viser at jeg er i form.

- Nå har jeg trua på meg selv før NM, sier Eirik Brandsdal.

- Rennet i Otepää var ikke det viktigste uttaksrennet. Men det hjelper å vise form når det nærmer seg uttak. Og ikke minst teller det positivt å vise at man behersker klassisk og kan gå en lagsprint. Er det helt jevnt mellom to i forhold til den individuelle sprinten i skøyting, kan potensialet i klassisk lagsprint avgjøre hvem som blir tatt ut, sier Ulf Morten Aune til Nettavisen.

PS. Ola Vigen Hattestad ble nummer to i Otepää søndag. Det betyr at de to eneste deltakerne fra det norske sprintlandslaget tok de to første plassene.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag