*Nettavisen* Sport.

I skyggen av Pärson

Anja Pärson blir trolig OL-dronningen i Torino. De norske alpinjentene må etter alt å dømme holde seg hjemme.

02.01.06 12:41

Anja Pärson kan vise til prestasjoner i alpinbakkene som de norske jentene aldri har vært i nærheten av.

Svensken tok sin første verdenscupseier i desember i 1998 i Mammoth Mountain i USA - kun 17 år gammel. Siden den gang har hun vært en gjenganger på toppen av resultatlistene.

Pärson tok sølv i kombinasjonen og gull i super-G under fjorårets alpin-VM i Bormio, og gull i slalåm og bronse i kombinasjonen i St. Moritz-VM i 2003.

Under Salt Lake City-OL for fire år siden ble det sølv i storslalåm og bronse i slalåm på den svenske jenta.

OL-billettene ryker
Det er resultater de norske jentene de siste årene har måttet se langt etter. Denne sesongen er fremdeles Line Vikens 24. plass i Aspen 11. desember den beste plasseringen under Finn Christian Jagge som trener.

Nå står OL-deltakelsen i fare for Karina Birkelund, Lisa Bremseth, Andrine Flemmen, Lene Løseth, Anne Marie Müller, Trine B. Rognmo, Line Viken og de øvrige på det norske kvinnelandslaget.

Resultatkravene til Olympiatoppen sier nemlig to plasseringer blant de 12 eller en blant de seks beste.

I 1984 og 1988 var det ingen norske kvinnelige alpinister som kvalifiserte seg til lekene - nå kan det skje igjen.

Makter ikke jentene å ta OL-kravet i Zagreb 5. januar, i Maribor 8. januar eller i St. Moritz 22. januar er Torino-OL en saga blott.

- Det er klart vi ligger bakpå, og vi har sagt hele tiden at OL kanskje kommer for tidlig for oss. Hovedmålet vårt er å kvalifisere oss til verdenscupavslutningen i Åre og det langsiktige målet er å bli blant verdens beste, sier kvinnetrener Finn Christian Jagge til TV 2 Nettavisen.

- Ikke et stort nederlag
Jagge - som erstattet Jørn Kåsine som hovedtrener i begynnelsen av mai i fjor - hevder at det ikke er et stort nederlag om alpinjentene ikke kvalifiserer seg til OL.

Anja Pärson (født 25. april 1981 i Umeå) kjører for klubben «Fjällvinden» fra Tärnaby. Dette er samme klubben som har fostret Ingemar Stenmark og Stig Strand. Hun er bosatt i Monaco.

Meritter
2005:
VM: Gull i super-G og storslalåm, sølv i kombinasjonen

Verdenscupen: Vinner av den totale verdenscupen

2004:
Verdenscupen: Vinner av den totale verdenscupen, slalåmcupen og storslalåmcupen

2003:
VM: Gull i storslalåm

Verdenscupen: Seier i storslalåmcupen

2002:
OL: Sølv i storslalåm, bronse i slalåm

2001:
VM: Gull i slalåm og storslalåm

- Det er overhodet ikke en nedtur for oss. Hadde OL vært på samme tiden i fjor, hadde vi ikke vært kvalifisert da heller. Vi trenger tid for å komme oss på toppen, prøver Jagge seg med.

Han mener imidlertid at jentene kan komme til å markere seg positivt i Torino om de sikrer seg OL-billett.

- De har kjørt veldig bra på trening og stemningen på landslaget er topp. Jentene har talentet og er absolutt gode nok til å kunne markere seg, sier Jagge.

- Hvorfor har det da gått så dårlig denne sesongen?

- Det er mange årsaker til det. Vi slet med skader og sykdommer i fjor, og flere av alpinistene kom for sent på snø. Dessuten er startlisten viktig i alpint. Vi har alltid startet som nummer 30 og bakover og det er en mye større ulempe enn hva mange tror, svarer han.

Beundrer Pärson
Jagge legger ikke skjul på at han beundrer svenskenes alpindronning Anja Pärson.

- Anja blir nok den store i Torino. Men hun trener sammen med oss og vi lærer mye av henne. Det er bra for jentene våre å ha Anja å se opp til.

- Hvordan er det mulig for svenskene å ha en i verdenstoppen men ikke en fra Norge?

- Svenskene spurte oss om akkurat det samme da herrene var i toppen på 1990-tallet. Når det gjelder Anja så trener hun for seg selv med sitt eget team og har et veldig bra opplegg rundt seg. Men Norge og Sverige er små nasjoner og det er ikke alltid like enkelt for begge landene å levere alpinister i verdenstoppen kontinuerlig, mener Jagge.

Nå ber han om ro rundt den norske alpingjengen fremover - enten det blir OL-deltakelse eller ikke.

- Vi har et fantastisk trener team og landslaget består av en fin blanding av rutinerte og unge utøvere. De rutinerte hjelper de yngre, og selv om det er synd om OL glipper, er jeg overbevist om at vi kan hevde oss i toppen de neste sesongene, slår han fast.

Store talenter
Og nevner spesielt to kvinner han tror kommer til å gi alpinfansen mye glede fremover:

- Catrine Meisingset og Anne Marie Müller er de jeg tror kommer til å ta skrittet opp i toppen raskest, sier Jagge.

Kvinnenes første renn i Torino-OL er utforkonkurransen onsdag 15. februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag