RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I skyggen av Zuccarello

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Jeg er helt oppgitt over hvordan Oslo behandler sine barn og unge.

MANGLERUD (Nettavisen): Mats Zuccarello Aasen (23) vokste opp på Løren i Groruddalen. Han gikk veien fra Hasle/Løren til Vålerenga til Frisk Asker til Modo til New York Rangers og NHL. I takt med osloguttens suksess i verdens beste hockeyliga, har interessen for sporten økt kraftig i Norge.

Men å utnytte Zuccarellos suksess til å gjøre ishockey større, er vanskelig.

- Hvis vi sammenligner oss med Sverige, er det flere ishaller bare i Stockholm enn det er i hele Norge. Vi har for få ishaller, og de ishallene vi har, er gamle og slitte. Ingen av ishallene i Norge i dag tilfredsstiller for eksempel kravene til VM, sier landslagstrener Roy Johansen til Nettavisen.

- Vi er på nivå med Øst-Europa etter krigen, sukker han.

Moden for å rives
Jordal Amfi er et godt eksempel. Hallen ble bygd til de olympiske lekene i Oslo i 1952. Den brukes fortsatt som hjemmebane for Vålerenga. Men om en idrettsglad oslobeboer lar seg inspirere av Zuccarello Aasens suksess og tar en tur på kamp i Jordal Amfi, forsvinner inspirasjonen fort. Det er rett og slett en råtten arena.

- Jordal Amfi er moden for å rives. Det er mye kultur og det var mye sjel i Jordal, men det er borte nå. Jordal er helt uegnet for arrangement av en viss klasse, konstaterer Roy Johansen.

Oslo Spektrum, som stod ferdigbygd og klar til bruk i 1990, ble opprinnelig brukt til ishockey, blant mye annet. Men i 2000 ble Spektrum solgt fra Oslo kommune til Norges Varemesse.

- De har sluppet så billig unna det. Jeg var på åpningen av Spektrum – det ble lovet at det skulle være idrettens storstue i Oslo. Det var jo også statlige midler inne der. Men så ble den bare solgt av kommersielle hensyn. Det var en fin hall den gang. Og i forhold til det vi har i dag, er den strålende.

- Oslo er selvfølgelig dårligst i klassen. Her burde det vært en ishall i hver eneste drabantby. Det er ikke bare ishockey som bruker ishaller, hallene brukes også til kunstløp, kortbaneskøyter og publikumsaktiviteter. De har stor anvendelighet, legger Johansen til.

Brukte 1,8 milliarder på Holmenkollen
Det er ikke bare mangelen på haller som plager landslagssjefen. De få hallene vi har, står omtrent like ofte stengt som de står åpne.

- I Oslo stenger ishallene til påske og åpner igjen for sent. Når de er åpne, er ishallene fulle hele dagen. Brukertettheten er enorm i forhold til andre typer anlegg.

Apropos andre anlegg: Oslo kommune brukte 1,8 milliarder kroner på Holmenkollen. Det er omtrent like mye som NHLs aller nyeste og råeste arena – 67.000 kvadratmeter store Consol Energy Center – kostet byen Pittsburgh i USA.

- Jeg unner skiidretten Holmenkollen, men det blir totalt feil når det sies at det er et tilbud til Oslos befolkning, til barn og unge. Det er en mikroskopisk del av barn og unge i Oslo som bruker Holmenkollen. Det er et flott anlegg for eliteidretten, for holmenkollsøndagen, men i forhold til antall brukere, står det ikke i stil, mener Roy Johansen.

- Det er ikke feil av Oslo kommune å bygge Holmenkollen, men kommunen må også bygge haller. Dette gjelder ikke bare ishockey, håndball ligger også håpløst etter på hallfronten. Det må være mulig å ha et bredere tilbud i en by som Oslo.

- Vi er et U-land
Johansen mener ikke at kommunene bør bygge og donere én ishall til hvert lag i Getligaen – «det holder med én arena til topplagene i Oslo» – men at tilbudet til barn og unge må bli betraktelig bedre enn i dag. Ikke bare fordi det øker rekrutteringen til ishockey, men fordi det også gir helsemessige gevinster for befolkningen.

- Vi ligger håpløst etter andre land. Vi er et U-land når det gjelder idrettsanlegg. Sammenlignet med Sverige er vi ikke engang et U-land – vi er fullstendig rasert. Kommunene har overholdet ikke tatt ansvar for barn og unge.

Slik landslagssjefen ser det, er det omtrent umulig for familier som har dårlig råd å la barna drive med idrett, i alle fall mer enn én idrett. Johansen beskriver idretten i Oslo som «ekskluderende», slik den er organisert nå, på grunn av alle treningsavgifter og dugnadstimer som belastes foreldrene.

- Jeg er helt oppgitt over hvordan Oslo behandler sine barn og unge med tanke på idrett. Jeg lurer på om politikerne har vært rundt i drabantbyene i Oslo for å se hvordan det er. Hvis de hadde gjort det, hadde de fått en flau smak i munnen.

Irritert på idrettsforbundet
Roy Johansen har tatt temaet opp med generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund, i håp om at forbundet ville engasjere seg i saken og legge press på politikerne, men lot seg ikke imponere av Andersens respons.

- Responsen var at jeg skulle møte på hans kontor for å fortelle ham hvordan anleggssituasjonen er. Det var bare tull. Forbundet må bare sette seg ned og utvikle en strategi for hvordan de skal få flere anlegg ute i kommunene. Ishaller har et fryktelig stort etterslep, selv om vi kan vise til stor brukertetthet. Her i Manglerudhallen er det unger på isen hele kvelden, helt til hallen stenger klokka 22.

Les Inge Andersens tilsvar: Ønsker mer av tippemidlene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere