DRAMMEN (procycling.no): Norgesvenner kan gjengen i Team Jayco AIS snart kalles. For hver gang de er i Norge viser de seg frem med den ene topplasseringen etter den andre.

For hvem glemmer vel hvordan Michael Matthews herjet under Ringerike GP i fjor? Den unge australieren hadde aldri vunnet et UCI-ritt i Europa før han stilte til start i det norske etapperittet.

Han tok to etappeseiere og en sjuendeplass sammenlagt. Det var starten på noe stort, for da sykkelsesongen ble rundet av i oktober kunne Matthews ikle seg regnbuetrøyen etter å ha vunnet U23-VM.

Da var Jayco Skins (som laget het i fjor) selvsagt for lite for kometen. Han signerte for Rabobank og vant en etappe i Tour Down Under i starten av årets sesong.

Brøt en barriere
Å spå at Michael Hepburn skal få oppleve noe liknende er selvsagt for tidlig å si. Men akkurat som sin landsmann og tidligere lagkamerat fikk han fullklaff i Norge.

- Dette er min første seier i Europa, og det er jeg selvsagt veldig fornøyd med. 99 av 100 ganger så holder ikke sånne brudd unna, men vi er bare nødt til å ta slike sjanser når de byr seg, sa en smørblid Hepburn da han snakket med procycling.no etter dagens etappe.

Les også:Hepburn hevnet seg i Drammen

Et tremannsbrudd med René Jørgensen, Frode Solberg og nevnte Hepburn gikk av gårde tidlig på etappen. Da de fikk medvind på slutten så det ut som at feltet var sjanseløse på å hente dem inn.

Satset på spurtstyrken
Men da de sterkeste rytterne begynte å støte på hverandre i den siste bakken, ble avstanden kraftig redusert. Hepburn og Jørgensen kjørte fra Solberg, men fikk besøk av Wilmann, Rasmussen og Kelderman.

- Jeg var ikke veldig bekymret da de tre kom opp, for jeg visste at alle de tre ville kjøre hardt helt inn til mål for å sikre seg sekunder i sammendraget. Jeg måtte bare gamble på at det ble en spurt og håpe at beina mine var gode nok.

Det var de utvilsomt, for australieren seilte over målstreken med et par sykkellengder ned til danske Jørgensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dermed kopierte han Matthews, som også han vant den andre etappen i fjor, da riktignok i Ringerike GP, ikke Glava Tour of Norway. I fjor tok Hepburn tredjeplassen i Rogaland GP, så at gutta fra den andre siden av kloden trives i Norge er det ingen tvil om. Men hvorfor?

- Rittet kommer på et veldig godt tidspunkt for oss. I starten av juni har ikke sesongen vært for lang enda (den australske sesongen begynner allerede i januar, red. anm.), men samtidig har vi rukket å få mange gode gjennomkjøringer.

Utnyttet tidstap
Som procycling.no skrev tidligere i dag fikk ikke Jayco noen optimal start på rittet, da flere av lagets syklister havnet i gruppetoen på rittets første etappe.. Før starten på torsdagens etappe fortalte Luke Durbridge at de ikke fikk panikk av den grunn, og heller tenkte at sjansene for å få ga av gårde i brudd økte.

Det var nettopp det som skjedde med Hepburn på den andre etappen, og skal vi tro 19-åringen kommer vi til å få se mer til lagets offensive kjøring senere i rittet.

- Vi har to ryttere som fortsatt er med høyt oppe i sammendraget, Luke Durbridge og Jay McCarthy, og vi har troen på at de kan gjøre det bra. Men selv om vi andre er ute av kampen om sammendraget kan vi fortsatt være med å kjempe om etappeseiere, slik jeg gjorde i dag.

- Vi legger ikke for stort fokus på sammendraget og tar heller etappe for etappe, avslutter mannen som med torsdagens seier har tatt det første skrittet i Michael Matthews fotspor.