Gå til sidens hovedinnhold

Ibrahima Wadji med positiv dopingprøve

Bekreftes i pressemelding.

I forbindelse med seriekampen hjemme mot Kristiansund den 19. mai gjennomførte Antidoping Norge en dopingkontroll. Ibrahima Wadji testet i den forbindelse positivt på stoffet morfin, opplyser FK Haugesund i en pressemelding fredag.

- Det er ufattelig trist, først og fremst for spilleren, men også for klubben. For supportere, samarbeidspartnere og motstandere, ikke minst. Det er ikke noe kjekt, sier styreleder i FK Haugesund, Leif Helge Kaldheim, til Nettavisen.

- Wadji er sønderknust. Han har forklart at han har tatt en tablett i forbindelse med mageonde etter en middag privat. Den tabletten viste seg å inneheholde morfin. Det er ikke noe prestasjonsfremmende preparat som sådan, det ble tatt for å motvirke mageonde. Tabletten fikk han av sin kone som har hatt den med seg fra Senegal, forklarer Kaldheim videre.

- Finnes preparatet i Norge eller er mulig å få tak i på norske apotek?

- Jeg er ikke kjent med om preparatet finnes i Norge, men jeg vet at det er en tablett mot mageonde som hans kone hadde og at den kom fra Senegal, sier Kaldheim.

- Tok han kontakt med noen i klubben (lege) før han tok tabletten?

- Nei, svarer Kaldheim kontant på det spørsmålet.

- Dypt fortvilet

Morfin står på dopinglisten og er klassifisert i Dopinggruppe S7 blant stoffer som er forbudt i konkurranse.

LES OGSÅ: United-stjernens video vekker oppsikt: - Solskjær skal være rasende

Wadji er representert ved advokat Trond Jarle Bachmann.

Ifølge advokat Bachmann tok Wadji altså medisin mot diare i første halvdel av mai som hans kone hadde kjøpt i deres felles hjemland Senegal, som han i går ble kjent med inneholder det forbudte stoffet morfin.

- Wadji er selvsagt dypt fortvilet, og er lei seg for at han har satt klubben og seg selv i en fryktelig vanskelig situasjon. Han forklarte seg for Antidoping Norge i går og vil samarbeide med Antidoping Norge i den videre etterforskningen, slik at saken kan bli avgjort så snart som mulig. Det er viktig for Wadji å understreke at medisinene han har tatt ikke har noen prestasjonsfremmende effekt og at han aldri har hatt noen intensjoner om å jukse, sier advokat Bachmann i en pressemelding.

- Opp til fire års utelukkelse

Britha Røkenes, avdelingsleder og advokat ved Antidoping Norge, sier følgende om stoffet fotballspilleren har testet positivt på:

- Dette er et narkotisk stoff i dopinggruppe S7. Det er et stoff som kun er forbudt i konkurranse. Det er også omtalt som et særskilt stoff. Det er forskjell på de ikke-særskille og de særskille stoffene, sier hun til Nettavisen fredag formiddag.

I samsvar med artikkel 4.2.2 i World Anti-Doping Code skal alle forbudte stoffer betraktes som særskilte stoffer unntatt stoffer i dopingklassene S1, S2, S4.4, S4.5, S6.a, og de forbudte metodene i M1, M2 og M3.

Røkenes i Antidoping Norge vil ikke spekulere i en mulig straff for Wadji.

- Det er umulig å uttale seg om nå fordi saken er i en tidlig fase. Vi har ikke innhentet all dokumenatsjon enda og fått gått gjennom alt skikkelig, men om det er en forsettlig handling så kan man i verste fall risikere 4 års utelukkelse. Du kan også bli frifunnet om du er uten skyld. Og du kan også risikere en advarsel og det er mange momenter som avgjør at du kan ligge mellom der et sted. Grad av skyld vil være helt avgjørende for eventuell straff, sier Røkenes til Nettavisen.

- Jeg kan bekrefte som det fremgår av pressemelding at det er gjennomført en samtale med han (Wadji), men kan ikke si noe om innholdet i denne, sier hun videre.

Kaldheim sier klubben har vært i kontakt med Antidoping Norge.

- Vi har hatt en kort samtale med Antidoping Norge om hvordan saken skal bli behandlet. Antidoping Norge har hatt et avhør sammen med Wadji og hans advokat i går, det er vi informert om, sier han til Nettavisen.

- Som fotballklubb er vårt ansvar først og fremst overfor spilleren. Wadji er i et fremmed land og har et veldig lite nettverk. Vi skal ta vare på han. Samtidig er det opp til Jostein (Grindhaug, FKH-trener) og guttene å håndtere den sportslige situasjonen. Det er ikke mulighet for å gjøre noe på transfermarkedet før 1.august. Vi er komfortable med de ressursene vi har i angrepet for å kunne håndtere dette.

Venter på B-prøven

I følge Wadjis advokat er B-prøven foreløpig ikke analysert.

Styreleder i FK Haugesund, Leiv Helge Kaldheim, bekrefter at Wadji selv gjorde klubben kjent med den positive dopingprøven og at det er årsaken til at klubben umiddelbart tok Wadji ut av spillertroppen til cupkampen mot Bryne denne uken.

- Dette er en trist sak både for Wadji og for oss som klubb. Bruken av denne medisinen har ikke vært klarert med vårt medisinske støtteapparat. FK Haugesund tar avstand fra all form for bruk av forbudte stoffer. Samtidig er det viktig for oss å vise omsorg for Wadji og hans familie slik at de blir godt ivaretatt i den situasjonen som har oppstått, sier Kaldheim i pressemeldingen.

- Vi er glade for at Wadji viser vilje til å ta ansvar for sine handlinger ved å erkjenne de faktiske forhold og umiddelbart godta en frivillig suspensjon til saken er avgjort, sier Kaldheim videre om saken.

Koblet til RBK

Saken betyr at Wadji ikke vil være tilgjengelig for spill for FK Haugesund i tiden fremover. Klubben avventer nå den videre behandlingen av saken hos Antidoping Norge, opplyser FK Huagesund.

Wadji har den siste tiden blitt koblet med en overgang til Rosenborg og en gjenforening med sin tidligere trener Eirik Horneland.

Et salg er imidlertid ikke aktuelt nå, sier Haugesunds styreleder.

- Det forkludrer planene sportslig. Det har ikke vært aktuelt for oss å selge Wadji nå. Vi er videre i cupen og komfortable med plassen i eliteserien. Vi var på trekning i Nyon for Europa League. Det er det sportslige som er det viktigste, sier han til Nettavisen.

- Har dere fått et bud fra RBK?

- Det kan jeg ikke kommentere, avslutter Kaldheim

Angrepsspilleren til FK Haugesund har storspilt i Eliteserien denne sesongen og står med fire scoringer så langt.

24-åringen har tidligere spilt for Molde og var på utlån til Haugesund sist sesong. Før årets sesong ble overgangen gjort permanent.

Les også

VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken