RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Idioten og gulljentene

(FOTO: AFP/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Slag, bot, rekorder, jubileer og gjennombrudd. Les alt om vintersportshelga.

At nordmenn vinner skirenn er langt fra noen sensasjon, men denne helga har det aller meste gått Norges vei.

Nettavisen oppsummerer vinterhelga, idrett for idrett.

LANGRENN:
Marit Bjørgen (27) er definitivt tilbake. Lørdagens 8.-plass bekreftet riktig nok at klassisk sprint fortsatt er hennes svakeste side, men det er nok til å leve med for Rognes-jenta så lenge seirene fortsetter å komme i lengre renn. Søndagens seier på 10 km klassisk var karrierens 30. verdenscupseier. Dermed har hun allerede sikret seg en komfortabel ledelse i verdenscupen sammenlagt.

Der følger Astrid Uhrendholdt Jacobsen (20) på en overraskende andreplass. At sprintverdensmesteren fra Sapporo knep andreplassen på lørdagens sprint, var ingen bombe. Men at hun skulle oppnå samme plassering på 10 km klassisk søndag, var det nok få som hadde trodd. Jacobsens mål er å bli verdens beste allrounder. Tar man med forrige helgs 6.-plass på 10 km fri på Beitostølen, er det bare å konstatere at målet i aller høyeste grad er innen rekkevidde.

Søndagen ble for øvrig en stor dag for de norske langrennsjentene som lag. Vibeke Skofterud (27) ble nummer fire, Therese Johaug (19) nummer seks og Kristin Størmer Steira (26) nummer ti.

Blant herrene var det knyttet størst forventninger til Eldar Rønning (25). Og skogningen markerte seg allerede på lørdagens sprint, men ikke slik han hadde tenkt. Etter et fall i kvartfinalen, slo han finske Olli-Pekka Tolvanen med staven.

- Men jeg slo ikke så hardt, poengterte Rønning overfor Nettavisen. Slagets manglende kraft var muligens en formildende omstendighet, men FIS ila likevel Rønning en bot på 250 sveitserfranc.

Dagen etter revansjerte Rønning seg kraftig, da han ble nummer to og beste nordmann på 15 km klassisk. - I går følte jeg meg som en idiot, innrømmet han etterpå.

15-kilometeren ble også en opptur for Jens Arne Svartedal, som ble nummer seks. Tre nordmenn trakk seg fra start på grunn av kulde, nemlig Odd-Bjørn Hjelmeset, Øystein Pettersen og Martin Johnsrud Sundby.

Lørdagens sprint ble for øvrig vunnet av Eldar Rønnings treningskompis Johan Kjølstad (24) . De to er ikke bare klubbkamerater i Skogn IL. De bor også i samme hus i Trondheim, der de deler en tomannsbolig. Seieren var Kjølstads andre i verdenscupen. Den første kom så langt tilbake som 16. januar 2005.

I løpet av helga bekreftet dessuten sprintlandslagstrener Ulf Morten Aune at han trolig fortsetter i jobben når kontrakten går ut til våren. - Vi er bortimot enige om en kontrakt som strekker seg til etter Vancouver-OL i 2010. Går alt som planlagt, vil jeg undertegne i januar en gang, sa Aune til Nettavisen.

På Gålå gjorde Petter Northug (21) comeback etter sykdom. Han vant lørdagens sprint, men måtte se seg kraftig slått på søndagens 15 km fri – som markerte slutten for en tøff treningsperiode. Tore Ruud Hofstad (28) vant søndagens renn.

Les også:Northug snakker ut om sykdommen

HOPP:
De norske hopperne fikk en drømmestart på sesongen i Kuusamo. Trener Mika Kojonkoski vraket fjorårskometen Anders Jacobsen (22) til fredagens lagkonkurranse. Det skulle vise seg å være en smart trekk. Bjørn Einar Romøren (26), Tom Hilde (20), Anders Bardal (25) og Roar Ljøkelsøy (31) sørget nemlig for norsk seier – Norges første lagtriumf i hopp siden VM-gullet i skiflyging i 2006.

Og oppturen fortsatte i lørdagens individuelle renn. Verdensrekordholder Bjørn Einar Romøren ble nummer to, kun slått av østerrikeren Thomas Morgenstern, og viste at han er tilbake på godt, gammelt nivå – kanskje takket være samarbeidet med hypnotisøren Torgrim Holte?

Samtidig fikk Tom Hilde sitt definitive gjennombrudd. Tredjeplassen var hans første pallplassering i verdenscupen. Anders Jacobsen fikk også en skikkelig opptur med en imponerende 6.-plass. Og alle de seks norske deltakerne var inne blant de 30 som fikk hoppe finaleomgangen.

SKISKYTING:
Verdenscupåpningen i Kontiolahti kommer først og fremst til å bli husket som det definitive gjennombruddet for Tora Berger (26). Fredag ble hun nummer tre på sprinten – bare seks tideler bak vinneren Martina Glagow. Søndag kom triumfen. Berger traff med 19 av 20 skudd og var uslåelig på jaktstarten.

Samtidig fikk også Solveig Rogstad et lite gjennombrudd. 25-åringen ble nummer sju i det aller beste selskap, og bekreftet at seieren i den nasjonale åpningen på Beitostølen ikke var noe blaff.

For Ole Einar Bjørndalen ble det ikke noen maksimal sesongåpning. Men lørdag var 33-åringen uslåelig på sprinten, og sikret karrierens 75. verdenscupseier i skiskyting. Søndag ble han nummer to på jaktstarten – til tross for fire bom.

En annen veteran – Halvard Hanevold (37) – viste på 20-kilometeren at han kanskje har tatt enda et steg. Han ble nummer to – og nå skal han selge seg.

Debutanten Rune Bratsveen (23) imponerte også. 9.-plass på sprinten ble til 5.-plass på jaktstarten.

For Lars Berger (28) og Frode Andresen (34) ble helga en nedtur. Så dårlig gikk det at begge er vraket til neste verdenscup i Hochfilzen.

SKØYTER:
I Kolomna opplevde Håvard Bøkko (20) en av sine største helger. Lørdag ble han nummer tre på 1500-meteren. Søndag tok han karrierens første verdenscupseier. Den kom på 10.000-meteren, og tiden 13.06,53 er ny personlig rekord. Løpere som Sven Kramer og Enrico Fabris stilte ikke til start, men Bøkko kan uansett ikke gjøre annet enn å slå dem som stiller opp.

ALPINT:
Norges klare ener Aksel Lund Svindal (24) ligger fortsatt på sykehus, og i helga kom nyheten om at hele sesongen kan gå i vasken.

Derfor var det oppløftende at Lars Elton Myhre (23) klinte til med sin beste verdenscupplassering da han ble nummer fem i superkombinasjonen i Beaver Creek – noe han fulgte opp med en 21.-plass i spesialutfor.

KOMBINERT:
Men Norge denne helga opplevde suksess på de fleste fronter innen vinteridrett, ble sesongstarten i Kuusamo en skuffelse for de norske kombinertgutta. Petter Tande (22) ble nummer seks på fredagens Gunderse-øvelse. Magnus Moan (24) måtte nøye seg med 15.-plass i det rennet, noe som ble til en 10.-plass på lørdagens sprint. Det er et godt stykke unna det Moan er god for i sine beste stunder.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere