RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KULTURMINISTER Thorhild Widvey er glad for å kunne gi idretten full momskompensasjon.
KULTURMINISTER Thorhild Widvey er glad for å kunne gi idretten full momskompensasjon. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Idretten får full momskompensasjon

Regjeringen legger 48,9 millioner kroner ekstra på bordet for å sikre norske idrettslag full kompensasjon av anleggsmoms i 2014.

Det er særdeles gode nyheter for de rundt 300 idrettslagene som i løpet av året har søkt om støtte fra staten etter å ha fullført ulike byggeprosjekter. Disse har inntil nå ligget an til å få søknadsbeløpet sitt avkortet med 43 prosent.

- Med det beløpet som har ligget inne, har vi vært klar over at det lå an til en avkorting. Det ønsker vi å unngå med den tilleggsbevilgningen som nå kommer, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til NTB.

- Vi ønsker å oppnå 100 prosent innvilgelse av slike søknader. Det er et kjempestort engasjement rundt idrettsanlegg, og det er helt avgjørende for å skape den idrettsaktiviteten vi ser i lokalsamfunnene, tilføyer hun.

Glede blant partnerne

Det godkjente søknadsbeløpet for 2014 lyder på 113,8 millioner kroner. Før fredagens tilleggsbevilgning kom på plass, var det satt av 65,8 millioner kroner til formålet.

- Når bevilgningene nå økes, vil alle anleggsbyggerne bli kompensert fullt ut for den betalte merverdiavgiften, fastslår kulturministeren.

Regjeringspartner Frp gleder seg også over å ha fått på plass de nødvendige millionene i momskompensasjonsordningen.

- I dag smiler jeg sammen med alle i idretten som har stått på for å bygge anlegg i Kommune-Norge, som nå får sin refusjon på tross av rekordmange søknader for inneværende år, sier partiets fraksjonsleder i kulturkomiteen, Morten Stordalen, til NTB.

Finanspolitisk talsperson i KrF, Hans Olav Syversen, kaller bevilgningen et heiarop.

- Med dette gir vi de frivillige kreftene i idretten et økonomisk håndslag. Initiativ og dugnadsånd får et solid «heiarop» gjennom denne bevilgningen. Dette bør følges opp med en permanent endring i ordningen, sier han.

Ser mot 2015

I Høyre/Frp-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 er det satt av 72,6 millioner kroner til momskompensasjonsordningen. Det er for lite dersom antall søkere blir like mange som i år.

- Vi får komme tilbake til 2015-budsjettet, men forhåpentligvis ser vi nå konturene av en løsning også der, sier kulturministeren.

Hun har selv tidligere signalisert at departementet vil gå i dialog med idretten for å komme fram til en mer forutsigbar løsning for framtiden. Andre partier har samtidig tatt til orde for å erstatte dagens rammestyrte ordning med en regelstyrt ordning som sikrer full kompensasjon for alle godkjente prosjekter.

- Det er mange måter å løse dette på. Det blir naturligvis automatikk hvis man velger en regelstyrt ordning, men det er også mulig å bevilge disse pengene. Det har vi bevist nå, sier kulturministeren.

- Når det gjelder 2015, vet vi først på våren hvor stort behovet blir, men jeg tror mengden søknader kommer til å ligge innenfor det intervallet vi ser nå. Vi snakker jo om planlagte idrettsanlegg her, så dette er jo relativt forutsigbart, tilføyer hun. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Våre bloggere