Gå til sidens hovedinnhold

– Idretten på rett vei

Håndballspiller Are Grongstad får skryt for at han står frem som homofil.

– Det er virkelig en god nyhet, sier Håvard B. Øvregård til Nettavisen om det faktum at håndballspiller Are Grongstad (20) fra Elverum fredag sto frem med sin homofile legning.

Øvregård er prosjektleder i Med idretten mot homohets. Prosjektet er et samarbeid mellom Norges Idrettsforbund, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) og Norsk Folkehjelp, og startet opp for ett år siden. Formålet er å bekjempe homohets i idretten.

Han får støtte av tidligere leder i LLH, Jon Reidar Øyan.

– Det er kjempebra at han tør stå frem. Det er viktig at alle får mulighet til å være den de er, og da trenger man rollemodeller. Grongstad fremstår som et forbilde, sier Øyan.

Øvregård og Øyan mener begge at reaksjonene på at Grongstad sto frem viser at idretten er på rett spor.

– Lettere enn man tror
– Grongstads historie om hvordan det var å stå frem forteller at det kanskje er lettere å stå frem som homofil i norsk idrett enn det man tror, sier Øvregård.

Både Elverum-trener Christian Berge og lagkaptein Lars Nordberg har uttalt seg om saken til Østelendingen, og fremstår utelukkende positive.

– Det de sier er et klart signal på at vi har kommet lenger enn antatt, mener Øvregård, som sier at det er helt nødvendig og riktig at idretten tar tak i utfordringene knyttet til homofili, sier Øvregård.

– Den største utfordringen vi har er å få idretten på alle plan til å signalisere og vise at en synes det er greit at folk har ulik seksuell orientering også i sportens verden.

– Handler om kjønnsroller
Homofili, spesielt på herresiden, har som nevnt vært et relativt tabubelagt område i mange år. Mye av det skyldes en forestilling om at den macho idrettsmannen med høyt testosteronnivå ikke er forenlig med en annen seksuell orientering en den heterofile. Den problematikken har ikke gjort seg like gjeldende for kvinnene, der det finnes mange eksempler på idrettsutøvere som har stått frem offentlig med at de er lesbiske.

– Det handler i stor grad om kjønnsroller. Innenfor den klassiske, maskuline kjønnsrollen er det liten toleranse for homofili. Det er blitt fremstilt som om det er et motsetningsforhold mellom å være maskulin og det å være homofil. Den typen stereotyper må man bryte ned, sier Øvregård.

Han presiserer at idrettens satsning mot homohets er nettopp det, og at det ikke er et forsøk på å tvinge folk på å stå frem.

– Det handler ikke om å presse folk til å komme ut av skapet. Målet er derimot å gjøre det enklere for de idrettsutøverne som ønsker å kunne stå frem offentlig i stedet for å hemmeligholde det. Vi vil at Idretts-Norge skal tørre å snakke om temaet, forklarer Øvregård og går ut med en konkret oppfordring til idrettsledere og trenere på alle nivåer.

(saken fortsetter under bildet)

Skryt til håndballforbundet
– Ikke ti i hjel problematikken. Si rett ut at i denne klubben skal det ikke være homohets, at hvilken seksuell orientering utøverne har ikke spiller noen rolle.

Øvregård gir samtidig honnør til håndballforbundet, som ligger et lite hestehode foran resten av Idretts-Norge hva arbeidet mot homohets angår.

– Norsk håndball har gjort en god jobb på dette området og har kommet et godt stykke på vei, forteller Øvregård og legger til at forbundet allerede neste helg arrangerer en konferanse der nettopp lik inkludering av heterofile og homofile i håndballen står på agendaen.

Han presiserer samtidig at prosjektet Med idretten mot homohets også har knyttet til seg fotballforbundet og volleyballforbundet.

– Det tar tid, men norsk idrett er på rett vei.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Kommentarer til denne saken