RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Idretten varsler krig mot kommersielle krefter

Sist oppdatert:
Idrettspresident Børre Rognlien er klar til kamp.

– Idretten må kjempe for sine arrangementer med alle midler i kampen mot kommersielle krefter, sier idrettspresident Børre Rognlien.

– Normalt sett er det folk som vil tjene penger på idretten vi kjemper imot. Saken fra Holmestrand, der en privatperson ville arrangere et maratonløp og la pengene gå til kreftsaken, er unntaket. Det er ikke vanlig at noen arrangerer et idrettsarrangement og gir bort hele overskuddet til en god sak, sier Rognlien til NTB.

Han mener at saken som dreier seg om maratonløpet i Holmestrand, der overskuddet skulle gå til kreftsaken, er snudd helt på hodet.

– Idretten vil strekke seg langt for å samarbeide i saker der det gjelder å jobbe for andre gode formål enn idretten selv. Vi har jo allerede et godt samarbeid med kreftforeningen, og også i Holmestrand tilbød vi jo samarbeid. Vi ønsker å strekke oss langt for å unngå konflikt i slike saker, forklarer idrettspresidenten.

Han sier også at Norges Idrettsforbund (NIF) ikke har refset friidrettsforbundet, men derimot påpekt at idretten ikke har lovhjemmel til å stoppe et arrangement som maratonløpet i Holmestrand. Friidrettskretsen i Vestfold truet med det.

Viktig inntektskilde
Rognlien sier at det er flere årsaker til at norsk idrett må kjempe for sine egne arrangementer og eierskapet til disse. Ikke minst påpeker idrettspresidenten at arrangementene er en viktig inntektskilde for idretten.

– Idretten eier arrangementene og forvalter konkurransereglementet på vegne av det internasjonale forbundet for hver enkelt idrett. Derfor er det ekstra viktig å ta vare på eierskapet. Idretten må noen ganger kjempe ekstra hardt for sine rettigheter på dette området, særlig der kommersielle krefter ser de kan tjene penger på massearrangementer, understreker Rognlien.

Han forteller at skiforbundet sto overfor kommersielle interesser i forbindelse med en konkurranse på Norefjell for et par år siden. Det løste forbundet på den måten at de som ville være med i det kommersielle arrangementet ble truet med å bli utelukket fra konkurranser forbundet sto bak. Slike sanksjoner har idretten hjemmel for å sette i verk.

Ingen sammenheng
Børre Rognlien sier at samtidig som konflikten oppsto i Holmestrand, der en privatperson ville arrangere maratonløp og gi overskuddet til kreftsaken, valgte friidrettsforbundet å øke avgiften for å delta i mosjonsløp.

– Det er viktig å understreke at disse sakene ikke har noe med hverandre å gjøre, sier Rognlien til NTB.

– Det er opptil hvert enkelt særforbund å fastsette størrelsen på alle avgifter i forbindelse med sine egne arrangementer. Det er ikke noe idrettsforbundet legger seg opp i eller har noe med. Det er derfor ikke noen sammenheng mellom denne avgiftssaken og maratonløpet i Holmestrand, der 15 ordførere og mange andre har gått mot idrettsforbundet og gitt sine fulle støtte til privatpersonen bak maratonløpet, forteller Rognlien.

Senere har Norges Friidrettsforbund gått tilbake på avgiftsøkningen for å delta i mosjonsløp. Det opprinnelige forslaget til økning er halvert, og i stedet for 100 kroner vil det bli en avgift på 50 kroner per start, bekrefter Kjetil Hildeskor i friidrettsforbundet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere