*Nettavisen* Sport.

Idretts-Norge i budsjettkrise

Idretten her i landet får 31 millioner kroner mindre fra Staten i år enn det var søkt om. Det fører til krise og går særlig hardt utover toppidretten.

- At vi har fått så mange penger mindre enn vi søkte om fører til store forandringer i vår aktivitet, sa idrettspresident Kjell O. Kran til NTB på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

- Vi må redusere vårt regionale arbeid ganske kraftig, og det samme vil gjelde aktiviteter i Olympiatoppens regi. Vi må også nedbemanne og redusere kostnader i idrettsforbundet (NIF) sentralt, sa idrettspresidenten.

Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité behandlet budsjettet sitt i et styremøte onsdag, og det ble et trist møte, der det stort sett ble snakket om kutt over hele linjen.

- Vi mener de 31 millioner kroner vi nå ikke får er våre penger, men Kulturdepartementet sier de vil bruke disse pengene slik det passer dem. Dette går ut over vårt selvstyre og er ikke akseptabelt, sa Kran på pressekonferansen på Toppidrettsentret.

Irritert Egeberg
Generalsekretær Ivar Egeberg la ikke skjul på at han er kraftig irritert, da han møtte pressen onsdag.

- Jo, jeg blir irritert over måten vi blir behandlet på av Kulturdepartementet, sa generalsekretæren, som allerede torsdag går over i ny jobb innen idretten etter å ha søkt og fått innvilget permisjon.

Han skal lede markedsavdelingen i idrettens eget sponsorselskap, onTarget, og dermed rykker Grete Johansen opp som generalsekretær. Hun har de siste fire årene jobbet som assisterende generalsekretær under Egeberg.

- Dette er noe som er skjedd etter Egebergs eget ønske, men jeg mener dette er den beste ressursbruken vi kan sette i gang akkurat nå, sa Kran.

- I den situasjonen idretten er oppe i har jeg funnet ut at den beste måten å hjelpe idretten på, er å gå over i den jobben jeg nå får. Jeg liker å jobbe med markedet og å skaffe penger, sa Ivar Egeberg.

Han sa også at han har et tredelt forhold til det som nå skjer i departementet i forholdet til de bevilgningene idretten får.

- For det første har vi en kulturminister som var imot endringen av tippenøkkelen. Deretter mener jeg regjeringen ikke fører videre intensjonene som lå i stortingsvedtaket da endringen av tippenøkkelen ble vedtatt. For det tredje har måten denne saksbehandlingen har foregått på tatt nattesøvnen fra meg i jula, sa han.

Toppidretten rammes
Det er Olympiatoppen og toppidretten her i landet som rammes hardest av de budsjettkuttene som nå blir foretatt.

- Jeg må vel kunne karakterisere det som nå er skjedd som den mørkeste dagen i Olympiatoppens historie, sa Bjørge Stensbøl til NTB.

Han kan fortelle at det må kuttes på alle områder, og særlig vil dette gå ut over de små og mellomstore særforbundene.

- Ingen kommer til å få en krone i direkte pengestøtte fra oss i år. Dessuten kommer den mer indirekte støtten i form av gratis overnattingsdøgn på Toppidrettsentret, bruk av leger og fysioterapeuter og en del andre tilsvarende tjenester blir sterkt kuttet, sa Bjørge Stensbøl til NTB.

Han sa også at han frykter dette vil gå ut over en del av forberedelsene til OL i Aten, som ikke er mer enn et halvt år unna.

- Det som skjer innebærer en nedbygging av den norske toppidrettsmodellen, som vi har bygd opp de siste 12 til 15 årene, sa Stensbøl.

Tapt
- Vi har tapt denne saken mot Kulturdepartementet etter å ha jobbet med dette i hele 2003. Jeg vil vel også si at jeg personlig har gitt opp å jobbe med dette, men vi har på ingen måte gitt oss, understreket Kjell O. Kran onsdag.

Han frykter at de 31 millionene, som er stridens kjerne, er penger som står på en konto for anleggsutbygging, og ikke på den kontoen idretten ville ha pengene: Nemlig til bruk for aktiviteter.

- Vi blir rett og slett overstyrt av departementet, og det liker vi ikke som dere forstår, konkluderte Kjell O. Kran onsdag ettermiddag.

Idretten sendte sin årlige søknad om tippemidler 1. oktober. Svaret kom 19. desember og var en svært lite hyggelig julepresang. I mellomtiden, mellom tidspunktet for at søknaden ble sendt og svaret kom, var det flere møter mellom idretten og departementet, uten at det kom noen spørsmål eller innvendinger i forhold til idrettens søknad.

- Det som er skjedd i departementet er en politisk beslutning, sa Kran, som ordla seg på en måte som skapte liten tvil om at det nå er en kraftig isfront mellom ledelsen i Kulturdepartementet og i idrettsforbundet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag