Verden var, om ikke i sjokk ettersom de fleste har hatt mistanke om juks i lang tid, i hvert fall vantro da de hørte dopinginnrømmelsene fra Lance Armstrong, en mann mange har beskrevet som en av historiens største idrettsutøvere.

Systematisk doping siden starten av karrieren er rett og slett bare uspiselig for alle som er glad i idrett, og bare trist og patetisk fra en mann som (kanskje) kunne hatt en flott og ren karriere.

Uheldigvis er det slik at Armstrong ikke har vært alene om å jukse seg til heder, ære og store premiesummer opp gjennom historien. Forskjellen er vel bare at ingen har gjort det så systematisk og gjennomført over lengre tid som doptrynet Armstrong.

Uansett, her er en liten liste over noen andre idrettsutøvere som trodde at juks var den beste veien til toppen:

Kim Christiansen - Fotball

Skandinaver, og kanskje da nordmenn spesielt, vil aldri tro at noen av våres egne idrettsutøvere er i stand til juks. Selv om vi har hatt et par dopingskandaler opp gjennom årene, har vi for det meste klart å holde oss unna de store jukseskandalene.

Danmark derimot har ofte hatt søkelyset over seg og da kanskje spesielt innen sykkelsporten, men deres beste juksemaker må være fotball målvakten, Kim Christiansen. Målvakten spiller nå i F.C. København, men fra 2008-2010, var han førstevalget til svenske IFK Göteborg.

HTML EMBED

Skandalen inntraff i en kamp mot Örebro da TV-kameraene fanget opp det noe merkelig kampritualet til Christiansen. Målvakten løftet nemlig opp målet og sparket målstengene innover, og på denne måten gjorde målet noen centimeter mindre. Dommeren ble ikke varslet om hendelsen før tjue minutter inn i kampen og fikk dyttet målet på plass.

Etter kampen innrømmet Christiansen at han hadde utført «målforminskningsritualet» en rekke ganger tidligere.

Pokker ta disse TV-kameraene!

Boris Onishchenko - femkamp

Om du har vunnet både OL-gull og OL-sølv uten å jukse, i tillegg til å være mye bedre enn alle dine konkurrenter, så er vel ikke juksing det du burde forberede til neste olympiske leker.

Vel, ikke om du representerte gode, gamle Sovjetunionen (før jeg får førti e-poster, sjekk ut «Rocky 4». journ.anm.).

Boris Onishchenko var nemlig en av de beste utøverne i moderne femkamp (fekting, pistolskyting, 200 meter svømming, sprangridning og terrengløp) på 70-tallet og med han på laget, var Sovjetunionen en av storfavorittene til å ta medalje i femkamp i de olympiske leker i 1976 i Montreal, Canada.

Dramatikken var til å ta og føle på da Sovjetunionen møtte sin argeste konkurrent, Storbritannia, i fekting. Under kampen merker derimot Storbritannias lagkaptein, Jim Fox, at det blir registrert treff/poeng til Sovjetunionen, selv om Boris ikke var i nærheten av å treffe. Fox klager til dommeren som igjen undersøker Boris sitt våpen. Det viser seg at Boris har installert en knapp i kården sin som gjør at det bli registrert treff og poeng til Sovjetunionen når han trykker på den.

Boris og Sovjetunionen får sjokkerende nok lov til å fortsette kampen (nå uten et modifisert våpen) og ender opp med å grisebanke Storbritannia og vinne kampen. Uheldigvis for juksemakerne blir hele femkampslaget diskvalifisert og Storbritannia stikker av med gullmedaljen.

Boris blir utpekt som syndebukk og blir Sovjetunionens store hatobjekt. Selv det Sovjetiske volleyballaget truer han med juling dersom de ser han i utøverlandsbyen. I løpet av natten blir Boris satt på første fly hjem til sin fødeby Kiev. Her skal han blitt kalt inn på teppet og blitt personlig skjelt ut av Sovjetunionens øverste leder, Leonid Brezhnev. I tillegg skal han ha blitt kastet ut av den Røde Armé, fått bot på 5000 rubler og mistet alle sine utmerkelser.

Etter dette blir Boris taxisjåfør i Kiev, noe han visstnok gjør den dag i dag.

Dean Richards/Tom Williams - Rugby

Det britiske Rugbylaget Harlequins kjemper om en plass i semifinalen i Heineken Cup i 2009. Eneste som står i deres vei er det irske laget Leinster.

Det nærmer seg slutten av kampen og Harlequins skulle gjerne hatt utpå en «kicker». Dessverre britene har de brukt opp alle sine bytter og har ingen muligheter til å sette inn på en ny mann, så lenge ingen ute på banen blir skadet og det er masse blod.

Mirakuløst nok blir «wing» Tom Williams såpass skadet i en duell at han begynner å blø kraftig fra munnen. Flaks for Harlequins at deres «kicker» Nick Evans er klar på sidelinjen.

HTML EMBED

Etter kampen blir det midlertidig avslørt at Williams har utløst en ampull med teaterblod og at det hele var skuespill regissert av hovedtrener Dean Richards. Det viser seg også at dette ikke er første gang Harlequins har benyttet seg av dette trikset.

Dean Richards får tre års utestengelse av Rugby forbundet, spiller Tom Williams tolv måneders utestengelse (senere redusert til fire måneder) og fysioterapeut Steph Brennan får to. Harlequins styreformann Charles Jillings trekker seg med umiddelbar virkning og klubben får 260 000 pund i bot (cirka 2,2 millioner kroner).

Som om ikke det var nok bommet også «kicker» Evans på det avgjørende sparket og Leinster vinner kampen og senere hele turneringen.

«Karma is a bitch», som de sier.

Rosie Ruiz - Maraton

Vi har skrevet om henne før, så vi tar bare en rask oppsummering.:

New York Marathon skal snart begynne og millioner av deltakere står klare for å løpe gjennom blod, svette, urin og avføring i New Yorks gater før de når målstreken.

En av disse er Rosie Ruiz, en totalt ukjent deltaker som snart imponerer alle med 23. plass i løpet og tiden 2 timer og 56 minutter.

Tiden er så bra at hun blir automatisk kvalifisert til Boston Maraton noen måneder senere. Her kliner Ruiz til og vinner like så godt hele greia.

Eneste problemet er at ingen har sett henne passere kvinnen som leder løpet, Jacqueline Gareau, og selv Gareau skjønner ingenting.

– Hun må ha trent godt, er det eneste Jacqueline klarer å si.

Det viser seg snart at løpet er for godt til å være sant og at Ruiz hoppet av så snart startskuddet hadde blitt avfyrt. Ruiz hadde heller tatt turen tilbake til hotellet og slappet av et par timer før hun «hoppet» inn igjen cirka 10 kilometer før mål.

HTML EMBED

Seieren var så oppsynsvekkende at hun ble snart rikskjendis, og da en New York-kvinne ved navn Susan så bildet av maratonvinneren fra Boston i avisen og dro kjensel på henne, kunne hun fortelle noe som skulle knuse illusjonen om den fantastiske prestasjonen til Ruiz.

– Jeg møtte henne under New York-maraton. På T-banen.

Det viser seg at Ruis har tatt undergrunnsbanen store deler av løpet.

– Hun hadde startnummer og sa at en ankelskade hadde tvunget henne til å bryte, fortalte Susan, som til og med hadde fulgt henne til løpslegen. Men litt senere hadde Rosie altså løpt over mål likevel og fått registrert ny pers.

Ruiz ble fradømt seieren og bor i dag i Florida. Hun uttaler seg aldri om Boston-løpet.

Carlos «Panama» Lewis - Boksing

Om du trodde Ivan Draco eller Mike Tyson var ille, møt Carlos «Panama» Lewis - en legendarisk boksetrener med null skrupler for juks om det så fører til vari mén for motstanderen.

Lewis hadde sin storhetstid på 80-tallet og trente flere av datidens største boksere.

En av de han trente var Luis Resto og i 1983 skulle Resto møte det ubeseirede stortalentet Billy Collins Jr. i ringen.

De i ti rundene kampen varte grisebanket Resto stakkars Collins Jr. så voldsomt at blodet sprutet.

Etter julingen var over gikk Resto til Collins' hjørne for å takke sin motstander for kampen. Da han tok Collins trener i hånden (som også var hans far, Billy Senior) oppdaget Senior at Resos hansker var overraskende tynne.

(Se bilde av Collins Jr. ansikt i videoen under)

HTML EMBED

Han krevde å få dem undersøkt og det viste seg at Restos trener, Lewis, hadde fjernet alt av polstring og fôr i sin disippels boksehansker. Som om det ikke var nok, innrømmet Resto senere at Lewis hadde gipset hendene hans før han tok på seg hanskene.

Med andre ord grisebanket Resto Collins i ti runder med noe som kan sammenlignes med ren gips.

Både Resto og Lewis ble utestengt, og senere siktet for overgrep med dødelig våpen (Restos hender) og sammensvergelse for mord. De ble dømt og satt henholdsvis tre og seks år i fengsel.

Som følge av skadene han fikk i kampen måtte Collins Jr. trekke seg som bokser. Han døde ni måneder senere i en bilulykke.

Det er laget flere dokumentarer om hendelsen. Sjekk blant annet ut dokumentarfilmen Cornered.

(Cirka 8 minutter ut i videoen oppdager Billy Collins Senior hanskene til Resto)

HTML EMBED

Paralympics laget til Spania - Basket

Paraolympics er de fleste enige om er selve symbolet på at hva enn livet kaster imot deg, så kan du overvinne det. Deltakerne i dette idrettsarrangementet er ordentlige helter og forbilder... Eller?

Det spanske paralympics laget i basket tok OL-gull etter å ha slått Russland 87-63 i finalen i 2000 lekene i Sydney. Det var bare et problem, 10 av 12 spiller var ikke psykisk utviklingshemmede.

– Vi ble oppfordret til å spille dumme, fortalte mannen som avslørte jukset, Carlos Ribagorda, i etterkant.

Han er journalist og infiltrerte laget i forkant av lekene i 2000.

- Det var flere måneder med trening der det ikke var med en eneste funksjonshemmet person med, fortalte han The Guardian etter skandalen var et faktum.

Spania ble beordret til å levere tilbake gullmedaljene. Som følge av avsløringene ble en rekke av disiplinene i Parlympics fjernet fra programmet for å forhindre juks.

HTML EMBED

Heinrich Ratjen (Dora Ratjen) - Høydehopp

Uten tvil en favoritt på denne listen over juksepaver.

Da OL skulle arrangeres i Berlin i 1936 var den lille østerrikeren Adolf Hitler besatt av å vise verden den ariske rasens overlegenhet. Faktisk var han så besatt at han hadde ingen problemer med å overtale Heinrich Ratjen til å delta i kvinnenes konkurranser.

Heinrich hadde riktignok blitt født med begge kjønnsorganer, men i 10-11 års alderen hadde penisen bestemt seg for å bli. Dessverre for Dora (som var døpenavnet) hadde nasjonens øverste tatt avgjørelsen om at hun skulle delta og som tidligere medlem av Hitlerjugend var det lite han/hun kunne gjøre med den saken.

Dora deltok (endte på fjerde plass) og ingen av hennes motstandere stusset på 17 åringens noe mandige fysikk. Selv ikke hennes lagkamerater stusset over at Dora alltid dusjet med klærne på.

- Jeg mistenkte aldri noe... Vi tenkte bare at hun var sjenert og litt rar, har Gretel Bergmann fortalt i etterkant.

Dessverre for Dora ble hennes kjønn avslørt to år senere på en togtur på vei hjem fra Wien, hvor hun hadde deltatt i EM (hvor hun tok gullmedalje og satte verdensrekord).

En togkonduktør melde nemlig ifra til politiet at det sto en mann ikledt kvinneklær på perrongen. Politiet dukket opp og valgte å avhøre noe de trodde var en transe på vift.

Da Dora viste fram identifikasjonspapirene som slo fast at hun var en kvinne oppsto det full forvirring og en lege ble tilkalt. Legen fastslo at Dora var en mann og hun ble sendt videre for flere tester.

Da disse også slo fast at Dora var 100 prosent mann, ble han strippet for alle rekorder, titler og medaljer. Dora byttet navn til Heinrich og levde resten av livet som mann.