RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Idrettskampen så langt

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Sverre Seebergs utblåsning mot TV 2 er kun den siste i en lang rekke feider idrettsstyret innad. Medio mai trommes det sammen til valg. Se video.

Med brask og bram ble tidligere håndballpresident Karl-Arne Johannessen (54) valgt til ny idrettspresident 17. april 2004. Odd-Roar Thorsen fikk tillit som 1. visepresident, med Eva Arnseth i stolsetet bak de to.

- Vi kan ikke bruke en krone mer enn vi har, sa en nyvalgt Johannessen til NTB den gang, etter at Norges Idrettsforbund, under Kjell O. Krans ledelse, hadde havnet på tynn is som følge av dårlig økonomi.

Tre år senere er også Johannessens sjeftstid historie, riktignok med en sistekolonne renset for rød skrift, men med en tilbakedatert e-post og en rekke misfornøyde særfobund som høyest ragende skampletter.

Ville fortsette
I utgangsunktet ville Johannessen stille til nyvalg som idrettspresident utover de fire første årene. Det avslørte bergenseren i november 2006.

Men tilliten blant egne rekker stilnet.

5. mars, snaut fire måneder etter Johannessens ønske om ny periode, melder TV 2 Sporten at flere styremedlemmer i Idrettsforbundet trolig trekker seg dersom Karl-Arne Johannessen blir gjenvalgt som president.

Samtidig lanseres forbundets egen 1. visepresident, Odd-Roar Thorsen, som potensiell arvtaker.

Se innslaget på TV 2 Sumo

- Når ledere får veldig mye makt og oppmerksomhet, er det lett å vokse over organisajonen og glemme den. Kanskje opplever man at organisasjonen er til for en selv, sa Arne Selvik, seniorkonsulent ved Handelshøyskolen i Bergen (NHH) om Johannessens omstridte lederstil.

Johannessengår av
Syv dager senere, nærmere bestemt 12. mars, velger idrettspresidenten selv å gå av.

Skrantende helse oppgis som grunnlag for den premature oppsigelsen.

- Av hensyn til min egen helse og min familie har jeg etter en nøye vurdering bestemt meg for å fratre vervet som idrettspresident, berettet Johannessen i en pressemelding.

Uten at farsotten frem mot idrettstinget 11. mai er over av den grunn.

2. april innstilles Tove Paule som ny idrettspresident av valgkommiteen i Norges Idrettsforbund.

Kun to dager senere siteres fotballpresident Sondre Kåfjord på at han er sterkt kritisk til hele det nye idretsstyret.

Ifølge mektige Kåfjord, er idrettsnorge slett ikke fornøyd med den jobben valgkomiteen gjorde da de kastet nesten hele det sittende idrettstyret - minus Tove Paule.

Også svømmepresident Per Rune Eknes er sterkt kritisk til prosessene innad i idrettsstyret.

12. april sprekker så sannheten rundt Johannessens avgang.

Det hele er tragisk, ifølge innstilt arvtaker Tove Paule, som vedgår at idrettsstyret syntes synd på Johannessens etter flausen.

Skipresident Sverre Seeberg går aktivt ut og støtter Johannessen i kampen om renvaskelse, selv om e-postskandalen nå er offentlig eie.

- Vi mener han er klart bedre enn noen av de andre som er foreslått, slår Seeberg fast overfor NRK samme dag.

Flat
Tove Paule, på sin side, tvinges til å innrømme at det hersker bred ukultur eget forbund innad.

- Jeg legger ikke skjul på at det finnes ukultur i mange typer ledd i organisasjonen. Det er noe vi må ta tak i, sier Taule til TV 2 Sporten.

Samme dag kommer nyheten om at Johannessen kan bli straffet for sitt forsøk på forfalskning.

Dagen etter er ikke presidenten i Norges Cykleforbund, Erik M. Aarethun, nådig i sin kritikk av Paules kandidatur.

Aarethun mener valgkomiteens egen kandidat, Tove Paule, må ut av idrettspresidentvalget.

Når idrettsstyremedlem Geir Solstad fyrer ytterligere oppunder kritikken mot «den maktkampen Seeberg forfølger», koker det over for skipresidenten, som fullstendig mister fatningen i et TV 2-intervju.

- Det er et spill der en del ledere ikke skjønner at de skal tjene idretten, men er mye mer opptatt av sin egen posisjon, sin egen innflytelse og taktikk for å dytte sine mennesker i posisjon, refser Solstad.

Sverre Seeberg er uenig, og lar det gå utover TV 2s team på stedet.

- Vi gjør ikke annet enn å forsøke å skaffe norsk idrett en best mulig presidentkandidat. Og så får det være opp til Tinget å stemme på den de vil, sa Seeberg da TV 2 Sporten videreførte kritikken fra Solstad.

- Synes du selv at du har vært redelig i jobben med å skaffe en presidentkandidat når du sitter i en valgkomité som går for Tove Paule? spurte TV 2s reporter.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo her

Da så Seeberg svart.

Uten at årets idrettsting i Skien, som holdes fra 11. til 13. mai, blir noe mindre interessant av den grunn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere