Gå til sidens hovedinnhold

Idrettslege om russisk «​lukte-behandling»: - Det kan gi en viss vekking

Russlands Dimitrij Barinov fikk seg en liten oppkvikker etter å ha ligget nede med hodeskade mot Finland.

Det var på overtid i kampen mellom Russland og Finland onsdag at Russland-stopper Dimitrij Barinov tok telling like utenfor egen sekstenmeter.

24-åringen ble tilsynelatende truffet i ansiktet av Finland-kaptein Paulus Arajuuri sin albue og ble liggende nede.

Etter å ha fått behandling ute på banen ble Barinov hjulpet på beina igjen av to personer fra Russlands medisinske støtteapparat.

En av dem åpnet da en liten boks og holdt foran nesa til Barinov, som inhalerte.

- Aner ikke hva de holder på med

Professor og tidligere idrettslege og dopingjeger Inggard Lereim mener det mest sannsynlig dreier seg om det han omtaler som «​enkle og banale stoffer».

- Jeg aner ikke hva disse russerne holder på og manipulerer med i den sammenhengen der, men det finnes stoffer som kan gi en viss vekking, som kan gjøre deg våken, sier Lereim til Nettavisen.

Han forteller at slike stoffer har blitt brukt i militær sammenheng, for eksempel for å vekke soldater som er slått ut.

- Det er ofte lett flyktige stoffer, som irriterer slimhinnene i nese og svelg og som dermed kan føre til en tidligere oppvåkning dersom det ikke er en reell hjerneskade. Som regel er det bare enkle stoffer, som ikke har noen annen effekt enn øyeblikkets irritasjon, sier Lereim.

- Det ble brukt ganske mye under andre verdenskrig. Tyskerne hadde mange slike stoffer, som de prøvde å vekke opp sine midlertidig utslåtte soldater med. Det finnes en rekke slike stoffer, og det er som regel banale ting, og det har en veldig kortvarig effekt, sier han videre.

- Ikke viktig og riktig å bruke

Lereim, som har en lang og omfattende idrettsmedisinsk bakgrunn, vil ikke kritisere Russland for bruken uten å vite hva det er, men sier han har opplevd litt av hvert på sine turer i Øst-Europa.

- Jeg vet ikke om det er bare russerne som bruker det, men i gamle Øst-Europa var det mye rart. Det var ikke bare doping, men også mange andre, rare stoffer. Jeg har vært mye i Øst-Europa med idrettstropper i flere titalls år. Det har vært veldig mye rart å observere, av lignende karakter, som det du beskriver. Det er mye de har tatt i bruk, som vi i hvert fall ikke har funnet riktig og viktig å bruke.

- Er det på noe vis kritikkverdig å ta i bruk i idrettssammenheng?

- Det er umulig å si uten å vite hva slags kjemi det er. Som regel er det banale ting, som ikke har noe annet enn øyeblikkseffekt, sier Lereim.

Sniffet ammoniakk før VM-kamper

Også under VM i 2018 fikk Russland et kritisk søkelys rettet mot seg da spillerne sniffet bomullsdotter med ammoniakk før de gikk på banen.

– Det er snakk om simpel ammoniakk som inhaleres fra bomullsdotter. Tusenvis av idrettsutøvere bruker dette som en oppkvikker, sa landslagslegen Eduard Besuglov den gangen, ifølge den spanske sportsavisen Marca.

Onsdag var i alle fall Dimitrij Barinov raskt tilbake på banen igjen og bidro til at Russland holdt unna og sikret seg en viktig 1-0-seier mot finnene.

Russland møter Danmark i sin siste gruppespillkamp mandag 21. juni.