Gå til sidens hovedinnhold

Idrettsstjernen sendte etterforskere i mørke jakker etter nøkkelvitne

Søndag kan Peyton Manning (39) vinne Super Bowl for andre gang. Mye tyder på at han er den største svindelen i amerikansk idrett siden Lance Armstrong.

NEW YORK (Nettavisen): 39 år gamle Peyton Manning er den store stjernen i Denver Broncos, som søndag møter Carolina Panthers i verdens største idrettskamp – Super Bowl. Quarterbacken kan vinne Super Bowl for andre gang i karrieren.

Manning regnes som en av de største i amerikansk fotball noensinne.

Nettavisen er til stede på Levi's stadium utenfor San Francisco, og vil rapportere live fra Super Bowl natt til mandag.

Stinker

En annen amerikaner – Lance Armstrong – ble lenge regnet som den største syklisten noensinne. Han vant Tour de France sju ganger, men mistet i 2012 alle disse titlene da han omsider tilsto at han hadde jukset hele veien.

Indisiene var der hele veien. Vitnene. Armstrong skremte både vitner og journalister til taushet i mange år. Heldigvis var det noen som aldri ga opp arbeidet med å få sannheten fram i lyset, som Betsy Andreu og Andrew Jennings, slik dritten til Armstrong til slutt ble en så stor masse at stanken ble umulig å ignorere.

Nå er det Peyton Manning det stinker av.

En dokumentar laget av Al Jazeera, kalt «The Dark Side: The Secret World of Sports Doping», avslørte at veksthormoner ble sendt i posten til Mannings kone Ashley. En farmasøyt ved navn Charlie Sly forteller, uten å vite at han blir filmet, at disse veksthormonene er til Peyton.

Noe annet virker jo også meningsløst. Hva skal en frisk kvinne i 30-årene med veksthormoner? Hun har ikke behov for det. Hva kan veksthormoner gjøre for en idrettsutøver i slutten av 30-årene? Jo, øke muskelmassen og redusere fettvevet.

Alle benekter påstandene

Peyton Manning var ikke den eneste amerikanske idrettsstjernen som ble nevnt av Sly i dokumentaren. Al Jazaeera sendte den briteske friidrettsutøveren Liam Collins undercover til farmasøyter og leger med en historie om at han ville få fart på karrieren sin og var villig til å jukse.

I samtalen med Collins, med skjult kamera på seg, fortalte Sly at Ryan Zimmerman i Washington Nationals, Ryan Howard i Philadelphia Phillies og James Harrison i Pittsburgh Steelers, samt Clay Matthews, Mike Neal og Julius Peppers hos Green Bay Packers alle bruker ulovlige midler.

Alle disse har benektet påstandene. Zimmerman og Howard har gått til sak mot Al Jazeera, ifølge Washington Post.

Før dokumentaren ble vist på TV, tok Al Jazeera kontakt med samtlige idrettsutøvere for å fortelle om påstandene og få deres kommentarer. Dermed visste utøverne om hva som kom før stormen startet for alvor.

Peyton Manning, som har en toårskontrakt med Denver Broncos verdt 292 millioner kroner, har leid inn en tidligere pressesekretær for Det hvite hus, Ari Fleischer, som konsulent, samt et team med etterforskere.

Ringte 911

To av disse etterforskerne dukket opp hjemme hos foreldrene til Charlie Sly fem dager før dokumentaren ble sendt på TV.

Iført svarte frakker og jeans fremsto de to etterforskerne som så skremmende at foreldrene Randall og Judith Sly fikk sin datter til å ringe til nødtelefonen 911. Den ene mannen sa ifølge Washington Post til foreldrene at han var kom fra politiet, men han hadde ikke noe bevis for dette. Ikke stemmer det, heller.

I ettertid har Charlie Sly trukket tilbake alle sine påstander.

- Han ville bare vise seg fram. Han diktet opp en historie for å fremstå som viktig overfor Collins, sier hans advokat Travis Cohron ifølge Washington Post.

Én detalj bekrefter imidlertid Fleisher på vegne av Peyton Manning. Guyer Institure sendte faktisk en pakke til Ashley Manning. Fleischer mener at det er helt naturlig at Manning har ansatt etterforskere.

- Når noen beskylder deg for noe du ikke har gjort – og Al Jazeera nektet å fortelle oss hvem som sa det – er det bare logisk å spørre seg om hvem det er og hvorfor de gjør dette, sier Fleischer.

En av USAs mest respekterte sportsjournalister, Michael O’Keefe i New York Daily News, har i en kommentar fortalt hvorfor han anser dokumentaren til Al Jazeera som troverdig.

- En av årsakene er at Al Jazeera har gjort en tradisjon for imponerende undersøkense journalistikk, men først og fremst er det fordi denne historien høres kjent ut for meg og andre reportere som har dekket doping i sport, sier O’Keefe.

Kommentarer til denne saken