RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jarl M. Andersen

Idrettstrener dømt for sex-sjikane

Sist oppdatert:
Skal ha truet og sex-sjikanert dommere og idrettsledere på Østlandet.

Den tidligere idrettstreneren (38) er i Eidsivating lagmannsrett dømt til to år og seks måneders fengsel for å ha drapstruet og sex-sjikanert en rekke dommere og idrettsledere på Østlandet, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Høsten 2011 ble den nå 38 år gamle mannen dømt til to år og seks måneders fengsel for å ha framsatt drapstrusler mot flere tingrettsdommere og en rekke idrettsledere på Østlandet.

Sorenskriver Thor Linde ved Sarpsborg tingrett og flere ledere og trener i forskjellige idrettslag er blant de som mottok alvorlige trusler per SMS. I tillegg fikk en rekke idrettsledere, trenere og også idrettsungdommer tekstmeldinger med grov sex-sjikane.

Frifunnet av juryen
Deler av dommen fra Halden tingrett ble anket til Borgarting lagmannsrett, som behandlet anken i juni i fjor. Her svarte juryen nei på skyldspørsmålet, hvilket i praksis betyr at de frifant ham. Men fagdommerne i Borgarting lagmannsrett mente frifinnelsen var åpenbart feil og satte kjennelsen til side.

I oktober i fjor var det berammet ny ankebehandling i Borgarting lagmannsrett. Denne ankebehandlingen ble imidlertid flyttet til Eidsivating lagmannsrett, ettersom ekstreneren hadde innsigelser mot Borgarting lagmannsretts habilitet.

8.-11. januar i år ble ankeforhandlingen holdt i Lagmannsrettens hus på Eidsvoll.

Her fant flertallet – to lagdommere og de fire meddommerne – ekstreneren skyldig i trusler og sjikane mot en rekke personer.

Eidsivating lagmannsrett dømte 38-åringen til fengselsstraff i to år og seks måneder for de mange truslene og sjikanerende tekstmeldingene, noe som er i tråd med den straffen han ble idømt etter tingrettsbehandlingen i 2011.

Hengte opp plakater
I tillegg til fengselsstraff, er 38-åringen idømt kontaktforbud overfor en gutt i tenårene i Oslo i en periode på fem år fra dommen er rettskraftig.

38-åringen ble i Oslo tingrett i januar 2007 dømt for seksuell omgang med den da svært unge gutten og for å ha hengt opp plakater som gjengjeldelse overfor den unge gutten og hans familie.

Under ankebehandlingen av denne dommen ble han imidlertid frifunnet for å ha hatt seksuell omgang med den unge gutten.

Lagmannsretten mente den gang at det likevel var en klar sannsynlighetsovervekt for at han hadde forgrepet seg på gutten, og tilkjente derfor gutten oppreisningserstatning. I 2009 ble 38-åringen nok en gang dømt for å ha hengt opp en rekke plakater med krenkende utsagn av gutten og hans bror.

Denne unge guttens navn har også vært sentral i denne saken, ettersom flere av telefonnumrene truslene og sjikanene er sendt fra er opprettet i guttens navn.

Anker til Høyesterett
– Jeg ser flere mangler ved denne dommen og den er anket inn til Høyesterett. Anken går på feil lovanvendelse, saksbehandling (mangelfulle domsgrunner) og straffutmålingen, sier mannens forsvarer, advokat Ole Richard Holm-Olsen til SA.

Han langer også hardt ut mot medier som har omtalt saken og mot Idretts-Norge, som han mener har skapt et feilaktig og ryktebasert bilde av 38-åringen som en farlig mann.

– Min oppfatning er at måten Idretts-Norge og media har forholdt seg til min klient, til dels ikke har vært objektivt og har skapt mye støy rundt ham som person. Han har blitt framstilt som farlig gjennom karakteristikker som «frykttrener» i media, selv om det ikke er holdepunkter for at han er farlig, sier Holm-Olsen, og fortsetter: '

– Min klient har vært jaget ut av flere idrettslag siden 2003, til dels fordi idrettsledere har forholdt seg til rykter som har versert om ham. Det å bli jaget fra skanse til skanse på denne måten, uten at det er objektivt grunnlag for det, har vært en stor påkjenning for min klient. Ved å bruke karakteristikker som «frykttrener» om ham har media vært med på å stemple ham som pedofil. Dette er egnet til å skape økt frykt hos foreldre, og derved igjen utsette ham for unødig forfølgelse, sier forsvareren.

Denne saken er levert av Sarpsborg Arbeiderblad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere