Gå til sidens hovedinnhold

Ignorerte ekspertråd

Banknæringen advarte på forhånd om at den nye spilloven ikke ville virke.

Utenlandske spillselskap forteller til Nettavisen at omsetningen blant deres norske kunder er som før, til tross for at det fra 1. juni ble forbudt for banker å overføre penger til disse selskapene.

Dermed ser det ut til at banknæringen hadde rett da den under høringsrunden advarte myndighetene om at «lovforslaget er lite treffsikkert i forhold til formålet og vil ha begrenset virkning over tid». Banknæringen konkluderte med at at lovforslaget ikke burde gjennomføres.

Det statlige og uavhengige organet Teknologirådet skrev i sin høringsuttalelse at lovforslaget har ”betydelige omgåelsesmuligheter” og at reguleringen ”i liten grad påvirker spillere som allerede har utviklet problematisk spillatferd”.

Forsvarer loven
Lovforslaget ble vedtatt, noe Kulturdepartementet nå forsvarer.

- Hvorfor ble loven innført selv om høringsuttalelsene gikk imot?

- I en høringsprosess vil der ofte være uttalelser både for og mot en lovendring. Dette var også tilfelle i høringen om betalingsformidlingsforbudet. Etter en samlet vurdering av alle høringsuttalelsene, kom departementet fram til at argumentene for å innføre lovendringene i pengespillovgivningen veide tyngre enn argumentene mot, sier statssekretær Roger Solheim til Nettavisen.

Etter to uker melder de spillselskapene som Nettavisen har vært i kontakt med – Ladbrokes, Betsson, PokerStars – at de ”ikke er påvirket i særlig stor grad”, ”ikke er nevneverdig påvirket” eller ”ikke er blitt påvirket i det hele tatt”.

- Ifølge Lotteritilsynets undersøkelser ble rundt 70 prosent (tall fra mai 2010, Kulturdepartementets anmerkning) av transaksjonene før betalingsforbudet gjennomført enten ved hjelp av debet- eller kredittkort. For overføring via norsk bank var andelen 14 prosent. Dette er transaksjoner som stoppes i medhold av den nye forskriften fra 1. juni, mener Solheim.

- Lotteritilsynet mener det er lite trolig at alle disse transaksjonene i løpet av kort tid skal være overført til andre betalingskanaler. Vi tror derfor at forbudet har hatt en effekt, men vet først senere i hvor stor grad det påvirker omsetningen på nettspill, legger statssekretæren til.

- Flere hensyn
- I hvor stor grad var motivet å beskytte Norsk Tipping og i hvor stor grad var motivet å forhindre spillegalskap?

- Formålet med betalingsformidlingsforbudet er å sikre et regulert og kontrollert tilbud av pengespill gjennom å begrense tilgangen til pengespill som ikke har norsk tillatelse. Det ligger flere hensyn bak ønsket om å sikre et regulert og kontrollert tilbud av pengespill. En av grunnene er å hindre problematisk spilleatferd. Andre hensyn bak den norske reguleringen av pengespill er forbrukerbeskyttelse og forebygging av kriminalitet, sier Solheim til Nettavisen.

Samfunnskontakt Per Scavenius i Ladbrokes lar seg ikke overbevise om at hovedmotivasjonen er å hindre spilleavhengighet.

- Dette er en bløff. Dette handler om forsøk på beskyttelse av egne inntekter. Man nekter å innse at dagens finansiering av idretten ikke fungerer for grasroten, sier Scavenius til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken