*Nettavisen* Sport.

Ikke bekymret for jentene

Norske idrettsjenter sliter med å kvalifisere seg til OL. Det bekymrer ikke toppidrettssjef Jarle Aambø.

21.12.05 07:03

- Sesongen har nettopp startet. Noen har kommet lenger i forberedelsene enn andre. Jeg er sikker på at flere jenter kommer til å oppfylle kriteriene for å bli tatt ut til OL, sier Aambø til TV 2 Nettavisen.

Tirsdag leste han opp lista over de 26 første utøverne som er klare for OL i Torino i februar. Bare sju av dem er jenter. Fem deltar på curlinglaget. Dermed var skøyteløperen Maren Haugli og halfpipekjøreren Kjersti Buuas de eneste som ble tatt ut i individuelle idretter.

Ennå har ikke store idretter som langrenn og skiskyting foretatt nominasjoner og uttak. I begge idretter sliter norske jenter med å oppfylle kravene om en plassering blant de seks beste eller to blant de 12 i verdenscupen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (FOTO: MORTEN HOLM/SCANPIX)

Reddes av stafettene
Langrenn har enere som Marit Bjørgen og Hilde Gjermundshaug Pedersen. I tillegg oppfylte Kristin Størmer Steira og Kristin Mürer Stemland uttakskravene i Canada. At jentene er kvalifisert i stafett, gjør at minst fem får OL-billett. De to siste plassene i kvoten på sju kan i prinsippet bli stående tomme.

Stafetten gjør at minst fem jenter representerer Norge også i skiskyting. Individuelt er det foreløpig bare Liv Grete Skjelbreid Poirée og Linda Tjørhom som har prestert godt nok.

Gro Marit Istad Kristiansen, som ble verdensmester så sent som i mars, har ennå ikke vært bedre enn nummer 24 i verdenscuprenn denne sesongen.

I alpint er det helsvart. I øyeblikket ser det ikke ut til at en eneste alpinjente blir med i den norske OL-troppen. Men Aambø har slett ikke gitt opp håpet.

- Jeg har stor tro på at Norge kommer til å være representert også i alpint for kvinner, sier han.

Må dokumentere potensial
Aambø åpner dessuten for å fire på de formelle kravene.

- Det som er viktig, er at utøverne har dokumentert potensial. Og så gjøres uttaket i en dialog mellom oss og de enkelte sportssjefene, poengterer Jarle Aambø.

At få norske jenter for tiden hevder seg i toppen i vinteridrettene, vil Aambø heller ikke kommentere på et generelt grunnlag.

- Det er en problemstilling jeg ikke ønsker å gå inn i nå, sier toppidrettssjefen.

Slik vurderer TV 2 Nettavisen de norske OL-håpene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.