Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke bitter på russerne

Men gullgutten Ole Einar Bjørndalen vil gjerne vite hvorfor de protesterte.

PYEONGCHANG/OSLO (Nettavisen): - Det er jeg som er vinneren, sa Ole Einar Bjørndalen til Nettavisen. Han uttalte seg som en bronsemedaljør fordi juryen hadde ilagt ham ett minutts tidsstraff og i praksis dermed gitt gullet til russeren Maxim Tsjoudov.

Juryen reagerte etter at russerne leverte inn protest mot Bjørndalen og ti andre løpere for å ha gått utenfor løypa. Norge og fem andre land protesterte mot juryens straff, og fikk faktisk medhold av appellutvalget.

- Nå har vi fått den endelige avgjørelsen fra juryen: No penalty (ingen straff, red.anm.). Den opprinnelige resultatlisten består, meddelte pressesjef Peer Lange i IBU på pressesenteret klokken 22.45 koreansk tid, 14.45 hjemme i Norge.

Ventet i tre timer
Den endelige avgjørelsen fra appellutvalget kom nesten tre timer etter at Bjørndalen krysset målstreken som førstemann i jaktstarten. 35-åringen fra Simostranda har dermed vunnet sitt tiende individuelle VM-gull og tangert Ingemar Stenmarks rekord på 86 seirer i verdenscupsammenheng.

- Dette gir meg vanvittig motivasjon. Jeg skal gi jernet ut hele VM, sier Ole Einar Bjørndalen til Nettavisen etter at gullet endelig var klart.

- Har dette tappet deg for krefter?

- Nei, nå har jeg fått mye energi tilbake.

- Hvordan er ditt forhold til russerne etter dette?

- Jeg er ikke bitter. De har sin oppfattelse av regelverket og det står de på. Men jeg vil ta en prat med (Alexander, red.anm.) Tikhonov og (Maxim, red.anm.) for å høre deres syn i saken, sier Bjørndalen til Nettavisen, mens lagkameratene feirer Norges andre VM-gull med bløtkake i matsalen.

Årsaken til kaoset: Et kobbel av løpere – totalt 11 stykker, og deriblant gullvinner Ole Einar Bjørndalen – gikk OVER broen inne på stadion, ikke rundt den.

- Hadde jeg tjent noen sekunder og gjort det bevisst, hadde dette vært et gull med bismak. Når det ikke var det, synes jeg det er greit, sier Ole Einar Bjørndalen selv.

Appellutvalget kom da også fram til at utøverne ikke tjente noe på å gå utenfor løypa.

Så sperring, skøytet videre
Utøverne overså en sperring på vei mot den mye omtalte broen. Selv hevder Bjørndalen at det lå ei kjegle helt på kanten av sporet. Ettersom han selv kunne skøyte seg igjennom, trodde han at han var på riktig kurs mot sitt andre VM-gull i Pyeongchang.

Det var han plutselig ikke.

Til tross for at løperne ikke hadde noen egennytte av feiltrinnet, leverte russerne inn protest etter målgang. De krevde at alle skulle bli disket i henhold til det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) regelverk.

Regler er regler, mente russerne, som ikke tar doping fullt så alvorlig.

Etter hektisk møtevirksomhet kom beskjeden: Alle som gikk feil ble tillagt en tilleggsstraff på et minutt. Følgelig ble også Maxim Tsjoudov utropt til vinner av rennet. Og Alexander Os rykket opp fra bronsevinner til sølvvinner, mens Bjørndalen falt ned til bronseplass. Han var 41,7 sekunder foran Tsjoudov i mål.

Seks nasjoner anket
Den norske leiren var i sjokk, og fikk raskt støtte fra Frankrike, Østerrike, Ukraina, USA og Tyskland. De følte seg også dårlig behandlet og leverte inn en anke med likelydende punkter mot juryens avgjørelse.

Nettavisen intervjuet Bjørndalen like før tidsstraffen ble strøket.

- Hva synes du om at russerne protesterer?

- Ja, si det. Jeg har ikke tenkt noe på det. De vil jo ha seieren, så klart, sier Bjørndalen til Nettavisen.

- Men er det fair at de får gullet, når du sier at du ikke har tjent noe på det?

- Jeg synes ikke det er fair, nei. Ikke når jeg ikke har tjent noen sekunder på det.

- Tror du at Norge hadde protestert ved en tilsvarende situasjon?

- Nei.

Vond ventetid
- Hvordan har den siste tiden vært for deg?

- Det er fryktelig. Rett og slett helt pyton.

Han kommer likevel ikke unna følelsen om at han er den rettmessige vinneren av løpet.

- Jeg mener at jeg vant med 45 sekunder. Når jeg ikke tjente sekunder på det, mener jeg at det er riktig.

- Hadde heller gravd meg ned
Og hadde han ikke følt det slik, hadde han forlatt skistadionet i Pyeongchang for lenge siden.

- Jeg er 100 prosent ærlig på det. Jeg har ikke gjort noe for å jukse. Da hadde jeg aldri turt å stå her, da tror jeg heller at jeg hadde gravd meg ned.

- Betyr støtten fra de andre nasjonene noe for deg?

- Ja, veldig mange nasjoner har sagt at: Dette her det holder ikke mål. Det er jeg som er vinneren. Det er mange nasjoner som støtter meg på det.

Så takket en sliten Bjørndalen for seg. Hva han skulle for noe?

Trene, selvfølgelig. Tirsdag kommer det en ny sjanse under 20-kilometeren.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken