Rui Costa ble verdensmester på fellesstart i 2013; i ukene etter var det store diskusjoner om han fortjente seieren og lagtaktikken til det spanske landslaget. Nå slår portugiseren tilbake.

- Det var mye diskusjon om VM-løpet i etterkant, men det er poengløst for min del. Nibali var uheldig og krasjet, samme med Rigoberto Uran. Hva taktikken til Rodriguez og Valverde angår, tror jeg utmattelsen etter et langt, hardt ritt var avgjørende. Det var ikke flaks at jeg ble verdensmester, sier Costa til La Gazzeta dello Sport.

Les mer: Rodriguez knust etter sølv i VM

Costa sier VM-trøya er en ære, men at han ikke frykter det enkelte omtaler som regnbuetrøyas forbannelse: En gammel oppfatning om at verdensmesteren aldri klarer å leve opp til forventningen året etter.

Se den omstridte finalen her:

HTML EMBED

- Regnbuetrøya er en ære, og den kommer ikke til å være en vekt på skuldrene mine. Jeg er 27 år, og de beste årene mine er foran meg, sier Costa.

Nytt lag
Rui Costa tok avskjed med Movistar og signerte for Lampre-Merida i slutten av august. Han sier han er fornøyd med lagbytte, som gjør at han får muligheten til å være kaptein i Tour de France.

Les mer: Rui Costa vil vinne Tour de France

- Tour de France blir viktig, men jeg vil også prestere bra tidlig i sesongen, sier Costa, som starter sesongen i Dubai 5. februar, siden Mallorca Challenge før han starter Paris-Nice og satser alt på Ardenner-klassikerne.

Bondegutten
Rui Costa vokste opp ved kysten, nord for Porto i Portugal. På familiegården i Povoa de Varzim lærte han verdiene som han tror gjør ham til syklisten han er i dag.

- Familien eier fortsatt gården, og jeg har hjulpet familien mye med gården. På mange måter er sykling og annet kroppsarbeid det samme. Da jeg jobbet på gården lærte jeg å jobbe hardt, noe jeg tenker på når jeg sliter på sykkelen. Når jeg tror jeg holder på å sprekke, tenker jeg på alt foreldrene mine måtte gjøre for å kjøpe min første sykkel. Min far var amatørsyklist, som elsket idretten, men han hadde ikke selv muligheten til å bli proff. Han er glad jeg har klart det, sier Costa.