Ikke flaks at Rosenborg vant

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Rosenborg ble seriemestere med et nødskrik lørdag kveld. Men de som syntes trønderne hadde flaks, tar grundig feil.

01.11.04 07:39

Vålerenga hadde seriegullet i lomma da det gjensto bare noen få minutter av den fantastisk spennende sisterunden av årets Tippeliga. Men som så mange ganger før viste Rosenborg sin klasse da de måtte. Frode Johnsen ble dagens helt med sitt tredje mål like før slutt, og for 13. gang på rad kunne trønderne slippe jubelen løs. Seriegullet var et faktum.

Den som tror det er tilfeldig eller flaks at RBK vant i år også, er på feilspor. For i Rosenborg bor vinnerkulturen i veggene på den mye omtalte og berømte brakka. Gjennom årenes løp har man lært seg til å ha marginene på sin side når det virkelig gjelder, i hvert fall i den hjemlige ligaen, og det var derfor de klarte det igjen.

De hadde vært der før.

I andre sesonger der Rosenborg har vært avhengige av å vinne den siste kampen for å ta seriegullet, har de gjort det med bravur. 4-1 over Lyn var sterkt. Og ingen skal være i tvil om at det beste laget vant serien.

Vålerenga har lov til å være skuffet over å tape ligagullet på målstreken. Laget har vært den store positive overraskelsen i år, ved siden av lag som Ham-Kam, Tromsø og Fredrikstad, og at en 3-0-seier for fullsatte tribuner på Ullevaal ikke var nok til å vinne, er ikke deres feil. Vålerenga gjorde i grunnen mer enn man kunne forlange av en mesterskapskandidat. De spilte glimrende fotball når de måtte, og sånn sett har de skapt et godt grunnlag for å utvikle en vinnerkultur. De har vist at de kan spille ball med Rosenborg. Utfordringen for Oslo-laget nå består i å holde seg der oppe, slik Rosenborg har gjort i alle år.

Det er en utfordring mange andre ikke har klart å håndtere.

Noe annet enn et trøndersk seriemesterskap også i år, ville kanskje ha sett litt rart ut, særlig når man ser hva slags penger og spillermateriale Rosenborg har å rutte med. De har kort og godt den beste spillerstallen. Sånn sett burde de ha avgjort serien for lenge siden. Isteden ble det en thriller-avslutning av de sjeldne, et uføre som Rosenborg bare har seg selv å takke for at de havnet oppi.

I høst har vi vært vitne til en farseliknende såpe i Trondheim. Sparkingen av Ola By Rise bare noen serierunder før slutt kronet en sesong der vi har sett et sårbart Rosenborg, et lag som ikke helt har vært seg selv, og som attpåtil, når det begynte å spisse seg til, gjorde noe så menneskelig som å tape opptil flere kamper på rad.

Poengtapene og turbulensen rundt Ola By Rise viste én ting med tydelighet: at det er på tide med et generasjonsskifte i Rosenborg nå. For By Rise er en god trener og en bra mann. Han har gått RBK-skolen i mange, mange år, og kjenner kulturen – vinnerkulturen – bedre enn de fleste. At han ikke får den eldre garden i klubben til å yte sitt beste, er noe spillerne må ta på sin egen kappe.

Spillerne valgte den eldste og enkleste løsningen av dem alle da det blåste som verst på Lerkendal. De skyldte på treneren, når de isteden skulle ha sett på seg selv og sine egne prestasjoner. I ettertid kan man kanskje si at det var riktig å sparke By Rise, siden Rosenborg vant de to siste kampene og serien, men én ting er i hvert fall sikkert: Ola By Rise har det bredeste smilet i kveld.

Og det har han jammen meg fortjent også.

Gratulerer med nok et gull, Rosenborg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag