RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Ikke irriter oss med dette, det er ubrukelig»

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Dopingmotstander snakker ut om den vanskelige kampen mot doping i sykkelsporten.

Jonathan Vaughters har vært en av de i sykkelsporten som har snakket mest om doping de senere.

Amerikaneren, som selv var dopet under sin sykkelkarriere, har tatt sterk avstand fra doping, og jobber for en bedre og renere sykkelsport.

Vaughters er blant annet sjef for AIGCP (de profesjonelle sykkellagenes forening), og i helgen er han på møte i London med gruppen «Change Cycling Now».

Les også:Kaster seg inn i syklingens maktkamp

Sur
Det er imidlertid ikke alle som er fornøyd med amerikanerens bidrag. Tidligere leder i AIGCP, Eric Boyer, er nemlig meget kritisk til Vaughters.

- Vaughters' tilstedeværelse gjør meg sur, sier Boyer til Le Figaro.

- Jeg ble satt under press fordi jeg ville bruke den etiske koden signert av UCI, men det provoserte tre fjerdedeler av mine kolleger. De sa alltid til meg «ikke irriter oss med dette, det er ubrukelig».

Det Boyer snakker om her, er «regelen» som sa at lag på det høyeste nivået i sykling ikke skulle signere dopingtatte ryttere før det hadde gått fire år siden de ble tatt. Vaughters har gjentatte ganger uttalt at han ønsker dopingtatte ryttere velkommen tilbake i feltet.

- Måtte gå fordi jeg ville gjøre noe
Etter Operasjon Puerto, hvor flere stjerner ble utestengt, valgte Liquigas å signere Ivan Basso i 2008. Det var mot den etiske koden, noe som irriterer Boyer. Vaughters ga imidlertid blaffen.

- Etter at han overtok for meg, bestemte Vaughters at det var umulig å håndheve den, så han gjorde ikke det. Så når han fremfører sin fine tale om at «sykling trenger å endre seg»... Vel, han hadde sjansen til å gjøre noe, men han tok den ikke. Å se han der, som om han skal være en av de som skal endre ting, etterlater ikke et veldig godt inntrykk. De presset meg til å gå av fordi jeg ønsket å få ting gjort.

Men det er ikke bare Vaughters som får gjennomgå av den tidligere Cofidis-sjefen. Franskmannen er også sur på at Johan Bruyneel fikk ha en sentral rolle i sykkelsporten, selv om han ble etterforsket av USADA.

- I mange år har det bare vært trengt å gjøre enkle ting for å sette press på de som våget å dope seg, ved å gjøre dem redde. Men istedenfor har Johan Bruyneel fått lov til å bestemme over alt. Han har terrorisert kolleger, som tillot seg selv å bli manipulert. Nå trenger vi mot.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere