*Nettavisen* Sport.

Ikke kødd med Tom Nordlie

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

KOMMENTAR: Er det én ting Fredrikstad ikke skal gjøre nå, er det å kaste treneren.

10.11.09 13:43

Det burde egentlig ha vært umulig, men det skjedde likevel: Fredag rykket Fredrikstad Fotballklubb ned i Adeccoligaen med dunder, brak og smerte.

Det er selvfølgelig trist for norsk fotball, fordi Fredrikstad er en by med stor entusiasme og FFK en klubb med lange og sterke tradisjoner.

Når man ser på mange av de grepene klubben har foretatt seg det siste året, kan man imidlertid spørre seg om de ikke likevel får som fortjent. Måten de forvaltet fjorårets suksess på, sportslig og økonomisk, er et skrekkeksempel.

Reaksjonene etterpå har selvfølgelig vært kraftige, både internt og eksternt. De skarpeste skytsene er blitt rettet mot klubbdirektør Runar W. Henriksen, som ifølge Plankehaugen har gjort alt galt, og som ifølge enkelte spillere har gjort ganske mye galt.

Les også:Slik gikk Fredrikstad til bunns

Kritikk – mot alle
Trener Tom Nordlie får også sin del av kritikken. Klubbveteranene Pål André Czwartek og Hans Erik Ramberg kritiserte for eksempel vrakingen av Raymond Kvisvik i den avgjørende kampen mot Sarpsborg 08.

Tirsdag hevder supporternettstedet FFKsupporter.net at bare to av spillerne faktisk har tillit til Nordlie. Dette avviser imidlertid både Czwartek og Ramberg overfor Nettavisen.

- Dette må det være noen som har funnet på, for det stemmer ikke, sier Ramberg.

Det er selvfølgelig ikke usannsynlig at enkelte i spillergruppa er kritiske til treneren. Sånn er det selv i klubber der alt går bra (det er for eksempel ingen som liker å bli plassert på benken), og når en storklubb som FFK rykker ned, vil også noen i frustrasjonens time plassere skylda på treneren.

Undertegnede skal være forsiktig med å gi FFK råd i den pågående prosessen, men skal jeg likevel gi ett, blir det å umiddelbart frede Tom Nordlie. Og skal hans posisjon vurderes, bør i hvert fall absolutt alle myter om ham legges til side.

Den perfekte trener
Jeg mener Fredrikstad har den perfekte treneren i den situasjonen de nå befinner seg i. Det har han faktisk vist gjennom handling. Flere ganger.

Det er naturligvis lett å henge seg opp i at redningsaksjonen i FFK ikke lyktes, men tiden han hadde på seg var ekstremt kort og forutsetningene langt fra de beste.

Jeg ville heller sett på det Nordlie fikk til i Kongsvinger, Odd og Start.

Kongsvinger var på vei ned i 2. divisjon i fjor høst. På mindre enn et år gjorde Tom Nordlie laget fra de dype skoger til et topplag i Adeccoligaen – og KIL kan, paradoksalt nok, fortsatt rykke opp til Tippeligaen.

I 1998 ledet han Odd Grenland til opprykk. Året etter ble det en meget respektabel sjuendeplass i Tippeligaen.

I 2004 ledet han Start til opprykk. Året etter ble det en sensasjonell sølvmedalje i Tippeligaen.

Hvis ikke den CV-en passer kravspesifikasjonen Fredrikstad har til en trener akkurat, skjønner jeg lite.

Og uansett hvor mye kritikk som eventuelt skulle komme de neste dagene og ukene, bør ledelsen ha baller til å stå fast ved valget de gjorde da de ansatte Tom Nordlie på en kontrakt som strekker seg ut 2011.

La dem gå
Fredrikstad er i en situasjon der de må kutte kraftig i utgiftene i 2010, kanskje så mye som 50 millioner fra 2009. Det betyr at også lønnsutgiftene må kraftig ned.

Mange spillere må altså enten ned i lønn – eller ut av klubben.

Jeg tror FFK gjør lurt i å la de spillerne som eventuelt ikke er i stand til å samarbeide med Tom Nordlie forlate klubben.

For skal FFK tilbake på øverste hylle i norsk fotball, trenger de spillere som er villige til å blø.

For klubben, for drakta – og for treneren.

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.