Ikke legg opp, Marit Bjørgen!

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

KOMMENTAR: Du har ikke mer å tape. Men OL-gull å vinne.

24.02.09 08:22

LIBEREC (Nettavisen): Marit Bjørgens karriere var en sammenhengende opptur til og med VM i Oberstdorf i 2005. Hun VM-debuterte i Lahti 2001, fikk med seg sølv fra stafetten i Salt Lake City-OL i 2002, tok VM-gull i sprint i Val di Fiemme i 2003 og ble VM-dronning i Oberstdorf med tre gull, ett sølv og en bronse.

Før OL i Torino i 2006 ble hun syk. Hun fikk med seg en sølvmedalje fra lekene, og vant verdenscupen den sesongen. Likevel har hun aldri blitt helt den samme.

VM i Sapporo i 2007 ble en like stor skuffelse som OL. Nå er årets VM i Liberec i ferd med å bli det samme.

Innimellom har også to utgaver av Tour de Ski endt med tårer og fortvilelse.

Mandag røpet Bjørgen at hun vurderer å legge opp etter sesongen:

- Nja, jeg skal ærlig innrømme at tanken har streifet meg her nede. Men jeg håper ikke at det skjer. Det blir nok hardt å gi seg før en OL-sesong, men vi får se, sier hun til TV 2.

Til å forstå
Uttalelsen står i sterk kontrast til det en topp motivert Bjørgen sa til Nettavisen i fjor sommer. Da så hun så lyst på fortsettelsen at hun åpnet for å holde på helt til VM i Val di Fiemme i 2013.

Les også: Misliker Samdal-utspill

Den opprinnelige planen gikk ut på å legge opp etter VM i Oslo i 2011.

Det er til å forstå at Marit Bjørgen tenker på å gi seg. Det er begrenset hvor mange slag i trynet selv en rakrygget og sterk utøver som henne kan tåle.

Når man har opplevd den søte smaken av seier, blir den bitre smaken av nederlag bare enda bitrere. Det er ikke morsomt å være nummer to når man har vært nummer én. Og det er i hvert fall ikke morsomt å være nummer 18...

Skal det ha noen hensikt for Marit Bjørgen å satse videre, må hun leve i håpet og troen på at hun igjen kan bli nummer én. Bjørgen er ikke av den typen som synes det viktigste er å delta.

Hun går for seier hver gang.

Trenger entydige råd
Jeg tror Marit Bjørgen igjen kan bli nummer én. Kanskje ikke like suveren som de årene hun var desidert best, men god nok til å vinne viktige enkeltrenn.

Motivasjonen er selvfølgelig OL i Vancouver neste år.

Marit Bjørgen er en av de store i norsk skihistorie, med fire VM-gull og to sammenlagtseirer i verdenscupen.

Men prikken over i-en mangler: OL-gullet, som uansett hvordan man snur og vender på det er hakket større enn VM-gull. Vinner Bjørgen OL-gull, er det bare Bente Skari som er større enn henne i norsk kvinnelangrenn gjennom alle tider.

Skal det gå, er det viktig at Bjørgen velger sine rådgivere med omhu. Er det noe hun trenger for å bygge opp selvtilliten etter nok en smell, er det noen som gir henne entydige og klare svar.

Slik fungerer det tydeligvis ikke nå, skal vi tro Bjørgens gamle trener Svein Tore Samdal, som er rådgiver for henne.

- De fremstiller det overfor Marit som om det er hardtreningen som har gjort henne sjuk. Det er feil. At hun blir sjuk er mer tilfeldigheter. Faktum er at Marit ikke har gått fort på ski en eneste gang denne sesongen, sier Samdal til TV 2.

Det beste forbildet
For norsk kvinnelangrenn sin del vil det ha en uvurderlig verdi at Marit Bjørgen fortsetter, om hun kommer tilbake på toppen eller ikke.

Norge har en ny generasjon langrennsjenter på gang, med Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug, Marthe Kristoffersen og Ingvild Flugstad Østberg i spissen. Men skal de nå toppen, trenger de å lære av noen som har vært der.

Et bedre forbilde enn Marit Bjørgen finnes rett og slett ikke.

Oppfordringen blir derfor ganske så klar:

Ikke legg opp, Marit! Norsk langrenn trenger deg!

Og hvor uutholdelig blir det ikke å se OL på TV neste år, og gruble over om du faktisk kunne ha stått øverst på pallen?

Du har ikke mer å tape. Men OL-gull å vinne!

PS. Til tross for en svak VM-start, har ikke Bjørgen gitt opp årets VM. Hun går for medalje både på tirsdagens sprint og torsdagens stafett.

Les alt om ski-VM i Nettavisens vintersportsmagasin!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.