SOGNSVANN (Nettavisen): - Det er på tide for meg å sette ny rekord. Min gamle er fra 2006. Det begynner å bli en stund siden, sier det norske spydesset til Nettavisen.

Treningsoppholdene i Sør-Afrika og Qatar tyder på at Thorkildsen er i rute.

- I forfjor smalt det i ryggen. Dermed ble det en naturlig justering av ambisjonene mine. Nå må jeg tilbake til 2006 for å finne en tilsvarende periode, hvor det har fungert så godt fysisk og teknisk som det gjør nå.

Håper på 85 meter i Doha
- Hva slags lengder har du oppnådd på trening hittil?

- Tidligere i år kastet jeg rundt 83 meter i Doha med de forholdene som var der da. Jeg ligger et par måneder foran det jeg gjorde i 2006 under tilnærmet like forhold. Samtidig er det ti meter unna det jeg ønsker å gjøre denne sesongen.

- Når jeg igjen reiser til Qatar mandag, håper jeg å gjøre noen kast på litt over 85 meter. Gjør jeg det, er jeg der jeg bør være.

98,48.

Det er den magiske distansen Jan Zelezný kastet spydet en maidag i Jena, 1996.

- Det er ikke realistisk
Et resultat av en annen verden. Et resultat Thorkildsen ikke engang tør drømme om.

- Jeg synes ikke det er realistisk at jeg skal kaste 98,48 når persen min er 91,59, sier han.

- Hva må til for at det skal skje?

- Nedoverbakke ...

- Nei da, for å være relativt realistisk, så er et kast over 93,09 (Aki Parviainens rekord fra Kourtane i 1999) en bedre målestokk for meg. Som de fleste andre verdensrekorder, ble Zeleznýs satt under ekstreme forhold. Hvis det kun hadde vært å kaste langt som hadde drevet meg, hadde jeg heller konkurrert på Island et par sesonger. Der blåser det ganske heftig.

- Zelezný er noe helt spesielt
Nordmannen må begynne å stabilisere kastene sine rundt 93-94 meter på et vindstille stadion, dersom det skal være noe håp om å komme opp på den tsjekkiske spydlegendens nivå.

- Man kan bare glemme å sette verdensrekord i spyd på et storstadion for min del. Det kommer ikke til å gå, erkjenner han.

- Zeleznýs rekord er blant de mest suverene innenfor friidretten. Han er over fem meter bedre enn nestemann på lista. Det er noe helt spesielt der.

Trener Aasmund Martinsen er enig med resonnementet til eleven sin.

- Er det mulig for Andreas å nå opp til Zeleznýs nivå?

- Klarer han å kaste 93-94 inne på et vindstille stadion, er det mulig å kaste opp mot verdensrekorden under gode forhold. Problemet er at han sjelden kaster på steder med gode forhold. Han kaster jo bare i store konkurranser med lite vind. Men det er klart at han har muligheter til å nærme seg. Det er bare å holde seg skadefri og trene riktig.

Treneren: - Forventer 93,20!
Martinsen forteller at målet foran 2006-sesongen var å kaste over 90 meter. Thorkildsen kastet først 90,13.

Deretter ble lista lagt på 300 fot – 91 meter og 44 centimeter. Eleven kvitterte med 91,59.

- Jeg synes jo det er litt morsomt. Når Andreas nå sier at han skal over 93,09, regner jeg med at han plasserer spydet på 93,20, fleiper Martinsen.

- Hvordan var det mulig for Zelzený å nå de lengdene han gjorde?

- Verdensrekorden hans er satt av en utrolig god utøver. Han hadde veldig god form, gode forhold og traff bra. Det var fire faktorer som slo til på en gang. Når det gjelder Zelezný er den mannen som har vært best på bredde også. Spydet har kommet over 90 meter i 76 konkurranser, og han har 35 av dem. Han har nesten halvparten av det resten av verden har klart.

- Men når én mann har klart det, kan en annen klare det òg. Det er bare å gjøre de riktige tingene.

PS! Thorkildsens 91,59 er det 19. lengste kastet i verden. Jan Zelezný har notert 12 kast over den lengden.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).