Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke så frekk som Petter

Men nå skal VM-klare Tomas Northug (18) lære av storebror.

Han har store sko å fylle, Tomas Northug. Å være den langrennssatsende lillebroren til Petter Northug, trenger ikke nødvendigvis være lett.

Men det går bra, og stadig bedre. Tirsdag blir han tatt ut til junior-VM i Praz de Lys Sommand i Frankrike, etter at han vant fredagens VM-mønstring i Granåsen. Framverrans andre junior-VM-deltaker (den første var selvfølgelig Petter Northug) skal gå 10 km fri og klassisk sprint. Kanskje blir det også fellesstart med skibytte – og eventuelt stafett.

- Nå har jeg nådd det første målet om å kvalifisere meg til VM. Det neste blir å kjempe i toppen i VM. Jeg går for medalje, sier Tomas Northug til Nettavisen.

- Petter var ekstrem
Å kopiere storebror, er imidlertid ikke noe mål. Petter vant to gull i junior-VM i Rovaniemi da han var like gammel som Tomas er nå. Året etter gjorde han rent bord med fire gull i junior-VM i Kranj.

- Jeg har lyst til å bli like god som Petter. Men det vil ta noen år, jeg ligger litt bak ham i utviklingen, erkjenner Tomas.

- Blir du ofte sammenlignet med Petter?

- Egentlig ikke. Og jeg prøver å ikke sammenligne meg selv så mye med ham. Han var ekstrem. Det er ikke mange som har vært så langt framme som junior.

Pappa John Northug drar imidlertid gjerne en sammenligning mellom de to sønnene.

- De er veldig like som personer, de er veldig rolig og avslappet. Men med startnummer på, er det litt forskjell på dem. Tomas er ikke så frekk som Petter. Han er lunere i kommentaren. Han har ikke «erget ful» så mange konkurrenter som Petter, sier det faderlige opphavet til Nettavisen.

- Skal lære!
Å «erge ful» er trøndersk for å «erte på seg». Å erte på seg konkurrentene med fakter og ord, er blitt Petter Northugs fremste varemerke – ved siden av spurten. Rutinerte karer som Thobias Fredriksson, Giorgio di Centa og Axel Teichmann har latt seg tirre av Northugs hovmod.

- Han skal lære av meg! Dette kommer med årene, sier Petter Northug til Nettavisen.

- Bare vent til vi havner i en duell en dag. Da tipper jeg det smeller, humrer han.

Og selv om storebror snakker med et glimt i øyet, er Tomas innstilt på å lære.

- Jeg skulle gjerne hatt litt mer av den råheten Petter har, erkjenner han.

Samboere
Allerede har han hatt gode muligheter til å lære av storebror. Selvfølgelig. Brødrene deler hybel i Meråker på tredje året, der yngstemann er elev ved skigymnaset. Hybelvert er Hallgeir Martin Lundemo – sønn av tidligere storløper Magnar Lundemo og servicemann for det slovenske langrennslandslaget.

Ifølge pappa John har nettopp Lundemo vært den kanskje aller største ressursen for sønnene etter at de flyttet hjemmefra. Han er både treningskamerat, kokk og servicemann.

- De er kjempeartig å ha dem i hus, og jeg er veldig glad for at de kom til Meråker. Det tror jeg var positivt både for skimiljøet i Meråker og for utviklinga til Petter og Tomas, sier Lundemo til Nettavisen.

- Hvordan er de som typer?

- De er rolige. Og Tomas er litt roligere enn Petter. Han er litt mer tenkende. Begge er ganske ustrukturerte når det gjelder andre ting enn trening. De trenger noen som passer på dem litt, sier Lundemo.

Skjennepreken
Akkurat det har brødrene ingen problemer med å innrømme.

- Hallgeir tar oppvasken og mamma tar storrengjøring et par ganger i måneden. Det hender seg vi roter litt, innrømmer Petter.

Tomas tar uten diskusjon på seg tittelen som «versting».

- Det er vel Petter som er sjefen hjemme. Det er han som sier ifra når det er på tide å rydde, sier Tomas, som fikk en skjennepreken da storebror kom hjem til jul:

- Han var ikke fornøyd. Så da ble det rydding og vasking i to timer. Det er ikke hverdagskost.

Stafettdrøm
- Krangler dere mye?

- Jeg tror vi er blitt bedre oppigjennom årene, sier Tomas.

- Det var mer før, istemmer Petter.

- Nå krangler vi vel stort sett bare når vi konkurrerer om et eller annet, enten det gjelder TV-spill eller trening, røper storebror.

Drømmen er selvfølgelig å få gå stafett sammen for Norge i et mesterskap. Og Petter Northug tror drømmen kan gå i oppfyllelse:

- Det vil nok ta noen år. VM i Oslo i 2011 kommer nok for tidlig. Men Kanskje i VM i 2013? Det kommer mange mesterskap. Og det hadde vært veldig artig med to blad Northug!

PS.Her ser du uttaket til junior-VM i langrenn.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Kommentarer til denne saken