Gå til sidens hovedinnhold

Ikke stol på ekspertene, du har rett selv

Det var stor og massiv kritikk mot ekspertene som nektet førstelandslaget å dra på kamp. Hva sier kritikerne nå?

Dette er en kommentar. Det er skribentens meninger som kommer til uttrykk.

Det begynte med at privatlandskampen mot Israel ble avlyst da visekaptein Omar Elabdellaoui fikk påvist smitte. En kamp forøvrig byrådskongen i Oslo, Raymond Johansen, raste mot.

- Det er rovdrift på spillerne, smittevernfaglig uforsvarlig og utsetter folk for unødvendig fare ved å spille mer eller mindre viktige landskamper, sa Johansen den gangen.

Så gikk det kort tid, og landskampen ble avlyst. Så kunne ikke Norge sende laget til Romania. Noen mente Høie hadde lagt ned forbud, selv om det Høie sa at kampene i Romania og Østerrike ville vært ulovlige med gjeldende regler i Norge. Det var en gråsone.

Les også: Tre Norge-spillere smittet, nå tar NFF selvkritikk: - Det ble feil

Viktigste var likevel hans ekstra poeng:

- Punkt tre er at hvis de velger å gjøre dette (reise til Romania), så undergraver de noe av det viktigste vi har i kampen mot pandemien, nemlig at noen som har vært i nærkontakt med andre som er smittet, skal være i ti dagers karantene.

Det fikk meningsmenneskene til å mene mye. Landslaget burde få dra. Det var ikke farlig, og de fulgte protokoller.

En tidligere norsk landslagssjef, Egil Olsen, sa en gang at han likte etterpåklokskap. Det er viktig å evaluere ting som har skjedd. En tidligere sjef av meg sa en gang at det er bare idioter som aldri ombestemmer seg.

Hva sier meningsekspertene nå som tre nye spillere har fått påvist koronavirus? Burde landslaget ha dratt til både Østerrike og Romania?

Jeg elsker fotball. Fotball er viktigere nå enn det har vært på lenge fordi det er en måte å koble av på som gjør at jeg kan engasjere meg enormt i en VAR-avgjørelse, og glemme verden utenfor.

Les også: Guardiola gikk rett bort til Fjørtoft med klar beskjed om Ødegaard: - Jeg skal gjøre ham til verdens beste spiller

Samtidig kan vi ikke få en verden hvor alle er eksperter. Selv gjør jeg mye dumt, men jeg har lagt meg til en logikk rundt møter med folk som kan sine saker. Den baserer seg på en gammel fortelling om snekkeren som spikrer inn en spiker på en veranda for å fikse en ødelagt planke. Han sender regning på 500 kroner. Kunden som ba om hjelpen ber om spesifisering, som han får: Spiker én krone, vite hvor spikeren skal slås: 499 kroner.

Noen må kunne noe. Vi har gode helsemyndigheter i Norge som har tatt veldig gode valg. På oversikten over døde per innbygger er vi nesten nederst. Det er vel reelt sett kun Finland bak oss (foran oss hadde vel vært riktig).

Føles tiltakene strenge? Er det kjipt? Er det kjedelig?

Selvfølgelig.

MEN: Når jeg går til frisøren forteller jeg ikke hvordan han skal klippe. Jeg legger meg ikke oppi hvordan rørleggeren som skal fikse varmtvannsbereden gjør sin jobb.

Les også: Fotballfruene krangler så busta fyker: Nå har anklagene nådd et nytt nivå

Vi skal stille spørsmål ved makta. Det er helt naturlig. Da jeg for litt over en ukes tid siden skrev om det å følge koronareglene ble jeg kalt nord-koreaner av relativt gode bekjentskaper. Som jeg skrev da:

Noen må likevel tenke for meg.

Slik var det også for NFF, fotballelskerne og kritikerne. Nå er det lov til å være etterpåklok, og ombestemme seg. Vi skal fortsette å stille spørsmål. Den frie pressen som utfordrer løgnhalser som for eksempel prøver å stjele valg er enormt viktig. En fotballkamp i Østerrike som ikke har stor betydning for selve landslaget er ikke det.

Og akkurat den er det veldig lett å være etterpåklok på. Takk. Fordi, ja, fotball er veldig, veldig gøy.

Kommentarer til denne saken