*Nettavisen* Sport.

Ikke undervurder Petter Northug

Foto: Heiko Junge/SCANPIX

KOMMENTAR: Omtanken er rørende, men neppe nødvendig.

08.02.10 11:17

Hvor mange distanser skal Petter Northug gå i OL? Diskusjonen har pågått i snart et år, engasjementet har vært betydelig og meningene mange.

Det er heller ikke ubetydelige navn som har engasjert seg.

Etter at hovedpersonen i forrige uke sa til TV 2 at han i utgangspunktet ønsker å gå alle distanser, har betydelige størrelser som Oddvar Brå, Bjørge Stensbøl og Northugs tidligere trener Audun Kolstad ytret en ikke ubetydelig skepsis.

Også pappa John har vært skeptisk.

Les også: Stensbøl frykter Northug skal gape over for mye

Relevant skepsis
De er redde at totalbelastningen blir for stor med seks løp på 14 dager – og at Northug med et slikt opplegg trolig må betale prisen på de siste distansene, i møte med folk som har spart mer på kreftene.

Skeptikerne har åpenbart et poeng. Men veldig bekymret tror jeg ikke de trenger å være.

For er det én mann som har kontroll, er det Petter Northug.

Han kommer neppe til å høre på rådene han får. Og ikke trenger han dem, heller.

For Northug kjenner selvfølgelig farene. Derfor har han heller aldri sagt bombastisk at han skal gå alt.

Gullkandidat på alt
Lenge var planen å velge bort én distanse på forhånd. Nå er planen å se an underveis hvordan kroppen føles og restituere seg.

Les også: Northug har bestemt seg

En annen strategi, ville egentlig vært merkelig.

Faktum er at Northug er en gullkandidat på absolutt alle øvelser. Han vinner riktig nok ikke alle, og det gjør han da seg heller ikke selv noen illusjoner om. Men å droppe én gullmulighet for å satse på neste, ville vært et spill med meget høy innsats.

For i løpet av et langt mesterskap risikerer man alltid å bli syk. Da får man aldri tilbake de mulighetene man allerede har valgt bort.

Og selv om Northug skulle velge å droppe en distanse eller to for å være optimalt forberedt til den avsluttende femmila, risikerer han å møte en Lukas Bauer som er så sterk at Northug uansett ikke klarer å følge i fem mil.

Les også: Nettavisens gulltips

Petter vet best
Femmila henger riktig nok høyest, men neppe så høyt at Northug – eller noen andre, for den saks skyld – bytter bort et sprintgull mot en femmilsbronse.

Alle disse avveiningene har garantert vært en kontinuerlig prosess i Northugs hode de siste månedene. Og selv om har er OL-debutant, og sånn sett urutinert, har han allerede dokumentert at hodet er fullt på høyde med beina i avgjørende situasjoner.

Kommer han hjem fra Vancouver med null gull, skyldes det neppe taktiske feilvurderinger – verken underveis i løpene eller mellom konkurransene.

Hans mentale konkurransefortrinn er det ingen grunn til å undervurdere. Der er han fullt på høyde med Ole Einar Bjørndalen og Aksel Lund Svindal.

Og så vidt jeg har registrert, er det ingen som gir Ole Einar Bjørndal råd om hvordan han skal legge opp løpet i Vancouver ...

Petter Northug vet best hva som er best for Petter Northug.

PS. Mandag om en uke går første OL-øvelse i langrenn, 15 km fristil med intervallstart. Sjekk OL-programmet!

Les flere sportskommentarer her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.