RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke verdens beste

(Cornelius Poppe/Scanpix)
Sist oppdatert:
Andreas Thorkildsen får ikke spise kirsebær med de aller største.

Han fikk prisen som årets beste mannlige utøver i Europa. Men i konkurranse med de største friidrettskanonene i verden kom Andreas Thorkildsen til kort.

Mandag lanserte nemlig det internasjonale friidrettsforbundet hvem de tre finalistene i kampen om årets friidrettsutøvere i verden er. Og mens Thorkildsen var å finne på listen over de ti finalekandidatene, er han ikke lenger med i kampen.

Det er leserne av IAAFs hjemmesider som har stemt fram finalistene. De tre som har vunnet verdens friidrettsentusiasters gunst er - ikke uventet - Jamaicas stjernesprinter Usain Bolt, langdistanseesset Kenenisa Bekele fra Etiopia og hekkestjernen Dayron Robles fra Cuba.

Inn i historiebøkene
Bolt må trolig finne seg i være det aller heteste navnet på listen. Den 23 år unge jamaicaneren stormet inn i historiebøkene da han satte intet mindre enn tre verdensrekorder på sprintdistansene under OL i Beijing.

Bolt ble den første noensinne til å løpe under 9,70 sekunder i godkjente vindforhold på 100 meter da han tok sitt første OL-gull. Han fulgte deretter opp med å slå Michael Johnsons «uslåelige» 200 meterrekord med to hundredeler. Johnson sjokkerte en hel verden da han stormet inn til 19,32 sekunder under OL i Atlanta. Bolt krysset mållinjen på 19,30.

Kronen på verket kom da han, sammen med lagkameratene Asafa Powell, Michael Frater og Nesta Carter utklasset USAs gamle rekord på 4x100 meter. De jamaicanske gullguttene forbedret rekorden med tre tideler, fra 37,40 til 37,10 sekunder.

Bekeles dobbelttriumf
Kenenisa Bekele (26) var også hissig på gullfronten i Beijing. Han kunne triumfere på både 5000 meter og den dobbelte distansen. Etioperen kan også skilte med de beste tidene på begge distanser i 2008, og han er også innehaver av begge verdensrekordene, selv om de ikke er satt i år.

Kubanske Dayron Robles ble sett på som den eneste som kunne tukte hjemmehåpet Xiang Liu på herrenes 110 meter hekk i Beijing. Da Liu, til en hel nasjons store fortvilelse og sorg, måtte forlate banen med skade allerede før forsøksheatet, var i grunn all tvil feid til side.

Robles, som leverte kanontider på rekke og rad gjennom hele sesongen - inkludert 12,87 sekunder og sletting av Lius tidligere verdensrekord - var i en klasse for seg i finalen. Han slo amerikanske David Payne med 24 hundredeler, et hav av tid i sprintsammenheng.

(les videre under bildet)

Stavdronningen - så klart
På kvinnesiden er det også de største forhåndsfavorittene som er inne i varmen før avgjørelsens time.

Tirunesh Dibaba gjorde akkurat som sin landsmann Bekele. Den etiopiske løperdronningen, som vant Bislettpublikumets hjerter med en fantastisk verdensrekord på 5000 meter tidligere i sommer, triumferte på både den distansen og 10000 meter.

Jelena Isinbajeva demonstrerte med all tydelighet at hun fortsatt er den ubestridte eneren i stav.

For mens amerikanske Jennifer Stuckzynski tok ett steg nærmere den russiske stjernen, var hun likevel ikke i nærheten av å tukte henne. For å virkelig bevise sin suverenitet satte Isinbajeva like greit ny verdensrekord med 5,05 meter da hun vant OL-gullet.

Pamela Jelimo er på sin side et nytt og forfriskende pust på friidrettshimmelen. Bare 19 år gammel har hun løpt seg inn til en tredjeplass gjennom alle tider på 800 meter med 1.54,01. Det er ikke løpt fortere på 25 år. Ikke overraskende var også hun suveren i Beijing.

Hvem som går helt til topps avgjøres under friidrettsgallaen i Monaco 23. november.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere