– Boikott er ingen løsning. Engasjement er det som virker. Qatar har nå gjort fremskritt, og myndighetene har vist at de går riktig vei. Når reformene etter hvert blir implementert, er dette første gang et sportsarrangement etterlater seg en menneskerettighetsarv.

Ordene tilhører Ruba Jaradat, og kommer fram i et intervju med Morgenbladet. Hun er assisterende generaldirektør i FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO, og har hovedansvaret for de arabiske landene.

– Jeg er skeptisk til både måten de presenterer framskritt på, og om de tallene de faktisk kommer med er korrekte, svarer Andreas Selliaas.

Han er en av Norges fremste eksperter på idrettspolitikk, og driver til daglig idrettspolitikk.no.

Les også: Disse TV-bildene skaper rabalder. Nå får BBC gjennomgå: – Ubegripelig

Skryter av store endringer

Selv om Qatar-debatten har rast i Norge i forbindelse med VM, og mange her til lands ytrer at de både boikotter mesterskapet og kommer med krass kritikk mot tildelingen av VM, er ikke alt er svart-hvitt, ifølge ILO-direktør Jaradat.

– De er blitt mye bedre. Særlig de fire siste årene har både lover og praksiser endret seg. Reformer er institusjonalisert, og håndhevningen går fremover, forteller hun til Morgenbladet.

Jaradat er klar på at migrantarbeiderne i landet har fått flere rettigheter, og over 280.000 arbeidere har fått lønnsheving etter at en ny minimumslønn har blitt forhandlet fram.

Hun sier også at arbeidsforholdene har blitt bedre i landet etter at ILO startet sitt arbeid der i 2014, og i en undersøkelse de har utført hos lavlønnsarbeidere i landet, svarer 86 prosent at reformene har hatt positiv effekt for dem.

– Dette er det beste vernet arbeidere har i hele denne regionen, påpeker hun.

Implementeringen tar tid

Selv om ting er blitt bedre, er Jaradat klar på at de ikke er i havn ennå.

Det at lover er på plass er ikke ensbetydende med at alle følger disse lovene. ILO-direktøren forklarer at implementeringen av tiltakene som er satt i gang er den store utfordringen i tiden som kommer.

Lest denne?: VM-sjef skapte overskrifter. Nå kommer en ny forklaring

Hun sier at nettopp dette kan ta tid, men at selv om de er skuffet så lenge tiltakene ikke implementeres, så er det viktig å fokusere på fremskrittene som gjøres.

Nekter for «sportsvasking»

Én av de store beskyldningene mot Qatar, går på at de bruker VM i fotball som en form for avledning fra de menneskerettighetsbruddene landet begår – også kjent som «sportsvasking».

ILO konkluderer nå med at dette ikke er tilfelle, og at VM heller har vært en form for katalysator for å få fremgang i landet.

– Det er gjort store faktiske forbedringer. Men det er en misforståelse at det bare er fotball-VM som har motivert myndighetene til å bedre arbeidsforholdene i landet. Dette er også en del av landets nasjonale «visjon 2030». Qatar vil diversifisere sin økonomi og tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft fra hele verden. Da er de nødt til å bedre arbeidsforholdene, sier Jaradat og fortsetter:

– Vi kan vel si at fotball-VM hadde den effekten at den akselererte denne prosessen. Vi har sjelden sett et slikt taktskifte i noen av de 140 landene ILO arbeider i.

– Skeptisk

Selliaas har bitt seg merke i ILO-direktørens uttalelser. Han forteller at de samsvarer med mye annet som er kommet fra ILO og VM-komiteen, men at han ikke nødvendigvis er enig i alt som presenteres.

ILO og Qatar samarbeider nemlig tett, og det er Qatar som betaler ILO for å være til stede i landet. Dette innrømmer også Jaradat, som forteller at dette er vanlig praksis i flere land ILO er til stede i. Selliaas mener ILOs tilknytning til Qatar er problematisk, og at det er grunn til å tvile på tallene som kommer fram.

– Jeg er skeptisk til både måten de presenterer framskritt på, og om de tallene de faktisk kommer med er korrekte. Særlig fordi det er så veldig, veldig tette bånd mellom ILO og Qatar. Qatar finansierer alt de gjør der, sier han til Nettavisen.

Les: Måtte gni seg i øynene av Fifa-melding: – Latterlig

– Store mørketall?

Idrettspolitikk.no-journalisten stiller spørsmål ved flere av aspektene ved ILOs uttalelser.

– Hvordan kan man stole på spørreundersøkelser i et land som ikke har ytringsfrihet? Kan vi stole på at dette er de faktiske tallene? Eller er det store mørketall? Det er også forskjell på papirreformer og faktiske reformer, sier han og forteller at det hjelper lite med lover som ikke blir håndhevet eller implementert.

– Dette er også en PR-øvelse for myndighetene i Qatar og ILO. De har lyst til at det skal se ut som ting går i riktig retning. Så har sikkert noe endret seg til det bedre, men det er ikke nødvendigvis så bra som de liker å fremstille det, avslutter han.