Gå til sidens hovedinnhold

- India burde aldri fått lekene

Glem Premier League, sjokktapene i Carling Cup, golf, tennis og cricket. Dette er den store sportssaken i England for tiden.

India har i syv år forberedt seg på å vise seg frem for vesten når Samveldelekene etter planen starter 3. oktober i New Dehli.

Stadioner er bygd og infrastruktur forbedret. Dette skulle bli Indias utstillingsvindu slik Beijing-OL var for Kina i 2008.

Terror og kollaps
Men mye har gått galt i forkant av lekene der totalt 71 nasjoner og territorier, hovedsaklig land som i sin tid tilhørte Det britiske samveldet, deltar i 17 idretter.

Bare de siste dagene har en ny bro kollapset, stadiontak falt ned, hårreisende forhold i deltagerlandsbyen blitt avdekket av BBC, en turistbuss blitt beskutt, ytterligere terrorfare blitt påpekt, utøvere trukket seg og deltagerland utsatt ankomsten.

Se bildekarusell nederst i artikkelen.

Australia angrer
Nå angrer Australia på at India fikk lekene.

- I etterpåklokskapens lys burde India aldri blitt tildelt lekene, sier presidenten i Australias olympiske komité John Coates ifølge BBC.

Han sitter også i styret til Den internasjonale olympiske komité og peker på store forskjeller mellom oppfølgingen der og i Samveldelekene. Mens 400 personer overvåker fremdriften til sommer-OL i London i 2012 er det bare fem personer som overvåker New Dehlis fremdrift.

- India ikke klare
I OL har man prøveleker et år før de ekte lekene starter, noe som ikke er tilfellet i Samveldelekene - Commonwealth Games.

- Hvis man også hadde hatt dette her i New Dehli måtte noe ha blitt gjort tidligere for å bedre forholdene. Det er helt åpenbart at ting ikke er på plass og klart her, mener Coates.

Tidligere gikk lekene, som arrangeres hvert fjerde år, på rundgang mellom de store nasjonene Canada, New Zealand, Australia og Storbritannia. Coates mener det er viktig å forflytte seg ut over disse landegrensene.

- Problemet er bare at India ikke var klare for disse lekene, sier Coates.

Vurderer å droppe lekene
7000 idrettsfolk var i utgangspunktet ventet til Samveldelekene, men nå vurderer flere deltagerland å droppe hele arrangementet.

- Vi planlegger å reise, men alle muligheter er åpne, sier Sir Andrew Foster, lederen for den britiske komitéen for Samveldelekene.

Noen har også begynt å snakke om at skandaleopptakten til årets Samveldeleker kan bli starten på slutten for lekene.

- Hva er det som forbinder samveldenasjonen nå lenger? Dette var en gang lekene for det britiske imperiet, men etter hvert som tida går har de selvstendige nasjonene distansert seg fra den tidligere kolonimakten, sier den firedobbelte OL-mesteren Sir Matthew Pinsent ifølge Dagbladet. Pinsent er en del av BBCs kommentatorteam under lekene.

Indere negative
Så gjenstår det å se om det i det hele tatt blir noen leker som planlagt fra 3. til 14. oktober i år. Stadig færre tror på nettopp det.

Selv mange indere mener man nå må stikke fingeren i jorda og innse problemene. Avisen Times of India har tatt til orde for at Samveldelekene skal bli utsatt et år så man kan få alt på plass.

Derimot er ikke Indias utenriksminister i tvil om at lekene vil gå som planlagt.

- Vi vil sørge for at Samveldelekene blir avholdt etter internasjonale standarder, og utøverne som kommer for å delta vil være rimelig fornøyd med forholdene, sier SM Krishna ifølge BBC .

Det eneste som foreløpig er sikkert er at siste ord verken er sagt eller skrevet om denne saken.

3747

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Følg oss på Twitter: @NettavisenSport

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?