Torsdag ble Gianni Infantino gjenvalgt som Fifa-president uten noen motkandidater. Gjenvalget var dermed en ren formalitet, og ble gjort i Rwandas hovedstad Kigali.

Sveitseren har vært offer for massiv kritikk, spesielt i forbindelse med fotball-VM i Qatar i fjor. Norges fotballpresident Lise Klaveness var blant de europeiske delegatene som nektet å klappe inn Infantino til fire nye år.

Etter å ha blitt gjenvalgt stilte Fifa-presidenten til pressekonferanse. Da kom han med en kraftsalve mot pressen.

– Jeg vil starte med noen bemerkninger. Dere husker før VM, da følte jeg at jeg måtte forsvare VM. I dag, etter å ha blitt gjenvalgt, føler jeg at jeg må forsvare Fifa. Det er noe jeg virkelig ikke forstår, innledet Infantino.

Slik startet sveitseren tordentalen mot pressen, før han fortsatte å lange ut.

– Jeg forstår ikke hvorfor dere er så slemme? Hvorfor? Hvorfor? Jeg forstår det ikke.

Les også: Superstjernen vekker oppsikt. Her er forklaringen på de uventede bildene

– Slitsomt

Den gjenvalgte presidenten hevder at Fifa ikke kun er ute etter å tjene penger, noe han mener pressen påstår, men at de kun jobber for spillerne og fansen verden over.

– FIFA handler om fotball, ikke penger. Selvfølgelig trenger vi penger for at fotballen skal vokse og leve over hele verden. Det er slitsomt, sier Infantino.

I en video NRK har publisert kommer det tydelig fram at Lise Klaveness ikke klappet inn Infantino. Ifølge Idrettspolitikk gjorde heller ikke den danske eller svenske presidenten dette.

Dette er ikke første gang Infantino vekker oppsikt fra talerstolen. I forkant av fotball-VM fikk Fifa-presidenten massiv kritikk for sin tale.

– I dag føler jeg meg homofil. I dag føler jeg meg funksjonshemmet. I dag føler jeg meg som en migrantarbeider, var noe av innholdet i talen.

Ingen motkandidater

Norges Fotballforbund, med Klaveness i spissen, har vært tydelige motstandere av Infantino. I november avslørte hun overfor NRK at NFF hadde forsøkt å finne motkandidater til sveitseren.

– Vi i NFF har gjort mange forsøk på snakke med andre som kunne vært motkandidat, men som ikke har ønsket det, uttalte Lise Klaveness til NRK.

Gjenvalget ble gjennomført ved akklamasjon, altså at Fifa-presidenten ble gjenvalgt med applaus. Dette blir ofte brukt når det er åpenbare valg, slik det var i dette tilfellet med kun én kandidat.

Fifa-president Gianni Infantino er gjenvalgt for fire nye år. Han kan, i tråd med Fifas regler, ha presidentjobben og ta nye perioder fram til og med 2031.