Ingebrigtsen fikk to mill. i lønnsøkning på to år - etter nye to år fikk han sparken

RBK i bitter rettssak:

Kåre Ingebrigtsen signerte kontrakter med Rosenborg i juli 2014, november 2015 og igjen i juli 2016. Sommeren 2018 fikk han sparken fordi styret mener laget ikke spilte god nok offensiv fotball.

Kåre Ingebrigtsen signerte kontrakter med Rosenborg i juli 2014, november 2015 og igjen i juli 2016. Sommeren 2018 fikk han sparken fordi styret mener laget ikke spilte god nok offensiv fotball. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix og faksimile

Rosenborg foreslo å lyve på pressekonferansen, og si at Ingebrigtsen hadde trukket seg fordi han var så sliten. Da svartnet det for treneren.

22.01.19 19:54

TRONDHEIM/OSLO (Nettavisen): SISTE: Etter at begge sider hadde avgitt partsforklaring i retten tirsdag skjedde det en dramatisk utviklig.

Rettens dommer Anne Marie Selvaag oppfordret partene til å se på mulighetene for å inngå forlik i den bitre rettssaken.

Tingrettsdommer Anne Marie Selvaag setter retten i Sør- Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

- Det er tidligere forsøkt rettsmekling, og vi registrerer fra dommerbordet at det er litt temperatur i saken, og at det berører dere. Jeg tenker derfor at dette er et naturlig tidspunkt å snakke med dere om det kan være aktuelt å jobbe med en meklingsløsning.

- Min redegjørelse etter partenes saksfremstilling i går, og etter dagens partsforklaringer, viser at saken er sammensatt. Det er mange faktiske og rettslige problemstillinger med den prosessrisiko som ligger i dette for begge parter.

Normalt er det sent å avslutte en rettsdag klokken 16.00, men klokken 16.08, før partene tok en pause på tolv minutter for å diskutere, sa dommeren:

- Mitt spørsmål er om det overhodet er noen vilje til å se om det er mulig å finne en eller annen form for minnelig løsning.

Ingebrigtsen: - Tøft å være i retten

Partene ble til slutt enige om at de oppretter kontakt tirsdag kveld i den hensikt i å prøve å komme til et forlik. Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun er innstilt på å høre alle forslag til løsning som kommer fra Rosenborg.

Nettavisen var tirsdag kveld i kontakt med tidligere RBK-trener Ingebrigtsen som ikke legger skjul på at det har vært to krevende dager i retten.

- Det er tøft å være i retten. Det er det definitivt. Det anbefales ikke, sier Ingebrigtsen til Nettavisen.

Når det kommer til et mulig forlik henviser Ingebrigtsen til sin advokat Stein Kimsås-Otterbech.

Advokaten er imidlertid lite snakkesalig om prosessen som nå pågår når han snakker med Nettavisen cirka klokken 19:30 tirsdag kveld.

- Jeg har ikke noen kommentar å gi, sier Kimsås-Otterbech til Nettavisen.

Dersom partene ikke kommer til enighet tirsdag, fortsetter rettssaken onsdag som oppsatt.

- Det var et prisverdig initiativ fra dommeren, sier styreleder Koteng til Nettavisen.

Lønnsøkning på to mill.

Tidligere Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen fikk jobben i 2014 og signerte den sommeren en kontrakt med grunnlønn på 1,1 millioner kroner.

To år senere, 15. juli 2016, signerte han sin tredje RBK-kontrakt og styret var så fornøyd med ham at de økte lønnen fra den forrige kontrakten på to millioner til tre millioner kroner i grunnlønn.

Les også: Ingebrigtsen og Hoftun har fått fire millioner kroner av RBK - men ingen av dem ville ha pengene

- Styret savner angrepsvillig fotball

19. juli 2018 hadde styret fått nok og sparket både Ingebrigtsen og assistenttrener Erik Hoftun. De har begge saksøkt Rosenborg for det de mener er usaklig oppsigelse.

- Hvorfor sitter vi i retten her i dag? spurte Ingebrigtsens advokat Steinar Kimsås-Otterbech.

Ingebrigtsen fikk 1,1 millioner kroner i årslønn da han signerte for RBK i 2014. Foto: Faksimile

- Jeg fikk sparken 19. juli uten noen begrunnelse, uten noe forvarsel. Jeg sitter her fordi jeg ønsker å finne ut om jeg har stillingsvern som fotballtrener, sa Ingebrigtsen fra vitneboksen på dag to av rettssaken.

Han forklarte også hvordan han opplevde Rosenborg-laget han overtok sommeren 2014.

- Det var et lag som ikke hang sammen. Det var dårlige prestasjoner på banen. Lite samhold internt. Liten interesse. Det var egentlig en klubb som hadde mistet seg selv.

Mandag kom det frem at et samlet styre sommeren 2018 mente klubben ikke spilte god nok offensiv fotball. I et styrereferat fra mai 2018 heter det blant annet:

"Styret savner å se angrepsvillig fotball med større tempo i flere kamper."

Les også: Ingebrigtsen ferdig som RBK-trener

Videre heter det:

"Styret var meget tydelig i at man forventer bedring spillemessig, og at man kan se at det har foregått en utvikling. Dersom det ikke skjer spillemessig bedring, vil dette kunne få konsekvenser for hovedtreners stilling."

18. juli var det nytt styremøte. Konklusjonen var krystallklar, Ingebrigtsen måtte sparkes med øyeblikkelig virkning. Fra styrereferatet heter det:

"Konklusjonen etter diskusjon er at et enstemmig styre ikke ser at Ingebrigtsen er trener for RBK fra 2019 av. (...).

Det vil være vanskelig, nesten umulig, å jobbe med å rekruttere ny trener samtidig som Ingebrigtsen fortsetter som trener ut sesongen.

Det vil også kunne påvirke spillerlogistikken."

- Kjøper for mye masse

Ingebrigtsen har tidligere hevdet at han hadde fått kritiske meldinger per SMS av flere av toppene i klubben under kamp.

Les også: Ingebrigtsen: - Traff meg i trynet

Sparkingen fikk spillergruppen til å reagere, og spesielt stjernespilleren Pål Andre Helland var rasende. Han sendte flere støttende SMS-er til Ingebrigtsen med krass kritikk av styret:

- Hvem faen er det de tror de er? skrev han blant annet.

Les også: Eurosport og Ingebrigtsen utsetter samarbeid

28. mai 2018 var det styremøte hvor Ingebrigtsen, Hoftun og sportslig leder Stig Inge Bjørnebye skulle holde en presentasjon om det sportslige opplegget, altså en sportsplan.

- Hva sa styremedlemmene i møtet om presentasjonen? spurte Kimsås-Otterbech.

- De sa egentlig ingenting. Vi fikk bra respons og noen spørsmål om trening. Etter møtet fikk vi en kommentar fra Rune Bratseth om at vi måtte jobbe mye med samhandling.

Kåre Ingebrigtsen fikk økt årslønnen til tre millioner kroner sommeren 2016. Foto: Faksimile

- Så sier Bratseth videre at vi kjøper for mye masse og for lite klasse. Rune var opptatt av at vi måtte kjøpe inn flere og bedre spillere.

- Har du noen gang fått muntlig advarsel? spurte Ingebrigtsens advokat.

- Nei.

- Foreslo å lyve på pressekonferansen

Ingebrigtsen fikk sparken fra Rosenborg 19. juli. Han ble kalt inn til et møte per SMS av styreleder Ivar Koteng og styremedlem Rune Bratseth. Ingebrigtsen fikk sjokk da han fikk beskjed om at klubben skulle sparke ham.

- Jeg trodde de køddet. Men jeg så på Koteng og Bratseth at det ikke var kødd.

På dette tidspunktet hadde Ingebrigtsen vunnet tre seriemesterskap fra 2015-2017. I 2015 og 2016 ble det også cupgull. Treneren svarte Koteng og Bratseth:

- I alle de årene lette dere etter en trener som kunne få klubben tilbake. Etter alt jeg har gjort nå så sparker dere meg? Da sa Rune at det ikke hadde vært noen utvikling.

- Man blir helt nummen. Jeg måtte bare komme meg ut av rommet. Jeg reiste meg opp og gikk.

Ingebrigtsen fortalte også i retten at Koteng foreslo at de på pressekonferansen i forbindelse med sparkingen, skulle fortelle til offentligheten at treneren hadde trukket seg fordi han var så sliten.

- Dere sparker meg, og så har dere ikke baller nok til å si det på pressekonferansen? sa han til Koteng og Bratseth.

- Jeg ble så sint at jeg gikk ut og smelte igjen døren, forklarte Ingebrigtsen i retten.

Ingebrigtsen fikk sparken med øyeblikkelig virkning, bokstavelig talt. Han fikk ikke lenger tilgang til verken kontoret sitt eller garderoben, fortalte han i retten.

Erik Hoftun har saksøkt Rosenborg. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Han hadde heller ingen kontakt med noen på Lerkendal etter sparkingen og alle eiendelene fikk han levert i en svart søppelsekk hjemme.

Hoftun sa også under sin forklaring at styreleder Koteng stort sett kom på Rosenborg-treningene på lørdager, mens styremedlemmene Vegard Heggem og Frode Winsnes aldri har vært på treningene mens Hoftun har vært assistenttrener.

Ifølge Ingebrigtsen var styremedlem Bratseth på cirka fire RBK-treninger i året.

- For mange i RBK lever på 90-tallet

Etter at Ingebrigtsen hadde avgitt partsforklaring i retten tirsdag var det Hoftuns tur.

- Jeg ble veldig skuffet. Sparkingen kom som lyn fra klar himmel. Ingen hadde snakket med meg om utvikling, ingen har nevnt for meg at jeg har gjort en dårlig jobb, eller at jobben var i fare. Jeg ser ingen grunn til at jeg skulle få sparken, sa Hoftun i retten.

Dagen etter sparkingen leste han med skuffelse et intervju med trenerlegenden Nils Arne Eggen i avisen, hvor han uttalte at han støttet sparkingen.

- Eggen har vært vår samtalepartner gjennom fire år. Det var utrolig skuffende og sårende å lese det. Jeg følte det som å få en dolk i ryggen. Jeg ringte ham, og under telefonsamtalen kom det frem at Koteng og Bratseth hadde snakket med Eggen tre-fire dager før vi ble sparket.

- Da hadde de tatt med en liste punkter som korsfestet meg og Kåre. De ville ha Nils Arnes støtte, sier Hoftun.

Han sa også at han aldri har ansett Ingebrigtsen for å være øverste leder i virksomheten, noe som står sentralt i saken fordi øverste leder ikke har samme stillingsvern som andre etter arbeidsmiljøloven.

- Har du noen gang blitt fortalt av neon i styret, eller andre i klubben, om at nå brenner det? spurte Hoftuns advokat Andreas Messelt Ekker.

- Nei, aldri.

- Hvis Kåre hadde fått muntlig advarsel fra noen i klubben, ville han sagt det til deg?

- Vi delte alt på det kontoret, det tror jeg ville vært naturlig.

- Har Kåre noen gang kommet til deg og sagt dette?

- Nei, aldri.

Styreleder i Rosenborg Ivar Koteng (t. v.) og Trond Alstad. Sistnevnte er leder for strategi, organisasjon, kommunikasjon og samfunnsansvar i klubben. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

I retten ga også Hoftun et stikk til noen av 90-tallsheltene i klubben, hvor altså Bratseth, Heggem og Winsnes sitter i styret.

- Det er litt for mange i RBK som lever litt for mye på 90-tallet og tror vi kan gjøre det samme nå. Man glemmer at fotballen har endret seg ekstremt på årene som er gått både fysisk, teknisk og taktisk.

Hoftun vedgår at det ikke er lett å sitte i retten mot sin tidligere arbeidsgiver.

- Det er vondt å sitte her i en rettssak mot klubben i mitt hjerte. Jeg er veldig sjokkert over det som har skjedd. Navlestrengen ble kuttet rett av uten noen forvarsel i det hele tatt.

- Vil du jobbe som assistenttrener i Rosenborg dersom du får jobben tilbake? spurte advokat Messelt Ekker.

- Dersom RBK hadde spurt meg om det, så hadde jeg sagt ja. Det er den største og beste klubben i Norge. Det er den største assistenttrenerjobben i norsk fotball. Hvis de hadde spurt hadde jeg sagt ja, svarte Hoftun.

Selv om det er krevende å sitte i retten, mener Hoftun at saken er prinsipielt viktig. Han trakk frem at stillingsvern for fotballtrenere av avgjørende for at han har gått til søksmål mot klubben.

Erik Hoftun følte seg dolket i ryggen av RBK-legenden Nils Arne Eggen. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

- Jeg føler ikke at Rosenborg kan få lov til å si opp trenere helt grunnløst og uten prosess. Jeg synes ikke de skal få komme unna med det, sa han i retten.

Spillerne uenig i sparking

Da styreleder Koteng skulle forklare seg i retten sa han at klubben hadde gitt Ingebrigtsen en advarsel.

Da den tidligere nevnte sportsplanen ble lagt frem 28. mai var ikke Koteng og resten av styret imponert, sier Koteng. Til tross for dette brukte verken han eller andre i Rosenborg-styret anledningen til å si noe til Ingebrigtsen.

- Vi er jo høflige da, så vi sa ikke noe der, sa Koteng i retten.

4. juni hadde Koteng og Ingebrigtsen et nytt møte der styrelederen ba om forbedringer på spillestil, lederskap og pedagogikk.

- Jeg føler at det var de samme temaene som gikk igjen i alle møtene hele året.

Koteng hevder også at Ingebrigtsen så sliten ut på dette møtet.

20. juni var det enda et nytt møte mellom Koteng og Ingebrigtsen.

- Nå smeller det, forklarer Koteng at han sa.

- Etter det ble treningene lagt om og energien ble bedre.

Koteng forteller også at det ikke stemmer at det var han og Bratseth som hadde med punkter på en liste da de hadde møtet med Nils Arne Eggen tidligere samme uke som Ingebrigtsen og Hoftun ble sparket, slik Hoftun hevdet.

- Det stemmer ikke. Det var Eggens egne punkter. Eggen sa det samme som vi hadde observert, at det ikke var noen utvikling de to siste årene. Vi besøkte ham i Orkdal for å få rad, sa Koteng.

Styrelederen forklarte også at han opplevde møtet med Ingebrigtsen, der han og Bratseth sparket treneren, var ubehagelig.

Spillerutvalget engasjerte seg også.

- De prøvde å overbevise meg, men jeg sa til dem at slik blir det ikke.

I retten innrømmet Koteng også at sparkingen av Hoftun var dårlig håndtert.

Hoftun ble nærmest ved en tilfeldighet orientert at han var sparket av Tove Dyrhaug da han selv satt i et møte med Hugo Pereira i trenerteamet.

Ingebrigtsens advokat Steinar Kimsås-Otterbech sprute om treneren hadde gjort noe galt, siden han ble sparket.

- Galt er et merkelig ord å bruke. Når det gjelder utvikling er det vanskelig å vite hva man skal gjøre riktig. Det er evner og vilje det handler om. Ikke nødvendigvis at noen gjør noe galt. Det er heller at ting ikke blir gjort helt riktig.

Flere profiler må vitne

Koteng sa også at Hoftun fikk sparken fra jobben som assistenttrener på grunn av sin tilknytning til hovedtreneren.

- Hva mener du om hvor tydelig du har vært? spurte rettens dommer, Anne Marie Selvaag.

- Jeg mener jeg er tydelig, kanskje for tydelig mange ganger.

Dommeren lurte også på om Koteng hadde ordlagt seg på en måte som gjorde at Ingebrigtsen skulle forstå at jobben var i fare.

- Slik jeg kjenner Kåre tenkte jeg at han forstod det. Jeg sa at "nå smeller det". Og når jeg sier til ham at vi skal ha et "gult kort"-møte, så betyr det at det er veldig nært.

Til rettssaken er det kalt inn en rekke profilerte vitner:

  • Tove Moe Dyrhaug (daglig leder i Rosenborg)
  • Stig Inge Bjørnebye (tidligere landslagsspiller og sportslig leder i Rosenborg)
  • Nils Skutle (tidligere direktør i Rosenborg)
  • Nils Arne Eggen (trenerlegende, vant 15 seriegull med Rosenborg)
  • Rune Bratseth (tidligere landslagsspiller og nå styremedlem i Rosenborg)
  • Vegard Heggem (tidligere landslagsspiller og nå styremedlem i Rosenborg)
  • Hugo Pereira (assistenttrener på U21-landslaget og tidligere del av Rosenborgs trenerteam)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag