*Nettavisen* Sport.

Ingen heder til Tom Sandberg

Fred Børre Lundberg og Stine Lise Hattestad Bratsberg vil få Skiforbundets jubileumsheder i ettertid - men det får ikke Tom Sandberg.

12.03.08 09:20

Hederstegnkomiteen velger nemlig å holde på statuttene som ble laget for utdelingen av plaketten i anledning 100-årsjubiléet, et trofé som er blitt norsk skisports høyeste utmerkelse.

Der heter det at plaketten skal tildeles utøvere som har oppnådd OL- og VM-gull, og/eller sammenlagtseier i verdenscupen i sin gren, i løpet av de siste 20 årene, og som nå har lagt opp.

Hedres på Skitinget
På den bakgrunn ble ti utøvere hedret på Skiforbundets jubileumsfest: Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard, Vegard Ulvang, Frode Estil, Bente Skari, Espen Bredesen, Bjarte Engen Vik, Kari Traa, Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus.

I løpet av festen ble det oppdaget at Fred Børre Lundberg var uteglemt, og han ble hyllet av festdeltakerne før de rakk å gå hjem. Dagen etter ble fadesen enda større da det ble avslørt at også Stine Lise Hattestad Bratsberg var uteglemt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Både hun og Lundberg vil få sine plaketter med vår beklagelse ved en passende anledning, trolig på Skitinget i juni, opplyser hederstegnkomitéens leder Odd Seim-Haugen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Presterte for tidlig
Senere er også Tom Sandbergs navn blitt trukket inn. Den tidligere kombinertkjempen oppfyller kravene med VM-gull fra 1982 og OL-gull to år senere, da han også gikk til topps i verdenscupen sammenlagt. Men hans prestasjoner kom for tidlig for hederstegnkomiteen – ikke innenfor tidsgrensen på 20 år.

Og komiteen har ingen planer om å justere den, selv om de er blitt anmodet om det i ettertid.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi synes det går et naturlig skille i slutten av 80-årene, altså for 20 år siden, da skisporten ble modernisert på mange måter, forklarer Seim-Haugen.

Etterlyser raushet
Den som har engasjert seg mest i saken i ettertid er mannen bak det nylig utgitte norske idrettsleksikonet, Tom A. Schanke. Han mener skillet ved 20 år er kunstig. Hadde man justert det til 25 år, ville man fanget opp Sandberg.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de 20 siste årene er mer verdt enn de 80 første. Etter min mening burde komiteen ha vist litt mer raushet i anledning jubileet og ikke satt noe årskriterium, men gitt plaketten til alle gjenlevende kandidater. I så fall snakker vi om bare to utøvere til, i tillegg til Sandberg, nemlig Toralf Engan og Stein Eriksen, sier Schanke.

Til dette minner Seim-Haugen om at alle disse har mottatt Skiforbundets gullmedalje. Det har også de 12 utøverne som nå hedres med plaketten.

- Vi synes det er på sin plass med en ekstra hyllest til de største frontfigurene i løpet av den eventyrlige utviklingen skisporten har opplevd de 20 siste årene, framholder Odd Seim-Haugen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.