RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen i nærheten av Markus (18)

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Har spilt 50 kamper på 200 dager.

HOTEL BRISTOL (Nettavisen): Han startet på benken i superfinalen mot Aalesund og i de to første seriekampene.

Etterpå har Markus Henriksen så spilt absolutt ALT for Rosenborg og aldersbestemte norske landslag. Han sto riktignok over et par Rosenborg-kamper i forbindelse med G19-EM, men ser man på Tippeliga-kamper, cupkamper, G19-landskamper, U21-landskamper og G18-landskamper, så ender RBK-kometen på nesten 50 kamper siden 14. mars. Det er to hele kamper hver eneste uke i årets sesong.

Til sammenligning har Brede Hangeland så vidt spilt over 30 kamper i samme periode.

Erik Huseklepp har om lag 35 kamper.

Les også: - Ville vise at jeg fortjener det

Klart mest
Ingen av de andre landslagsspillerne er faktisk i nærheten av å spille like mye som 18-åringen.

- Er det så mye, spør han Nettavisen.

- Det var overraskende. Men jeg er i en alder hvor alt er gøy. Jeg vil spille hver eneste kamp. Det har ikke vært noe problem.

- Men blir du ikke sliten?

- Jo da, jeg har vært litt sliten. I alle fall i en periode. Men nå er det ikke noe problem. Dessuten er det bare utrolig inspirerende å bli tatt ut på et A-landslag, som jeg er nå, legger han til.

Ikke bekymret
I Rosenborg er man veldig klar over nøyaktig hvor mange kamper Henriksen har spilt, og de følger nøye med på prestasjonene hans, samtidig som de gjør alt de kan for å legge en fornuftig plan for hva han skal gjøre mellom hver kamp.

- Men vi er ikke bekymret over belastningen på Markus, sier Trond Norsteien, til Nettavisen.

Han er spillerutvikler med spesielt fokus på nettopp det å kontrollere belastningen på spillerne mellom trøndernes kamper.

- Det er jo ingenting som tyder på at Markus ikke er hundre prosent både i hode og kropp. Men det er klart, hvis han hadde begynt å underprestere så måtte vi sett på situasjonen. Det har han imidlertid ikke gjort. Ikke i noen av alle disse kampene, sier Norsteien.

- Hvor mange fysiske tester tar dere underveis?

- Han blir testet hver søndag, sier RBKs spillerutvikler - med klar tale om at det er kampene som er Henriksens aller største tester.

Lettere i år?
Det paradoksale er at selv om Henriksen denne sesongen allerede har spilt et unikt antall kamper på ulike nivåer, så er belastningen kanskje mindre i år enn den var i fjor. Da inneholdt hverdagen kamper på juniorlaget, i 2. divisjon og innimellom også en plass på Rosenborgs A-lag. Den totale belastningen, hvis man da også legger til all reisingen hit og dit - var kanskje større da enn nå.

- Men det Markus er veldig, veldig flink til, det er å restituere. Han er flink til å spise, flink til å hvile og flink til å sove. I tillegg har han allerede lenge spilt mange kamper, og ofte har han vært involvert i såkalte ukesturneringer på aldersbestemte landslag. Da spiller man gjerne tre kamper på én uke. Han er altså allerede vant til et høyt aktivitetsnivå. Overgangen fra ungdomsfotball til voksenfotball har altså ikke vært så stor, sier Norsteien.

- Dessuten er han ung. Da tåler man å spille mange kamper, sier Drillo.

Akkurat derfor har ikke Rosenborg en gang vurdert å hvile ham i enkeltkamper gjennom sesongen.

- Markus har dessuten en motivasjon og et indre driv som jeg vil kalle ekstrem. Han har en vanvittig lyst til å bli bedre, og har en unik evne til å nullstille - og å hele tiden se rundt neste hjørne. For å si det sånn, han suger ikke lenge på karamellen. Og hvis andre skryter, så har jeg inntrykk av at han selv har et mye mer edruelig bilde av sin egen prestasjon, sier Norsteien.

- Fikser dette
Han er overhodet ikke redd for at A-landslagsnivået blir for høyt for unggutten.

- Nei, nei. Den dagen Markus får prøve seg på A-landslaget, så klarer han det nivået. Det har han gjort da han har fått prøve seg i Tippeligaen, Mesterligaen og Europa League også, sier han.

Én av hovedårsakene til at Norsteien er så sikker på Henriksen, er den fysiske kapasiteten.

- De fysiske ressursene hans er også spisskompetansen. Han spiller jo alltid gode 2. omganger. Når andre må bremse litt så kjører han bare på, sier Norsteien.

PS. Henriksen er trolig ikke aktuell for en startplass mot Kypros fredag. I stedet kan sjansen komme i treningskampen borte mot Kroatia neste tirsdag. - Men jeg kan ikke garantere noe, sier Drillo til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere