Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen intern kamp mellom Froome og Wiggins

Kurt Asle Arvesen om maktkampen i Team Sky: - Mediemat uten like.

Hvem kjører Sky for i Tour de France: Bradley Wiggins eller Chris Froome?

Det burde være elementert; britene la i fjor høst en slagplan for å sende Froome til topps på Champs-Élysées.

Og som Kurt Asle Arvesen gjør et retorisk poeng ut av:

- Skal Chris Froome til Giro d’Italia?

- Vi har fullstendig kontroll
Det skal han ikke, men dit skal altså Wiggins. Historisk sett både avslører og bekrefter rytternes sesongplaner avgjørelsen.

Så hva var det egentlig som skjedde i Manchester tidligere denne uka?

Der fortalte nemlig Wiggins at han «drar til Tour de France i den hensikt å forsvare sammenlagttittelen».

Senere på kvelden sendte Froome ut en pressemelding hvor han klargjorde «en gang for alle» at det er han laget kjører for i Frankrike.

Arvesen?

- Folk der ute kan slappe helt av på Sky sine vegne. Vi har fullstendig kontroll foran Tour de France. Det er ingenting å bekymre seg for. Det er interessant å se at det er så mange eksperter der ut som mener mye og mangt, men dette er mediemat uten like, sier Arvesen til procycling.no.

- Medieskapt eller skapt for mediene?

- La meg bare si at det er gøy at sykkeleksperter uttaler seg om sykkel og Sky. Det er jo det vi lever av, at våre egne ryttere blir promotert.

Sendte pressemelding i retur
For å klargjøre: Arvesen er ikke åpen om at utspillene baserer seg på en ren mediestrategi fra lagets side, men som han sier:

- Ved den pressekonferansen med Bradley, vil jeg tro 80 prosent av spørsmålene dreide seg om Giro d’Italia, men så kom det noen spørsmål om Tour de France, og det var det som ble slått opp i etterkant.

- Synes du ikke det ser litt rart ut når lagkompisen sender ut pressemelding i etterkant?

- Det skaper litt mediestorm, da.

- Er det poenget?

- Det vet jeg ikke, men det er i hvert fall ikke så dramatisk som folk tror.

Dama til Froome er lei
Å tro at Team Sky drar ned til Frankrike med ryttere som ikke evner å samarbeide, eller som i verste fall vil motarbeide hverandre, er helt hinsides.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det bør ingen tro. Men utspillene fra Wiggins og Froome har likevel skapt en del forvirring. Dette har for eksempel Froomes forlovede lagt ut på sin egen Twitter-profil:

HTML EMBED

Og:

HTML EMBED

To bedre enn en?
Arvesen er en sindig herre fra Romsdalen. Han lar seg ikke finte ut av det som kan se ut som kolliderende interesser i Sky-leiren.

I stedet tenker han: «Dersom vi har to ryttere på plass som begge kan vinne Tour de France, må jo det være en fordel».

Det er imidlertid en vanskelig disiplin, og den kan slå begge veier.

- Det er kjempebra at vi har to supergode syklister som kan vinne. Det kan være at dét er nettopp det vi trenger for å slå de andre lagene. Det blir ingen intern kamp mellom Froome og Wiggins, men en kamp mellom Sky og de andre lagene. Målet vårt først er å vinne Giro d’Italia, og deretter skal vi prøve å vinne Tour de France.

Sidestilte kapteiner?
I disse treukersrittene lurer det en potensiell fare rundt hver eneste sving.

Med det i bakhodet høres det ikke dumt ut å kjøre med to kapteiner på laget:

- Hvis du leser uttalelsene Bradley kom med i Manchester, så påpekte han at det ikke var vits i at noen av dem skal tape unødvendig tid i starten. Det så man for to år siden, da han var uheldig og veltet ut av rittet i starten. Det beste er at ingen av dem taper tid, og så blir det opp til sportsdirektøren (Nikolas Portal) og Dave Brailsford (teammanager) å avgjøre hvem man skal kjøre for.

- Er det riktig å si at de går inn i Tour de France som sidestilte kapteiner?

- Det vet jeg ikke ennå. Det kan være at det skjer, men jeg ser ikke noe problem i det, heller. De som har syklet Tour de France, og er litt tettere på gamet, vet at alt kan skje i slike treukersritt.

Avdramatiserer Froome-rykk i touren
- Hvordan er tonen mellom Bradley Wiggins og Chris Froome?

- De må du nesten spørre dem om, men jeg har ikke lagt merke til noen dårlig tone mellom de to. Jeg har ikke vært så mye sammen med dem, heller – og de har heller ikke hatt så mange døgn seg imellom, denne sesongen, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faktisk har Wiggins og Froome kun konkurrert sammen én gang denne sesongen. Det var tilbake i februar, under etapperittet Tour of Oman. Da vant Froome, etter blant annet å ha mottatt hjelp fra lagkompisen underveis.

Under fjorårets Tour de France kastet verdenspressen seg over tastaturet, da Froome kjørte sin egen kaptein av gruppen under den 11. etappen.

- Det som skjedde i fjor var bare en misforståelse. Froome fikk beskjed om å ta så mye tid på Cadel Evans som mulig. Da han stakk, kunne han ikke forutse at Wiggins fikk problemer. Da det ble oppdaget, slapp han seg tilbake og det var grei skuring etter det, lyder Arvesens forklaring.

Luftet tittelforsvar før jul
Det er for øvrig ingen nyhet at Wiggins ønsker å forsvare 2012-tittelen sin, heller.

Allerede i desember i fjor, ga han uttrykk for nettopp dette gjennom et intervju med den britiske statskringkasteren BBC.

- Slik det ser ut, vil jeg sannsynligvis prøve å vinne en ny Tour de France-tittel. Så jeg vet ikke, kanskje vi kommer til å ha to kapteiner.

- Målet mitt er å vinne, men om det er realiserbart eller ikke, vet jeg ikke. Jeg vet ikke hvordan det vil slå ut for laget heller. Men det er faktisk Dave (Brailsfords) problem, og ikke noe jeg trenger å bekymre meg for, uttalte Wiggins.

Måneden i forveien uttalte Brailsford at «Giro d’Italia ville være et godt mål for Bradley, og ville gjøre at Froome kunne fokusere på touren i stedet».

Hjelperytter: - Dette er bra for sykkelsporten
Gerraint Thomas kommer uansett utfall til å være hjelperytter for Sky-kapteinen (e) under touren.

Han mener sykkelsporten profitterer på all usikkerheten de forskjellige utspillene skaper.

- Jeg kommer til å være fornøyd uansett hvem av de jeg blir nødt til å kjøre for. Jeg har ingenting imot mediespekulasjonene. Jeg tror det er bra for sporten vår at folk diskuterer dette. Det skaper en slags forventning, og slike ting ser man i fotballens verden hele tiden.

- Jeg er også sikker på at folk legger litt mer i det, enn det i realiteten er. Men så lenge det ikke preger laget, har jeg ingen problemer med det. Det preger i hvert fall ikke meg. Jeg møtte Froome her om dagen, og han bare ler av det hele, sier Thomas i et intervju med The Telegraph.

Hva mener du? Bør Sky kjøre for Wiggins eller Froome? Er dette medieskapt, eller skapt for mediene? Kom med ditt innspill i kommentarfeltet under artikkelen!

Kommentarer til denne saken