*Nettavisen* Sport.

Ingen Northug-effekt for Østensen

Foto: (FOTO: MORTEN HOLM/SCANPIX)

Mens sponsorene flokker seg rundt Petter Northug, er det ingen som ringer Simen Østensen.

11.01.07 11:22

VIKA (Nettavisen): OL-vrakingen for snart ett år siden gjorde Petter Northug til Norges heteste sponsorobjekt. Ikke bare har han forhandlet seg fram til fete sponsoravtaler. Trønderen har også sagt nei til flere fete tilbud.

I Tour de Ski var det Simen Østensen som fikk sitt definitive gjennombrudd. 22-åringen ble nummer tre sammenlagt. 940.000 norske TV-seere (og fire millioner tyske) fulgte ham opp den siste bratte motbakken.

- Bare å ringe
Likevel er det fortsatt fullstendig tyst fra norsk næringsliv – som kanskje er opptatt med å ringe til hoppukevinner Anders Jacobsen.

- Det har ikke kommet noen tilbud, nei. Ikke foreløpig. Men er det noen som har lyst til å sponse meg, så er det bare å ringe, smiler Østensen.

Nettavisen møter gjennombruddsmannen i forbindelse med en pressekonferanse i Team Manpower. Tre dager etter Østensens bragd vil det private laget presentere seg. I år har fire av fem Manpower-løpere fått sjansen i verdenscupen – og imponert.

- Vi er en fin gjeng, konstaterer Østensen.

Utladning
Han sier det med overbevisning. Men å si at han sprudler, vil være en overdrivelse. Han merker kjøret – og legger ikke skjul på det.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg er småsliten, ja. Dette har vært en utladning både psykisk og fysisk, poengterer han.

Den fysiske utladningen etter de knallharde skiløpene i Tour de Ski, er til å begripe for de fleste som har prøvd å tyne seg opp noen bratte kneiker med syre i beina og puls på 190.

Den mentale belastningen ved å bli stjerne over natta og Norges største håp i nasjonalsporten, er det derimot verre å begripe. Simen Østensen innrømmer at han ikke var forberedt.

Merket presset
- Jeg hadde jo aldri drømt om at jeg skulle kjempe om pallen sammenlagt. Derfor følte jeg ikke noe press i begynnelsen. Men så sto jeg der plutselig i ledertrøya, poengterer han.

Da kom nervene – ikke minst fordi flere av de norske forhåndsfavorittene ikke hadde innfridd.

- Før den siste etappen var jeg fryktelig nervøs. Da ventet alle at jeg skulle klare å komme på pallen. Men for å si det sånn: Skøyting i motbakke er ikke min råeste side som skiløper, sier Østensen - og lar det skinne igjennom at skøyting i motbakke snarere tvert imot kanskje er hans akilleshæl.

Han ble altså nummer tre, etter å kun ha sluppet Alexander Legkov forbi seg på avslutningsetappen.

Moralsk vinner
Svenskenes norske landslagstrener, Inge Bråten, mener til og med at Østensen var den moralske vinneren av Tour de Ski – fordi han både ble offer for den mangelfulle sprintløypa på Olympiastadion i München og snøværet i Oberstdorf, der Tobias Angerer på sin side fikk brøytehjelp.

- Uten de hendelsene ser jeg ikke bort fra at Østensen hadde vært førstemann opp den siste bakken, sier en imponert Bråten til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter at Touren var ferdig, har Østensen sluttet å tenke på presset. I stedet har han bare latt seg rive med av bølgen som har tatt ham. Mediebølgen. Journalistene vil ha Østensen på menyen. Og det har de fått.

Lever av oppmerksomhet
- Tirsdag, onsdag og torsdag er det blitt mye presse. Det er litt slitsomt, men jeg synes det er greit. Det er jo oppmerksomhet jeg skal leve av. Det roer seg nok igjen ganske fort.

- Får du tid til å trene?

- Denne uka har det ikke blitt så mye som en løpetur. Men det har ikke vært planen heller. Av erfaring tar jeg det heller med ro en dag for mye enn en dag for lite.

Simen Østensen sikter til det som skjedde for ett år siden. Da ble han syk. Og i stedet for å ta seg tid til å bli frisk, trente han seg i senk. Først i juli var han tilbake i normal trening.

Nå et han altså i knallform. Neste utfordring blir å konservere formen til VM. For dit skal Østensen, selv om både han og landslagstrener Morten Aa Djupvik understreker at ingen er tatt ut ennå.

Medaljekandidat
- Simen må eventuelt gå seg ut av laget. Ikke inn, bekrefter Djupvik til Nettavisen.

Med andre ord: Simen Østensen blir tatt ut. Alt annet vil være en skandale på nivå med vrakingen av Petter Northug i fjor.

- Jeg mener jeg bør være en god kandidat til VM. Jeg tror ikke jeg trenger å vinne gull i NM for å kvalifisere meg, konstaterer Østensen.

Det egentlige spørsmålet er hvilke distanser han skal gå. Den klassiske sprinten frister mest.

- Og er jeg på det norske laget der, er jeg vel en medaljekandidat også.

22. februar går VM-sprinten. Regn med Simen Østensen. Kanskje ser du ham i VM-femmila også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.