RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen sprøyter i Giro d’Italia

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Sykkelforbundet følger i fotsporene til Garmin-Cervélo.

Den 4. mars fikk legene i de profesjonelle sykkellagene forelagt et forslag om å forby all bruk av injeksjoner innenfor sykkelsporten.

Forbudet gjelder injiseringer av både medisin og andre substanser, dersom ikke tungtveiende medisinske årsaker ligger til grunn. Man kan altså motta akuttbehandling dersom man har smelt inn i fjellside i 70 kilometer i timen.

- Injeksjoner kan kun rettferdiggjøres av vitenskapelige eller medisinske årsaker, eller dersom det ikke finnes alternative behandlingsformer, heter det i sykkelforbundets reglement.

Strenge retningslinjer
Forslaget ble godt mottatt av lagene og UCI (det internasjonale sykkelforbundet) har lyktes med å innføre totalforbundet i forkant av Giro d’Italia-starten førstkommende lørdag.

Det er en god stund siden Jonathan Vaughters har innført nulltoleranse for injeksjoner i Garmin-Cervélo. Da blant annet Thor Hushovd og Gabriel Rasch ble med laget på treningssamling i november, var lagets etiske retningslinjer noe av det viktigste som ble gjennomgått.

- I bunn og grunn forteller reglene våre at man ikke kan ta medikamenter eller andre former for tilskudd, dersom det ikke er godkjent av laget. Som rytter kan man bli testet 24 timer i døgnet og vi fører nulltoleranse mot alle former for injeksjoner.

- Man kan verken sette sprøyter selv, eller få andre til å sette sprøyter for deg. Punktum! fortalte Vaughters i forbindelse med samlingen.

Endelig ros fra Vaughters
Garmin-sjefen, som ofte har ligget i verbal krig med UCI-ledelsen denne sesongen, passet også på å applaudere regelendringen via Twitter:

- Forbudet er et godt eksempel på god styring fra UCI. Majoriteten av lag, rittarrangørere og ryttere var enige i dette tiltaket.

Heretter kan ikke rytterne injisere verken vitaminer, sukker, enzymer, aminosyrer eller antioksydanter for å hjelpe til med restitueringsfasen etter en lang arbeidsøkt.

Her er sanksjonene
Dersom man mottar akutt medisinsk behandling (i injeksjonsform) må rytteren hvile og er forhindret i å konkurrere de neste 48 timene.

Brudd på reglementer vil medføre alvorlige straffesanksjoner.

Det første regelbruddet vil medføre suspensjon fra åtte dager til seks måneder, og/eller bot. Dersom man i løpet av de neste to årene trår feil igjen, vil UCI innvilge minst seks måneders suspensjon og bøter opp mot 200.000 dollar.

Forbundet kan også innvilge en livsvarig utestengelse fra sykkelsporten. Dersom regelbruddet skjer i et ritt, kan også rytterens lagkamerater bli ekskludert fra rittet.

Det er også forbudt å oppbevare sprøyter eller annet utstyr som er egnet til å bryte sykkelforbundets nulltoleranse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere