I vinter sto 17 år gamle Steffen Søberg som en levende mur for det norske U18-landslaget under VM i Tyskland.

Manglerud/Star-keeperen gikk gjennom mesterskapet med en redningsprosent på 93,1 prosent, og ble lagt såpass mye merke til at han fikk plass på The Hockey News’ liste over de mest spennende, unge spillerne i verden.

Men det er ikke bare i Nord-Amerika at unggutten legges merke til.

Färjestad har nemlig tatt kontakt med Søbergs agent, og er interessert i å hente ham til Sverige.

- Akkurat det jeg trenger
- Jeg har hørt at de er interesserte, men jeg vet egentlig ikke så mye ennå, sier keeperen til Nettavisen.

Det lille han vet, pirrer imidlertid nysgjerrigheten hos 17-åringen.

- Det frister jo litt, da. Det er ikke så langt hjemmefra, og det er akkurat det jeg trenger. De ville ha meg som førstekeeper for J20-laget og tredjekeeper for A-laget. Ingenting hadde vært bedre enn å trene med A-laget der, mener han.

I tillegg til det, er det en annen gigantisk fordel som venter for Søberg dersom han blir hentet til Färjestad.

Klubben har nemlig Erik Granqvist som keepertrener, som har bidratt til å utvikle flere målvakter som senere har gått veien til NHL.

- Alltid trent meg selv
Sportssjef Anders Blegeberg ved WANG Toppidrett har fulgt Søberg lenge, og kjenner også til Granqvist. Han er ikke i tvil om hvor mye et samarbeid med keepertreneren vil bety for 17-åringen.

- Granqvist er en av de beste keepertrenerne i verden. Søberg er veldig heldig om han kommer inn i det miljøet der, sier Blegeberg til Nettavisen.

- Det tviler jeg ikke på, sier Søberg selv når han hører om Blegebergs omtale av treneren.

- Jeg har alltid trent meg selv, på en måte. Jeg har jo deltatt på keeperskoler, men det er bare en gang i året. Sånn sett har jeg trent meg selv opp, og en keepertrener ville hjulpet veldig mye, forklarer unggutten.

Han forteller at det ikke alltid er like greit å trene seg opp til å bli en god keeper i et land der de aller færreste av klubbene har en egen keepertrener.

- En keepertrener er veldig viktig. Ikke bare teknisk, men mentalt sett. Bare det å kunne prate sammen etter en kamp er viktig, sier Søberg.

Ønsket i Canada
Sammen med lillebroren Markus, som signerte en treårskontrakt med Västra Frölunda i mai, møtte Steffen Søberg Nettavisen for én måned siden.

Nettavisens hockeyekspert kalte brødreparet «Norges største talenter», og Steffen kunne da fortelle at han hadde fått to konkrete tilbud fra kanadiske juniorlag.

- Jeg synes det er langt å reise til Canada. Jeg vil tenke litt over saken, men jeg tror mest sannsynlig at jeg blir hjemme, sa 17-åringen da.

Les saken: Her er Norges største talenter

- Jeg har fortsatt ikke takket nei, men prøver å finne ut av hva som er best for meg. Jeg må snakke litt mer med agenten min om det, sier Søberg en måned senere.

- Men spill for Färjestad høres kanskje litt mer aktuelt ut?

- Ja, det gjør det egentlig.

- Unik mulighet
Men dersom den store drømmen om NHL-spill skal bli virkelighet, må Steffen Søberg kanskje vurdere en tur over dammen likevel - i hvert fall dersom han blir draftet allerede i sommer.

Det er det nemlig sjanser for at han blir, etter å ha blitt kåret til årets nykommer i Getligaen sist sesong.

- De sa at NHL-klubbene hadde likt det dersom jeg viste interesse for å reise over. Men jeg vet ingenting ennå. Det er mye å tenke på, innrømmer han.

Anders Blegeberg ved WANG Toppidrett tror uansett at å flytte til Färjestad kan være det beste for 17-åringen på dette tidspunktet i karrieren.

- Jeg tror nok det er best for ham akkurat nå. Det er i nærheten av hjemme, og sånne ting, mener sportssjefen.

- Det å spille for Manglerud/Star er langt fra noen krise, David Livingston er en god trener. Men i forhold til å trene med en av verdens beste keepertrenere er det ingenting. Han har en unik mulighet, det er fantastisk gøy for norsk hockey om han tar den, sier Blegeberg.