*Nettavisen* Sport.

Ingenting kan redde Reading

Foto: Getty Images / All Over Press

Selv ikke Pavel Progrebnijak er nok.

10.08.12 12:46

Fakta:

Reading Football Club (The Royals)

Madejski Stadium (24 161)

Reading oppstod i 1871, og er en gammel klubb. De ble likevel ikke med i ligaen før i 1920. Klubben har aldri vunnet et stort trofé, men kom på en sjokkerende 8.plass i sin første sesong i den øverste divisjonen.

Plassering i fjor: 1.plass i Championship

Hjemmeside:http://www.readingfc.co.uk/

Supporterklubb i Norge:

Overganger:

Inn: Chris Gunter (Nottingham Forest), Adrian Mariappa (Watford), Pierce Sweeney (Bray Wanderers), Pavel Progebnijak (Fulham), Danny Guthrie (Newcastle), Gareth McCleary (Nottingham Forest), Nicky Shorey (WBA)

Ut: Michael Antonio (Sheffield Wednesday), Brian Howard, Tomasz Cywka, Andy Griffin, Jack Mills, Joseph Mills (Burnley, lån)

Vurdering:

Keeper

Adam Federici har vært i Reading siden 2005, og har de siste tre sesongene vært førstemålvakt for laget. Australieren med 6 landskamper er en fin målvakt, men som kanskje ikke er helt på nivå med de aller beste i Premier League.

22 år gamle Alex McCarthy har så vidt vært innom England U21, og har siden han gikk fra ungdomsavdelingen til Reading vært på lån 8 ganger. I fjor hos Leeds og Ipswich. Danske Mikkel Andersen var regnet som et dansk fotball-talent da han kom til Reading i 2007, men også han har vært mye på utlån og skal etter det vi har fått med oss være hos Portsmouth i sesongen som kommer.

Reading-fansen er kanskje ikke enig, men Federici er ikke blant de beste eller de middels gode målvaktene i Premier League i årets sesong. Han er ok, men kan kanskje være et svakt punkt i laget.

Forsvar

Chris Gunter har kommet fra Nottingham Forest før årets sesong. Waliseren som spilte sine første år i Cardiff var så vidt innom Tottenham før han ble signert av Forest i 2009. Han har 37 landskamper for Wales, og backen har klare offensive kvaliteter.

Nicky Shorey starter sin andre periode i Reading (han spilte for klubben fra 2001 til 2008). Han fikk det aldri til hos Aston Villa, og imponerte vel heller ikke gigantisk hos West Bromwich Albion i sesongene der. Kanskje kan klubben hvor han har vært lengst være noe som får venstrebacken til å blomstre opp igjen?

Skotten Alex Pearce er midtstopper og er unggutt fra egen stall. Under Brendan Rodgers ble han visekaptein for laget (en ære han for øvrig nå ikke lenger har), og forrige sesong ble han kåret til årets spiller for laget. Pearce har etter sigende vært i søkelyset hos en del andre klubber, og skotten kan få et gjennombrudd i Premier League i år.

Adrian Mariappa kommer fra Watford før årets sesong, hvor han var årets spiller forrige sesong. Etter sigende har han vært aktuell for både Newcastle og Wigan tidligere, men han er nå altså Reading-spiller. 25-åringen har vært fast hos Watford i mange år, og blomstret etter sigende opp under ... Brendan Rodgers .. i Watford. Det gjenstår å se om han tar steget opp, men også han er spennende.

Kaspars Gorkss er visekaptein hos Reading. 30-åringen fra Riga var god i fjor i Championship, og den tidligere Blackpool- og QPR-spilleren er en erfaren mann som er god å ha for Reading.

Erfaren er også Ian Harte. Iren med 63 landskamper for Irland. Venstrebacken kom på årets lag i Championship i fjor. Han er en god venstreback.

23 år gamle Shaun Cummings var også god for Reading i fjor, i det som ble gjennombruddssesongen hans. Den tidligere Chelsea-unggutten er det verdt å se opp for.

Sean Morrison var å lån hos Huddersfield sist sesong, og 21-åringen på 1,93 har foreløpig ikke slått igjennom for Reading.

Det er spennende, men også litt usikkert bak hos Reading. Litt lite erfaring fra Premier League kan være det som på kalles en rude awakening for mange. Mariappa og Gunter er gode signeringer, men om de tar skrittet opp er selvfølgelig nok usikkert.

Midtbane

Tyrkeren Jem Karacan er født i London, men har spilt for tyrkiske u-lag. Han har vært meget god siden 2010/11-sesongen, og er en spiller du nok kan skrive opp bak et øre. Mikele Leigertwood kan vi på samme måte si at er fra Antigua, men han er født i Enfield i England. Spilleren kom til Reading før forrige sesong, og spilte godt i sin defensive midtbanerolle.

Kaptein på laget er jamaicanske Jobi McAnuff. Han er født i Edmonton i England. 30-åringen har vist stigende egenskaper de siste årene, men om han er god nok for Premier League i år tror vi er litt usikkert. Med all mulig respekt.

Ny på midtbanen er kantspilleren Garath McCleary. Han kommer fra Nottingham Forest hvor han laget ni mål på 22 kamper (han var skadet fram til desember). Han kan muligens klare å ta med seg de taktene fra Championship, men som de sier på engelsk: It's a different ballgame.

Franskfødte Jimmy Kebe har 3 landskamper for Mali, og har vært svært viktig for Reading siden han ble fast inventar på laget i 2008/9-sesongen. Kantspilleren er etter sigende den spilleren som tjener mest på laget, og det av en grunn.

På kanten spiller også irske Jay Tabb, som for oss er et relativt ubeskrevet blad. Vhan har 77 kamper siden han kom til Reading i 2009, og spilte 21 kamper i fjor.

Danny Guthrie er også ny på midtbanen, og 25-åringen tar med seg noe Premier League-erfaring fra Newcastle. Ungguten startet sin karriere i Manchester United før han var i Liverpool, hvor han aldri slo igjennom. Hos Newcastle hadde han en god sesong i Championship, men klarte aldri å kjempe seg til fast plass i Premier League - mye på grunn av skader. Han kan spille både offensivt på vinger og sentralt.

Walisiske Jake Tyler er et talent, om vi skal tro rapportene, og han spilte godt for Exeter City på lån i fjor. Talent er vel noe man ikke kan beskrive 36 (snart 37) år gamle Brynjar Gunnarsson som. Spilleren som i 1998 fikk 4 kamper for Vålerenga og 5 for Moss har spilt for Stoke, Nottingham Forest og Watford før han kom til Reading i 2005 har bare 15 kamper de to siste sesongene.

Problemet til midtbanen til Reading er litt av det samme som forsvaret: Det er ikke mye erfaring fra Premier League. Guthrie kan slå til, men det er en grunn til at han aldri ble førstelagsvinneren i Newcastle (og det var ikke bare skader). McCleary virker som en spennende spiller, og Kebe er viktig. Likevel tror vi ikke det er godt nok.

Angrep

Pavel Progrebnijak kan bli en suksess. Han laget 6 mål på 12 (11?) kamper på lån hos Fulham i fjor, men hans tid i Stuttgart var middels. Han klarte forsåvidt heller ikke å være alt for stor i Zenit St. Petersburg, og skulle du ansatt ham i en jobb ville du lurt på hvorfor han så ofte har skiftet arbeidsgiver. Det er selvfølgelig en grunn til at han har 33 landskamper for Russland ... Han er flink til å holde på ballen som oppspillspunkt, og lager han mål i annenhver kamp, slik som for Fulham, vil nok ikke Reading-fansen klage.

Adam Le Fondre, som har et fancy navn til å være født i Stockport, laget 12 mål på 32 kamper i fjor etter overgangen fra Rotherham (54 mål på 96 kamper). Muligens blir han plassert ved siden av Progrebnijak for å hjelpe til med å holde ballen i angrep.

Noel Hunt spilte også mange kamper i fjor, men iren er ikke spesielt målfarlig. Vi tror det blir benk for Hunt til fordel Progrebnyak. Waliseren Simon Church (15 landskamper) fikk også en god del kamper i angrep i fjor, men han er heller ingen naturlig målscorer (27 mål på 146 seriekamper totalt til nå). Walisisk er også Hal Robson-Kanu. Han lager ikke mange mål han heller (han har for øvrig 7 landskamper).

Jason Roberts kom til Reading i januar (fra Blackburn), og han endte med 6 mål på 17 kamper. Roberts har aldri laget mange mål på toppnivå (han laget 21 mål på 45 kamper for Wigan i Championship), men han har i hvert fall erfaringen.

Angrepet til Reading er avhengig av at Progrebnyak blir et kongekjøp. Vi er litt usikre, selv om han var god for Fulham på lån i fjor.

Manager: Brian McDermott (51 år)

McDermott spilte sine første fotballår for Arsenal (1978-1984), men var vel aldri noen storspiller. Som manager har han hatt ansvar for Slough Town (1996-1998), Woking (1998-2000) og Reading fra 2009. Han hadde da vært reservelagsmanager, og tok over etter at Brendan Rodgers forlot klubben.

Han har hatt god suksess med Reading, men juryen har vel ikke helt bestemt seg for om han er god nok.

Oppsummering av vurdering

Det er ikke et strålende lag Reading kommer med til Premier League, og mye skal skje om de skal klare å beholde plassen. Progrebnijak blir sentral, men det er mange spillere uten erfaring fra Premier League som må slå til om det skal virkelig bli bra.

Vårt tips: 19.plass

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.