Gå til sidens hovedinnhold

Inn i eksklusiv klubb?

Kenenisa Bekele er nåtidens langdistansekonge i internasjonal friidrett. I VM kan han bli del av en meget eksklusiv klubb.

Bare seks personer har klart bragden tidligere. Kommende mandag – på Berlin-VMs tredje konkurransedag – kan Kenenisa Bekele bli historiens sjuende utøver som vinner fire strake VM-gull i én og samme øvelse.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

27-åringen har nærmest drevet egen idrett på 10.000 meter de siste årene. Ikke bare plukket han med seg VM-gullet både i 2003, 2005 og i Osaka i 2007. Også i Aten-OL for fem år siden – og i Beijing i fjor høst – var han best.

Fem strake mesterskapsgull lyder den mildt sagt formidable fasiten. Med til historien hører det også at 5.000-metergullet fra Beijing ligger hjemme hos 27-åringen.

Eksklusiv klubb
Ikke rart favorittstempelet ligger blytungt på Bekele foran verdensmesterskapet i Berlin – der det forventes at Bekele vil løpe både 5.000 og 10.000 meter.

– Jeg er påmeldt på begge distanser, men venter til etter 10.000-meteren før jeg bestemmer meg for om jeg skal løpe 5.000. Jeg må se hvordan jeg føler meg, sier Bekele til ethioberlin2009.com.

Skulle han ta sitt fjerde strake gull på den lengste distansen, kopierer han en annen langdistansekonge med tilsvarende røtter som ham selv. Haile Gebrselassie, også han fra Etiopia, tok VM-gull på 10.000 meter fire ganger på rad mellom 1993 og 1999. Den etiopiske dominansen på friidrettens lengste baneøvelse har med andre ord vært mildt sagt enorm.

Fire strake VM-gull i sin øvelse har for øvrig også den tyske diskoskjempen Lars Riedel, lengdehopper Ivan Pedroso fra Cuba, marokkanske Hicham El Guerrouj (1500 meter) og amerikanske Michael Johnson (400 meter) – og ikke å forglemme stavkongen Sergej Bubka, som har ikke mindre enn seks på rad. Bekele kan med andre ord havne i særdeles godt selskap.

Mistet forloveden
Og ingen regner med at mannen med ufattelige 27 medaljer (16 gull) fra store mesterskap i friidrett og terrengløp, skal snuble denne gangen. Nedturer på friidrettsbanen har det vært heller få av for Bekele.

Privat har han derimot opplevd tøffe tider. I januar 2005 ble han rammet av en personlig tragedie da forloveden Alem Techale uten forvarsel falt død om under en av parets treningsturer i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba. Det ble spekulert i et hjerteinfarkt, men Bekele har hele tiden hevdet at obduksjonen ikke ga klare svar på hva som skjedde.

Dødsfallet gikk hardt inn på langdistansekongen, men åtte måneder etterpå sto han likevel øverst på seierspallen – etter 10.000-meteren under VM i Helsingfors. 5.000-meteren orket han ikke å delta i.

– Jeg er sliten. Det har vært tøft for meg å løpe etter at jeg mistet forloveden min. Jeg er trist helt inn i hjertet, sa Bekele den gang.

Gift igjen
Siden gullet i Helsingfors har han knapt lidd nederlag i store anledninger. Og også privat har 27-åringen funnet lykken igjen. I november 2007 giftet han seg med den etiopiske filmskuespilleren Danawit Gebregziabher.

Mandag kan det være duket for mer glede for langdistansekongen.

PS! Amerikanske Allen Johnson har for øvrig også fire VM-gull i sin øvelse – 110 meter hekk. Han vant dem imidlertid ikke på rad. Britiske Colin Jackson brøt rekken i 1999.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene