VIKERSUND (Nettavisen): Denne helgen skrives det idrettshistorie i Vikersund når kvinnene for første gang i offisiell sammenheng får hoppe skiflyging.

Men det er ikke alle som er like begeistret for det som nå foregår i verdens største hoppbakke.

Tidligere storhopper Toni Innauer fra Østerrike kommer med advarsel mot det som nå skjer i Vikersund, skriver Kronen Zeitung.

Han viser til tidligere ulykker i skiflyging med blant andre Daniel-André Tande som endte i koma og mener det uunngåelig at lignende ulykker vil forekomme blant kvinnene hvis de får hoppe skiflyging.

– Det er med hundre prosent sikkerhet, sier Innauer som legger til at han ikke håper det skjer denne gangen.

Innauer argumenterer for at kvinner er mer utsatt som følge av at de har mindre muskelmasse enn menn.

Kritisk til Norge

Østerrikeren beskylder nå Norge for å starte prosessen med å få kvinner til hoppe skiflyging for tidlig.

Den tidligere landslagstreneren til Østerrike håper utøvere som føler seg usikre heller pakker sammen skiene, fremfor å sette utfor Vikersund i helgen.

Innauer delte også i fjor sommer, i et åpent brev til Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) sin bekymring for at kvinner nå skal få hoppe skiflyging. Han er skeptisk til at hovedfokuset ligger på likestillingsdebatten, mens man neglisjerer sikkerheten til kvinnene, som han argumenterer for er mer utsatt for skader ved et fall i skiflyging.

Østerrikerens holdninger har fått Norges landslagstrener Christian Meyer til å reagere kraftig.

Han rister igjen på hodet over Innauers uttalelser etter å ha fulgt kvinnenes tre treningsomganger i Vikersund lørdag.

– Jeg må bare beklage at vi ødelegger sporten, men vi prøver bare å bygge den opp og gjøre den mer verdifull, sier Meyer til Nettavisen.

Bredesen: – Synd at de blir holdt igjen

Han gledet seg stort over å se Maren Lundby, Silje Opseth, Anna Odine Strøm og deres konkurrenter hoppe i Vikersund lørdag.

– Jeg synes det var rått at de fikk fly, sier Meyer.

Det gjorde også tidligere verdensrekordholder og OL-helt fra 1994, Espen Bredesen, som hadde tatt turen som tilskuer i Vikersund lørdag formiddag.

– Det var gøy å se at de endelig fikk sjansen. Det var på tide, sier Bredesen til Nettavisen.

Han fnyser av kritikken fra Innauer.

– Jeg synes det er synd. Dette beviste at det er flere jenter som hopper godt på ski. At ikke alle de som var her i dag hopper like godt eller tar det med en gang er helt greit, det gjør ikke gutta heller. De beste jentene hoppet langt med over 220 meter med 98 kilometer i timen. Det viser at noen av dem snart hopper fra gutta. Jeg synes det er synd at de har blitt holdt igjen, sier Bredesen.

Lundby jublet for verdensrekord

Maren Lundby er blant kvinnene som lenge har kjempet om å få hoppe skiflyging.

Lørdag fikk hun drømmen oppfylt og benyttet muligheten ved å sette verdensrekord på 212,5 meter i sitt tredje treningshopp.

Rekorden stod imidlertid kun i få minutter ettersom kanadiske Alexandria Loutitt imponerte stort med et svev på 222 meter.

Lundby reagerer på at det fortsatt finnes kritikere der ute, men sier hun heller velger å fokusere på de som støtter dem.

– Jeg tenker at han må se på treningen her og hvordan det gikk. Alle mestret det og ingen hadde farlige hopp. Det ble hoppet langt. Jeg tenker at vi ikke må bry oss så mye om de få som er i mot oss, men heller tenke på alle som heier på oss. De er det mange av, sier Lundby til Nettavisen.

Det har vært en årelang kamp for kvinnene å hoppe skiflyging, men søndag skrives det på nytt historie når det er klart for offisielt skiflygingsrenn for de 15 beste kvinnene når Raw Air avsluttes i Vikersund. Rennet starter klokken 10.00.