SPANIA – TYSKLAND 1-1:

«Die Mannschaft» var virkelig ute å kjøre da de styrte mot VMs andre tap i oppgjøret mot Spania, men en real kanonkule fra innbytter Niclas Füllkrug utlignet ledelsen og sørget for ett verdifull poeng etter at en annen innbytter, Álvaro Morata, hadde sendt spanjolene i føringen.

Atletico Madrid-spissens lekre avslutning etter 62 minutter så lenge ut til å bli tungen på vektskålen, men Füllkrug viste ingen nåde da han dunket til inne i feltet sju minutter før slutt.

Resultatet gjør uansett at Spania har tatt et nytt steg mot åttedelsfinalen i VM, på en dag som var helt spesiell for hovedtrener Luis Enrique.

Søndag markerer nemlig dagen hvor hans datter skulle blitt 13 år, etter at hun gikk bort for fire år siden etter å ha kjempet mot beinmargskreft.

På pressekonferansen etter kampen fikk Enrique spørsmål fra NRK om hvordan dagen har vært for ham personlig.

Spania-sjefen legger ikke skjul på at det har vært en spesiell dag.

– Det skjedde for en stund siden, og vi har prøvd å leve normalt. Hun er ikke blant oss lenger, men det føles som om hun lever med oss hver dag. Vi ler om ting og vi tenker på hvordan hun ville reagert på forskjellige ting med oss. Livet har ikke bare fine øyeblikk, og vi prøver å se på det positive. Vi må bare stå i denne utfordringen også, sier han til mediehuset.

Les også: Mener Fifa farer med løgn om VM

Markerte mot Tyskland

For Tyskland ble det en stor opptur etter at de gikk på et overraskende tap mot Japan i den første gruppespillskampen.

Før kampen hadde de tyske spillerne en markering mot Fifa der de holdt hånden foran munnen, som følge av at de følte seg kneblet fordi Fifa truet med sportslige sanksjoner om nasjoner valgte å bruke One Love-kapteinsbindet i regnbuens farger.

I forkant av oppgjøret mot Spania valgte noen tilskuere å gjøre det som kan tolkes som en hån av den tyske markeringen.

Blant annet holdt flere supportere hånden for munnen mens de viste fram plakater av Mesut Özil, som tidligere har vært en stor stjerne på det tyske landslaget.

Bildene ble ikke vist på TV, men i sosiale medier har videoene spredt seg.

Grunnen til at det blir brukt bilder av Özil er trolig fordi enkelte oppfatter den tyske markeringen som dobbeltmoralsk, med fotballspillerens møte med Recep Tayyip Erdogan i 2018 i bakhodet.

Han fikk mye kritikk for bildet og trakk seg fra det tyske landslaget kort tid etterpå. I etterkant har Özil vært i strid med Det tyske fotballforbundet, som han har anklaget for manglende respekt og rasisme.

– Jeg er tysk når vi vinner, men innvandrer når vi taper, skrev fotballspilleren på Twitter i kjølvannet av hendelsen.

Her er hele uttalelsen til Özil fra 2018.

Reagerte på Flick-bilder

På banen fikk Luis Enrique fikk se sitt Spania slippe unna før pause på et fullsatt Al Bayt Stadium da Antonio Rüdiger satte ballen i mål rett foran den spanske kortsiden på arenaen som ligger nærmest midt ute i ørkenen i Doha.

Den tyske midtstopperen ble imidlertid avvinket for offside, og ingen fikk hull på byllen før Álvaro Morata markerte seg like etter å ha kommet inn.

Atletico Madrid-spilleren lurte Tyskland-spiller Niklas Süle da han snek seg foran den store tyskeren, og med utsiden av foten satte han det perfekte innlegget til Jordi Alba i mål.

Scoringen var et nytt slag i ansiktet for Tyskland-trener Hansi Flick, som gikk på en stor smell etter å ha tapt 1–2 mot Japan i åpningskampen.

Etter scoringen bet BBC-ekspert Peter Schmeichel seg merke i TV-bildene av den tidligere Bayern München-treneren.

– Det var et bilde av Hansi Flick på TV-en. Det så ut som han var både sliten og under press, sier han til den britiske kanalen.

Uventet redningsmann

Det tyske mannskapet hevet seg etter baklengsmålet, og vidunderbarnet Jamal Musiala kom nære da han forsøkte seg inne i feltet, men Spania-keeper Unai Simon sto oppreist lenge og reddet med overkroppen.

Noen minutter senere måtte imidlertid den spanske keeperen kapitulere da Füllkrug tok ansvar og hamret ballen i det lengste krysset til ellevill jubel blant de tilreisende tyske supporterne på Al Bayt.

Morata var nær ved å bli tomålsscorer da han kom alene med Manuel Neuer i sluttminuttene, men en strålende takling fra Nico Schlotterbeck hindret avslutning.

Resultatet betyr at Spania topper gruppa med fire poeng før deres siste kamp mot Japan. Tyskland er pent nødt til å ta tre poeng mot Costa Rica, og må håpe at det ikke ender uavgjort i den andre kampen.

Da må i så fall Flick slå det costaricanske laget med mer enn to mål for å avansere til åttedelsfinalen.

Les mer om kampen her!