RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge/Scanpix

Innfører tysk modell i Norge

Mika Kojonkoski ba hopperne flytte til Lillehammer. Nå følger skiskytterne etter.

Begge landslagssjefene i skiskyting slutter. Både herretrener Kjell Ove Oftedal og Audun Svartdal bruker stor reisebelastning som hovedforklaring når takker for seg.

Nå mener idrettssjef Alf Koksvik, som også slutter, det er på tide å ta grep. Skiskytterforbundet velger å hente inspirasjon i Tyskland. Der bor løpere og trenere på samme sted, året rundt. Dermed reduserer de behovet for å reise på samlinger utenfor konkurransesesongen.

Alle fasiliteter
- I Tyskland har de tre-fire kraftsenter der løpere og trenere bor. Disse stedene har også alle nødvendige fasiliteter. For skiskyting sin del vil det si rulleskibane, skytebane med elektroniske blinker, skytehall og styrketreningsmuligheter, helsetjenester og muligheter for å gjennomføre medisinske og fysiologiske tester, forklarer Koksvik.

Norges skiskytterforbund etablerer nå base på Lillehammer.

- Vi har pekt ut Lillehammer, Trondheim og Tromsø som steder der vi ønsker å ha regionale kraftsenter for skiskyting. For oss er det viktig å velge steder der utøverne også kan kombinere satsingen med å få seg utdannelse. I første omgang konsentrerer vi oss om Lillehammer, der vi er i ferd med å få på plass alle nødvendige fasiliteter. Det har vi også hatt i bakhodet ved de siste treneransettelsene. Både Geir Ole Steinslett og Anne Elvebakk er bosatt på Lillehammer, poengterer Koksvik.

Suksess for hopperne
Det norske hopplandslaget har allerede kommet langt i å etablere tilsvarende baser, på Lillehammer og i Trondheim – der henholdsvis Jermund Lunder og Geir Ole Berdahl følger opp hopperne på daglig basis. Landslagstrener Mika Kojonkoski gikk aktivt ut og oppfordret hopperne fra resten av østlandsområdet til å flytte til Lillehammer. Tom Hilde var en av dem som tok sjefen på ordet, og som fikk betalt for det i vinter.

Emil Hegle Svendsen er i særklasse den mest profilerte skiskytteren som er bosatt på Lillehammer. Han liker planene om en base på Lillehammer.

- Selvfølgelig er det en fordel at trenerne bor der løperne er. Og på Lillehammer har vi i hvert fall alt av nødvendige treningsfasiliteter, fastslår Svendsen overfor Nettavisen.

(Les videre under bildet)

8-16-jobb
Torgeir Bjørn, som etter alt å dømme blir sentral i skiskytternes trenerteam, brenner også for en innføring av den tyske modellen.

- I Tyskland er det å være trener i mye større grad enn 8-16-jobb, og likevel får de brukt mye mer av tiden til å følge opp utøverne. Mandag til fredag møter trenere og løpere på jobb og gjennomfører to treningsøkter. I helgene driver løperne med egentrening. Jeg er overbevist om at en slik modell øker sjansene for at trenere og andre ressurspersoner holder ut lenger i jobben, sier Bjørn.

- Bør man kunne pålegge landslagsløpere å flytte til et sted?

- Man kan ikke tvinge noen, men jeg synes absolutt det er greit å oppfordre løpere til å flytte.

Skiskytterforbundet kjører foreløpig sololøp i forhold til å etablere sine kraftsenter, men Alf Koksvik utelukker ikke at et regionalt samarbeid på tvers av idrettene kan være veien å gå i framtida.

- Det kan godt hende at Olympiatoppen bør involveres i større grad, og det er mulig de har parallelle tanker, sier Koksvik.

Interessert Kvålsvoll
Olympiatoppens utholdenhetskonsulent Atle Kvålsvoll synes tanken er interessant, og viser til at Olympiatoppen allerede er etablert med avdelinger i Bergen, Trondheim og Tromsø.

- Målet er å kunne tilby den samme kompetansen regionalt som vi gjør på Toppidrettssenteret i Oslo. Jeg ser absolutt verdien av å jobbe på tvers av idretter regionalt, sier Kvålsvoll til Nettavisen.

Også sportssjefen for langrenn, Åge Skinstad, er opptatt av å styrke den regionale satsingen.

- Hopperne har kommet langt med en sentralisert regional satsing, og jeg tror også vi i langrenn må se nøye på hvordan vi skal organiseres for å bli best mulig. Noe vi bør tenke på, er om noen av de regionale teamene som har vokst fram bør få en mer offisiell status, sier Skinstad.

Ber ikke folk flytte
Han har imidlertid liten tro på å adoptere den tyske modellen fullt og helt.

- Det er ikke aktuelt å oppfordre løpere til å flytte. I praksis bor de fleste såpass nær Trondheim, Lillehammer eller Oslo at vi har gode muligheter for å få til felles regionale aktiviteter. Som landslag må vi oppsøke de stedene som er best egnet for å optimalisere treningen. For eksempel må vi ut av landet hvis vi skal drive med høydetrening. Stor reisevirksomhet vil alltid være en del av det å være landslagstrener, fastslår Åge Skinstad.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere