HOLMENKOLLEN (Nettavisen): – Har dere lagt en plan? fikk Holund spørsmål om fra NRK før lørdagens femmil.

– Nei, svarte han, og smilte lurt.

Rundt to timer senere gikk han og klubbkamerat Simen Hegstad Krüger inn til henholdsvis 2. og 1. plass på den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen.

Og det viste seg at Holund likevel hadde en plan. Halvveis i løpet gikk han og Krüger inn for å bytte ski, mens resten av hovedfeltet gikk forbi. Det ble et avgjørende trekk av de to Lyn-guttene.

Les også: Fyrer løs mot utlendingene: – Bare tull

– Jeg kunne ikke si det

Med bedre ski enn de andre konkurrentene, og med Iver Tildheim Andersen på slep, tok de raskt igjen hovedfeltet, før de sa takk og farvel og fikk en stor luke ned til de andre.

Den hemmelige planen, som Holund ikke ville avsløre for NRK før rennstart, funket som bare det.

– Jeg tror ikke det var flaks at det nesten kun var jeg og Simen som gikk inn og byttet. Vi snakker jo sammen. Det er ikke noe hemmelighet det, sier Holund til Nettavisen, på spørsmål om han og Krüger hadde planlagt manøveren i forkant.

– Så du snakket ikke helt sant da du ble intervjuet av NRK før rennstart?

– Jeg kan ikke røpe alt. Jeg kunne liksom ikke si det til hele verden. Da hadde det ikke funket. Så noen hemmeligheter må man ha, sier han og smiler.

Les også: Kowalczyk gikk knallhardt ut mot norsk medisinbruk: – Godt å vite at jeg hadde rett

– Avgjørende

Holund og Krüger la planen på oppvarmingen før femmila, at de skulle bytte ski på den tredje runden. Førstnevnte er klar på at det ikke var verdens mest kompliserte plan, men han er uansett veldig fornøyd med utfallet.

– Det er en måte å skape litt uro i feltet og få ting til å skje. Det var vår sjanse til å komme oss løs fra hovedfeltet, og det funket bra, forteller 34-åringen.

Krüger var mannen som kunne juble høyest etter femmila. 29-åringen, som nylig tok tre VM-gull i Planica, forteller at planen var å få til et tøft løp, og samtidig spille de andre konkurrentene et lite puss med tidspunktet for skibytte.

– For å få brukt vår styrker maksimalt ønsket vi å gjøre det litt i utakt med de andre, sånn at de ikke skal få fordelen med å bare bli med på lasset. Så vi setter litt forutsetningene da vi velger å gå inn en runde før, sier han til Nettavisen.

– Vi klarer å samarbeide veldig bra, og det er avgjørende for at vi klarer å holde unna. For hvis ikke tror jeg fort vi hadde blitt spist opp, forteller Krüger.

Les også: Mathias (27) havnet i krangel under Vasaloppet: Trodde saken var lagt død, men så dukket det opp sjokkpåstander

Lurte feltet

En annen ting Holund og Krüger hadde planlagt på forhånd var å legge seg litt bak i feltet før de skulle bytte ski, for at ikke resten av feltet skulle følge etter og gjøre det samme.

– Det er mange som sikkert tenker at de gjør som de andre. Om teten går rett gjennom er det veldig lett å følge etter dem. Men vi hadde tenkt gjennom på forhånd at vi ønsket å gjøre det på den måten, sier Krüger.

– Så det var et bevisst valg?

– Ja. Det var det. Det funket bra, sier han og gliser.

Les også: Klæbo om kjæresten: – Det må hun klare selv

Johannes Høsflot Klæbo var en av løperne som lot seg «lure». Han tror likevel at Holund og Krüger hadde gått ifra uansett om de hadde hatt en plan eller ikke.

– Hadde de byttet på fjerderunden hadde de vært nummer én og to uansett. De var sterke, og så gikk de ikke femmil for seks dager siden heller, så det var ganske forventet at de kom til å sette fart, sier han til Nettavisen.

Søndag venter femmil for kvinnene i Holmenkollen. Det blir første gang kvinnene går den distansen. Løpet starter klokken 10.15.