26-åringen Lars Petter Nordhaug fra Nøtterøy er nok den av de tre norske Team Sky-syklistene (Nordhaug, Edvald Boasson Hagen og Kurt Asle Arvesen) du vet minst om. Slik vil det ikke forbli lenge. Klatrespesialisten har tatt «vanvittige steg» foran 2011-sesongen. Det viste han på kongeetappen av Vuelta a Murcia.

Nordhaug ble sjuendemann på den heftige klatreetappen, men kjempet lenge om enda bedre plasseringer mot stjerner som Alberto Contador og Denis Mensjov.

- Jeg brente litt mye krutt da jeg støta på Mensjov og gikk etter Contador, forteller Nordhaug til procycling.no etter etappen.

Lars Petter lå lenge i samme gruppe som Contador, Mensjov, Fabio Duarte, Jerome Coppel og Wout Poels. Desverre brukte han litt for mye krefter på vei opp Alto del Collado Bermejo. Men sjuendeplass er utrolig bra når man tar i betraktning at Nordhaug var tiltenkt en hjelperytterrolle i rittet.

LES MER:Contador med årets første seier

- Det var Morris Possoni vi egentlig skulle kjøre for, men det viste seg tidlig at han ikke hadde helt dagen. Og de andre som skulle være bra i den bakken hadde heller ikke dagen, så da fikk jeg lov til å kjøre selv. Da la jeg meg bare på hjul til Mensjov og Contador, sier Sky-rytteren, som om det er «bare, bare».

- Satt sist første time
Som dere skjønner var det langt ifra opplagt at nordmannen skulle hevde seg i teten på i dette rittet. På den første etappen var han hjelperytter og ble «ofret» først av samtlige Sky-ryttere.

- Dagen i går var 170 kilometer med lagtempo med to andre, kan 26-åringen fortelle.

- Jeg har følt meg ganske god, men har liksom ikke trent noe spesielt for å toppe formen inn mot dette løpet. Jeg følte meg bra på trening i Italia i forrige uke så jeg burde kanskje sagt til lagledelsen at jeg var bra, jeg ble jo ofra først i går, fortsetter han.

Men han ble altså «ofret» først, dermed ble starten av lørdagens etappe en kraftanstrengelse.

- Beina stod rett ut da jeg satte meg så jeg satt sist første timen. Jeg måtte klore meg fast til feltet, sier Nordhaug.

Northug inspirerer
Lars Petter har latt seg inspirere av Petter Northugs innsats i verdensmesterskapet på ski. Når det dro seg til i Spania bestemte Nordhaug seg for å dra ned rullegardina selv.

- Jeg har virkelig fått inspirasjon av å se Northug, det er utrolig hvor mye han henter på det mentale. Når han går femmil og andre lange løp er det han ligger bak og lurer, også virker det som han bare klikker mentalt på slutten. Så jeg prøvde å lade mentalt for avslutning selv, forteller nordmannen.

- Jeg bestemte meg for å dra ned rullegardina da vi hadde tjue kilometer igjen til mål.

LES OGSÅ:Kokken i skyene

Avslutningen av rittet ble preget av lagene til Alberto Contador og Denis Mensjov. Saxo Bank-SunGuard og Geox-TMC kjørte i de to siste bakkene. «Men ikke noe krisetempo» i den første bakken, som Nordhaug selv uttrykte seg. I den andre bakken ble tempoet satt opp for alvor og da kaptein Possoni og de andre i Sky sviktet, var det klart for Lars Petter Nordhaug.

- Det gikk fort fra bunnen av bakken, og det utkrystalliserte seg en gruppe på ti mann etter bare et par kilometer, sier han.

Contador, Mensjov og Nordhaug
De som satte med her var altså Alberto Contador, Denis Mensjov, Fabio Duarte, Jerome Coppel, Wout Poels og Lars Petter Nordhaug fra Nøtterøy. Vi lar Lars Petter forklare det som skjedde videre selv.

- Contador støtet. Jeg lå på hjulet til Mensjov, men han klarte ikke helt å tette luka. Da brente jeg litt for mye krutt da jeg søtet på Mensjov og gikk etter Contador, forteller han.

- Det burde jeg kanskje ikke gjort for vi havnet i en gruppe på fem mann. Det ble mye småstøting og Contador støtet sikkert fem ganger oppover der, og jeg gikk med hver gang. Når det var tre kilometer igjen til toppen så tenkte jeg at «nå må jeg kjøre mitt eget tempo eller så kommer det til å smelle».

Nordhaug gjorde nettopp det. Etter en stund i eget tempo havnet han i en annen femmannsgruppe som kjørte til mål. Alexandre Geniez fra Skil-Shimano stakk i nedoverkjøringen før målgang og når Lars Petters gruppe kom til mål hadde han ingen problem med å ta spurten.

- Jeg må si meg fornøyd, men det er litt bittert også for jeg føler jeg kunne kjørt mye bedre om jeg hadde hatt litt mer krefter i beina, forteller Sky-rytteren.

Overrasket sjefene
Nordhaug tror han overrasket sportsdirektørene i Team Sky ved å klatre best av alle Sky-rytterne som var med til Murcia. Han varsler at han kom komme til å overraske ytterligere.

- Jeg har tatt et vanvittig stort steg gjennom vinteren. Nå begynner jeg å føle at jeg kan kjempe i toppen mot de beste klatrerne. Hvis jeg fortsetter å fokusere på det fremover håper jeg å kunne være med i toppen i de store løpene, varsler den tidligere Joker Bianchi-rytteren.

LES OGSÅ:Danset med Contador

- Så det er klart han (sportsdirektøren, journ. anm.) var overraska, men han var veldig fornøyd med at det gikk bra da. Det er sånn man må regne med i starten av sesongen, at man ikke helt vet hvor man har folk. Når man ser tilbake på det skulle jeg selvfølgelig ikke kjørt som hjelperytter i går, da hadde jeg vært i toppen i dag óg sammenlagt, fortsetter norgesmesteren på landevei fra 2006.

Lars Petter hadde som sagt ikke lagt inn noen toppform i dette rittet, og vil være i enda bedre form senere på sesongen.

Mål: Giro d'Italia
I fjorårets debutsesong imponerte Nordhaug mest under Ardenner-klassikerne, selv om egenskapene hans passer godt til disse rittene er det ikke de som er det aller største målet denne sesongen.

- Hovedmålet mitt i år er å komme til giroen og være i bra slag der. Fordi jeg vet at i Ardenner-klassikerne kommer jeg til å få en hjelperytterrolle, der har vi ryttere som Uran og Gerrans som er veldig sterke i slike løp. Så jeg håper å nærme meg en toppform i Ardenner-klassikerne og holde den ut i giroen, men først og fremst er jo målet å komme meg til giroen, uttaler han.

Nordhaug er en del av bruttotroppen til rittet som går over tre uker det vakre italienske landskapet. Årets steinharde utgave av giroen passer antageligvis Lars Petter veldig godt.

Gjensyn med gammel rival
Før han ble profesjonell i Team Sky kjørte Nordhaug fire sesonger i Joker-laget, tidligere Maxbo. Ringerike Grand Prix har alltid vært av de viktigste rittene for dette laget, og en rytter Nordhaug har hatt spesielt mange fighter mot på Ringerike er russeren Sergey Firsanov.

- Det er gøy å se min gamle konkurrent Sergey Firsanov, som har knust meg i Ringerike Grand Prix-klatringene. Han kjører for det russiske landslaget her så jeg var spent på hvordan gjensynet med han skulle bli.

Firsanov har vunnet Ringerike Grand Prix sammenlagt én gang, og blitt andremann to ganger.

- Det var moro å se at det ikke var så mye å se til han. Det er kult å se at jeg har hevet meg mye. Før hadde jeg ikke sjans på han i bakker og nå så jeg han ikke, flirer Nordhaug. Firsanov endte i underkant av to minutter bak Nordhaug, på 27. plass.